A szeretet akadályainak feloldása

A boldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.

Az egyik legnagyobb féligazság, hogy a szeretet ereje mindent legyőz, a szeretet mindent meggyógyít s megold.

Ennek ellenére sokszor azt láthatjuk, hogy akik csak a szeretet erejére próbálnak támaszkodni, azok nagyon erőtlenek. Rengeteg kihívással küzdenek a mindennapokban, s olyan az életük, amit semmilyen józanul gondolkodó ember nem kívánna magának.

A szeretet tényleg képes bármit meggyógyítani. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a szeretetteli cselekvéshez erős személyiségre van szükség. Ezt látjuk Jézus életénél is. Ő maga erős volt, s adott helyzetben ezzel az erővel élt is, de a gyengédség nála választás eredménye volt, s nem az erő hiányának következménye.

A szeretetnek ugyanis van pár akadálya, melyet ha nem oldunk fel, nem leszünk képesek szeretni. Brutálisan hangozhat ez így elsőre. Mégis azt lehet látni, hogy a bűntudat, a harag, a sértettség és a fájdalom többnyire megakadályozza a szeretet érzetének a megjelenését.

“A szeretet akadályainak feloldása” bővebben

Meditáció, mint terápia

A meditációs technikák használata nem korlátozódik le az egészséges emberekre. Venezuela fővárosában, Caracasban értelmi és mozgássérült gyerekeknek megtanítottak pár nap alatt egy meditációs mozgássorozatot. A cél ugyanaz volt, mint az “egészséges” embereknél, a belső állapot élhetőbbé tétele.

Nem profi táncosoknak tanítottak meg egy koreográfiát, hanem sérült gyerekeknek. Olyanoknak, akiknek például alapvető mozgáskoordinációs nehézségeik voltak. Küzdöttek, s bíztak egy közös cél elérésében.

Nem tudom, kinek volt alkalma akár csak felsős gyerekekkel együtt dolgozni. Nekem volt ebben részem, s pontosan tudom, hogy egy ilyen helyzetben a felnőtt mentális állapota az, ami az egész helyzetet meghatározza. A záró képen látszik, hogy 5 nap közös munka alatt egy viszonylag egységes összképet sikerült elérni a gyerekekkel. S volt köztük olyan gyerekek, akinek még akkor is elkélt a bátorítás (támogatás).

Azt gondolom, hogy azok, akik ezt az öt napos kurzust létrehozták és végigcsinálták a gyerekekkel, minden elismerést megérdemelnek. A lenti, negyed órás felvételen jól megfigyelhető a tanulás folyamata, s az elért végeredmény is. Néhol az angol felirat nem túl jól olvasható, de szerintem a lényeg szavaknál is pontosabban látszik…

A meditációs testtartás

A meditációs testtartás a belső energiarendszerünk szabályozása szempontjából egy megkerülhetetlen eszköz. Ha képesek vagyunk jól ülni, az a meditáció folyamatát sokban leegyszerűsítheti.

Ülő Buddha a jellegzetes meditációs pozícióban.

Minden meditációs rendszer két fő pontja a testtartás és a légzés. Aki ezt nem tudja, annak felesleges a meditációval foglalkozni. Ennek segítségével lehet minden korábbi mintázatunkon átlépni, azokat felülírni.

Sokan bele is fásulnak a meditációba, mert nem látják a meditáció ezen aspektusait. Ezért a jógaórákon azzal szokás kezdeni az oktatást, hogy megtanítják az egyenes hátú ülőtartást (mondják vadzsraülésnek is).

A meditációs tartásról azt mondják – főleg a kezdő meditálóknak –, hogy minden valódi meditációs gyakorlat alapja. Azzal rémisztgetik a meditációval ismerkedőket, hogy aki ezt nem tudja megcsinálni, annak esélye sincs a valódi meditációra.

Ez a fajta ülő tartás, megfelelő gyakorlás után, olyan belső állapotot eredményez, mely a belső folyamatainkat könnyebben kezelhetővé teszi. Ennek hatására könnyebb a meditáció második lépését meglépni, az éberség és elengedés folyamatán végigmenni. De ez a gyakorlásnak csak az egyik lehetséges támasza, s nem megkerülhetetlen, abszolút alapfeltétele.

“A meditációs testtartás” bővebben

Egyszerű öngyógyító meditáció

A legegyszerűbb öngyógyító gyakorlat, ha elképzeljük, hogy a szívünkből vagy a testünk tömegközéppontjából, mely a köldök alatt két ujjnyival van, határtalan mennyiségű fény jelenik meg, mely megtölti a testünk.

Feloldva a bennünk lévő gátakat és feszüléseket. Megfigyelhetjük, ahogy a szerveink együttműködnek, támogatva egymás működését.

“Egyszerű öngyógyító meditáció” bővebben

A mindfulness “átalakító” módszere

Ha megnézünk a különböző tudat-átalakító módszereket, sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a nem kívánatos, nem szeretem állapotokkal kezdenek el bőszen dolgozni. Fogadalmakkal megpróbálják elkerülni mindazt, ami fáj, megkísérelik valamilyen ellenszerrel csökkenteni vagy átalakítani a múltjuk tátongó sebeit.

A mindfulness gyakorlatban a jelen pillanatra összpontosítunk, elvéve az energiát a múlt fájdalmas emlékektől. Igazából ez egy kerülőút arra, hogy a korábbi érzelmi sebeinket begyógyítsuk. Mert aminek nem adunk energiát, az elkezd csökkenni, s így a múltunk spontán elkezd meggyógyulni.

“A mindfulness “átalakító” módszere” bővebben

A mindfulness gyakorlat lényege

A valódi mindfulness gyakorlat a 21. századhoz leginkább illeszkedő gyakorlat. Sokkal több eredményt hozhat a rendszeres gyakorlása, mint a sokak által ismert vipasana vagy a tantrikus gyakorlatok erőltetése. Azok eredményeihez rengeteg idő kell…

A mindfulness gyakorlat fő törekvése

  • a szétszórt tudat rendezése,
  • a belső diszharmónia csökkentése, és
  • a könnyed, örömteli elmeállapot megszilárdítása.

Hasonló, mint amit a isten szeretete kapcsán láthattunk korábban. A módszer és a cél is azonos. Minél kevesebbet vagyunk a múlt és a jövő gondolatainak és érzéseinek fogságában, annál könnyebben tudunk jelen lenni.

A jelenlét révén képesek leszünk arra, hogy a múltunk árnyaival dolgozzunk. Ez egy véget nem érő harcnak néz ki, ha az emlékeink sokaságára gonbdolunk, de van megoldás.

“A mindfulness gyakorlat lényege” bővebben

A meditáció jelentése

Akinek van egy víziója az élete irányáról, az helyzeti előnyben van. De a víziót rosszul használva, az életünk akadályává válhat, hogy …

Aki a fejében lévő programokat igyekszik lecserélni, az semmit nem tud a szabadságról.
A meditáció nem azonos a gondolati képek erőltetett vizualizációjával.

Amit ma meditációnak nevezünk, annak semmi köze az életünk felszabadításához. A meditáció sokak számára pontosan ugyan olyan ego játszma, mint bármi más. Van egy elképzelésük, amit erőltetnek, s azzal erodálják az emberi kapcsolataikat, folyamatosan távolodva a boldogságtól és az egészséges élettől.

Épp ezért a legtöbb ember, igazodva a kifejezetten jól működő megérzéseihez, hanyagolja ezeket a területeket az életében, vagy a szobája magányában foglalkozik vele, kizárva abból mindenki mást.

Másrészt sokan az spirituális útkeresésüket arra akarják felhasználni, hogy a mindennapi életük jobb legyen. Erről mindent elmond a pénzmágnes meditáció, melyre százával keresnek az interneten minden hónapban. Ami nem ördögtől való, s amit értelmesen csinálva még hasznos is lehet, amitől nem fog minden értelmes ember visítva menekülni.

“A meditáció jelentése” bővebben