Életünk elrendezése

Az életünk elrendezése sokunk számára kihívás. A vitorlások példáján keresztül bemutatom azt, hogyan érdemes a szinergia elvét …

A vitorlás hajók legegyszerűbb típusa az egyárbocos hajó.
A vitorlás hajók legegyszerűbb típusa az egyárbocos hajó nagy hátsó vitorlával.

Az életünket a vitorlázással összehasonlító cikksorozatom második lépéseként azt fogom körbejárni, hogyan érdemes az életünket felépíteni. Ennek megismeréséhez egy szemléletes, habár néhány hibát is tartalmazó ábrát is fel fogok használni, amire egy véletlen során akadtam rá.

Az ábra megmutat egy pár fontos elemet az életünkből, s egy igen gyakori hibát is, amit az életünk kapcsán elkövethetünk, okozva rengeteg keveredést az életünkben.

Ennek kapcsán is lépésről lépésre fogok haladni, bemutatom a különböző hajótípusok segítségével, hogyan rendezhetjük el az életünk dolgait úgy, hogy minden egyes életterületre elegendő figyelem, idő és energia jusson.

“Életünk elrendezése” bővebben

Út a boldogsághoz

A boldogság keresése egyidős az emberrel. Aki a külső feltételekben keresi a boldogságot, az tuti nem lesz boldog, mert azok…

Van egy olyan alapvető igazság, amit senki nem tud megkérdőjelezni: “Mindenki boldog akar lenni, s el akarja kerülni a szenvedést.” A gubanc mindig ott kezdődik, amikor arra terelődik a szó, mi okozza a boldogságot, mert a legtöbben a boldogság akadályainak elhárításában keresik a megoldást. És a boldogság akadályainak eltávolítása egy igen göröngyös út…

Gyerekként, s még később is a környezetünk olyan korlátokat állít elénk, mely a személyes szabadságunknak és tetteinknek korlátokat szab. De az ezekhez való alkalmazkodás, illetve mások hasonló korlátok közé szorítása nem a szabadság és boldogság alapvető feltétele, csupán egy gyermeteg próbálkozás.

Az élet egy társas tevékenység, melynek sok olyan részlete van, mely a mi életünket alapvetően befolyásolja (meghatározza). A helyzetünk legtöbb részletére ezek ellenére nincs elegendő befolyásunk, illetve csak részben vagyunk képesek azt kézben tartani.

Ennek megértése szerintem sokkal fontosabb, mint annak hangsúlyozása, hogy az ember akkor kezdett el uralkodni a környezete felett, amikor megtanult gondolkodni. Szerintem inkább akkor kezdte el tönkre tenni az életfeltételeit, amikor elkezdet mindenre ésszerű megoldásokat keresni.

“Út a boldogsághoz” bővebben

A coaching munka

A coaching munka egy közös útkeresést jelent. A munka keretei 8 pontban összefoglalhatók, melyet sosem szabad figyelmen kívül hagyni.

Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél
Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél

Amikor valakivel elkezdek dolgozni, s nem csak egy egyszeri konzultációt tartok, annak van pár alapszabálya.

Igazából a közös munka elkezdése részemről és a másik oldalról is komoly elköteleződést jelent, amit nem lehet fél vállról venni. Határozott motivációt szoktam mindenkinél keresni, és azt a döntést, hogy a nehézségek ellenére is hajlandó kitartani az elhatározása mellett. A kitartás megléte az, mely a magába vetett hitét, a megfelelő önértékelés alapjait képes megteremteni és fejleszteni.

Leírom pár pontban annak a folyamatnak a kereteit és tájékozódási pontjait, amit én a munkám során alkalmazni szoktam, hogy senki ne érezze azt, hogy olyasmire vállalkozik, amit nem tudott előre:

“A coaching munka” bővebben

Belső váltás (Wayne W. Dyer nyomán)

Az életünk során eljöhet az a pont, amikor a korábbi célok már nem érdekelnek, s átváltunk egy más minősègű szempontrendszerre.

Az örömteli időskor attól függ, mit tettünk korábban az életünkkel.
Az örömteli időskor attól függ, mit tettünk korábban az életünkkel.

Az emberi lét legnagyobb tévedése, amit a tömegmédia, s rengeteg ember mindennapi életének példája is sugall, hogy az életünk nehézségének okai és azok megoldásai kívül található. Az egész szemléletünk és tapasztalásunk is kifele irányul, s ezt erősíti azon minták áradata, ami a szerzésre, a külsőségekben megnyilvánuló vagyon és hatalom megszerzésére irányul.

Dr. Wayne W. Dyer Az ambíciótól az értelemig című filmjében bemutatja, miként érhetünk el arra a pontra, amikor ezen kifele irányuló szemlélet megváltozik.

“Belső váltás (Wayne W. Dyer nyomán)” bővebben

A halál árnyékában

A hálál az egyetlen biztos pont az életünkben. Csak rajtunk áll, mit kezdünk evvel a ténnyel: menekülünk előle vagy hasznunkra lesz?

A legtöbb ember kiiktatja a halál jelenlétét az életéből. Pedig soha nem tudhatjuk, melyik nap lesz az utolsó.

Életünk egyetlen biztos pontja a halál ténye. Minden más csak lehetőség, a helyzetek és körülmények folyton változó kereteinek a függvényében zajló történések sorozata. Hogy ezt mennyire tudatosítjuk, illetve mire használjuk, az már csak rajtunk múlik.

Sokan azt hiszik, hogy a halál egyenlő az elmúlással, de minden misztikus arról beszél, legyen az akár nyugati, akár keleti, hogy a halál csak egy átmenet két időszak között. Tibetben külön szó is van rá. Azt mondják, hogy bardó, azaz köztes lét. Az életre is ezt mondják, az álmodásra és halálra is. Mindegyiknek van eleje és vége, s van egy köztes szakasza a két végpontja között.

“A halál árnyékában” bővebben