Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)

Az élet iskolájának szabálya sokkal keményebbek, mint a szokványos oktatás falanszterének rideg valósága, mely nem készít fel az életünk kihívásaira.

A korábban megszerzett tudás olyan, mint egy világítótorony. Alapvető tájékozódási pont. Nem több s nem is kevesebb.

Az iskola és az élet ellentmondása világ méretű probléma. Olyan alapvető eltérés van a mindennapi élet követelményei és az iskolai rendszerű oktatás követelményei között, ami a mindennapi érvényesülés és siker lényegi gátja sokaknál.

Hat plusz egy olyan tényezőt veszek sorra, mely az érvényesülés kapcsán fontos, hogy megláthassuk a különbséget az iskola és az élet között.

 1. Lógj ki a sorból!
 2. Hallasd a hangod!
 3. Mond el, ki vagy!
 4. Hibázni ér!
 5. Vállald fel a kihívásaid!
 6. Feszegesd a határokat!

“Az élet iskolája (s 6+1 szabálya)” bővebben

A SWOT elemzés lényege

swot_elemzésA SWOT egy betűszó, mely az elemzés négy szempontjának angol kezdőbetűjéből ered:

 • Erősségek (Strenghts)
 • Gyengeségek (Weakness)
 • Lehetőségek (Opportunities)
 • Fenyegetettségek /kihívások/ (Threats)

Az érthetőség és a követhetőségért megszerkesztettem magyarul is a klasszikus SWOT elemzés alapvető ábráját. A személyiség SWOT elemzését bemutató ábra picit eltér, de ennek nagyon fontos oka van.

“A SWOT elemzés lényege” bővebben

Megerősítések: a boldog élet víziója

A megerősítés egy nagyon régi mentális technika, melynek révén képesek vagyunk a gondolataink egy részét mederbe terelve formálni az életünket a folyamatosan változó körülmények ellenére

hőlégballon az égen
A hőlégballon is akkor tud könnyedén feljebb emelkedni, ha felesleges teher egy részétől megszabadul

Mindenkinek mást jelent a boldog és kiteljesedett élet. Mindenki máshol tart, mások az igényei s más kihívásokkal is küzd. Éppen ebből adódóan mindenkit más gondolatok és képek támogatnak az aktuális életfeladatukat támogatandó.

Az alapvető cél persze egy olyan mentális állapot megélése, aminek hatására az érzésvilágunk rendezetté válik. Ha egy tranzakció analízis nyelvezetével szeretnénk megfogalmazni, akkor a fő cél:

Hogy én OK legyek, s te is OK legyél, mert akkor onnantól nincs mitől szarul éreznem magam.

Louise L. Hay nyitó és záró mondata közé beilleszthetjük mindazon mondatokat, melyek a jelen életünket átformálhatják. Olyanokat, amiket:

 • A betegségek lelki okainak feloldására találtunk könyvekben
 • Byron Katie módszere révén fogalmazunk meg magunknak, mint megfordítást.
 • S minden olyat, melynek megvalósulását szeretnénk látni az életünkben.

“Megerősítések: a boldog élet víziója” bővebben

Az egzisztencializmus és idealizmus összebékítése

Az egzisztencializmus és az idealizmus hívei évszázadok óta vitáznak egy olyan alapvető kérdésen, ami igazából nem …

Tét vagy a kép az ami meghatározza az életünk minőségét?
Lét vagy a kép az ami meghatározza az életünk minőségét? Igazából mind a kettő, de ez nem egyértelmű első látásra.

Van egy ádáz vitaaz egzisztencializmus és az idealizmus hívei közt, mely évszázadok óta tart, és látszólak összebékíthetetlen.

Az egzisztencialisták szerint az életünk és körülményeink meghatározzák azt, hogy az életünket látjuk. Míg az egzisztencialisták szerint a gondolkodásmódunk határozza meg az életünket, és maga a gondolkodás teljesen szabad.

Ez egy olyan tyúk és tojás kérdés, amire ebben a formában soha nem lesz valódi válasz. Megmutatom az egzisztencialisták és az idealisták vitájának kettősségét, mert sokkal többet mutat meg az emberről, mint elsőre bárki is gondolná. Ennek révén az is kiderül, miként határozza meg egymást ez a két irányzat egymást, hogyan nem lehetnek meg egymás nélkül. És pont ennek révén hogyan békélhet meg egymással a két irányzat. “Az egzisztencializmus és idealizmus összebékítése” bővebben

A gazdagság megteremtése

A gazdagság mindenkinek a vágya, de sok technikai infó között elveszik a lényeg, hogyan jelenik meg a gazdagság az életünkben. Pedig ennek folyamata könnyen megfigyelhető, s ennek megértéséhez három eltérő jellegű példát is felhasználok, mert egy példa többet ér ezer magyarázatnál…

Aki összekeveri a pénz a gazdagsággal, az semmit nem tud.
Aki összekeveri a pénzt a gazdagsággal, az semmit nem tud a gazdagságról.

Sokakat látunk elkötelezetten dolgozni egy ügyért, s ennek ellenére csak araszolgatnak előre. Mások, akár egy elvont cél kapcsán is, hatalmas lendülettel haladnak, kikerülve, feloldva vagy átlépve mindenféle akadályt és kihívást. A kérdés az, mi lehet az alapvető különbség?

A gazdag emberek szokásait könyvek tucatjai elemzi. Készülnek hosszabb és rövidebb listák is arról, mik a sikeres emberek fő jellemzői (valójában a szokásaikat írják össze). Az egyik, egyébként bámulatosan jó könyvnek egyenesen az a címe, hogy A kiemelkedően sikeres ember 7 szokása. A célkitűzésről, a tervekről egy szó sincs benne, s nem is véletlenül. Arról egy külön könyvet írt Covey A 8. szokás címmel, mely vastagabb, mint a 7 szokást alaposan bemutató könyve együttvéve.

“A gazdagság megteremtése” bővebben

Életünket támogató 5 tényező

Az integritás, a stabilítás és az elkötelezettség nélkül örömteli és eredményes életet élni nem egyszerű..

Hogyan rendezzük el az életünket

Gyakran úgy úgy éljük le az életüket, hogy nem vagyunk tisztában azzal, ahogy az életük folyamatosan alakul és változik. A kapcsolataik, az egészségük, az anyagi helyzetük vagy a viselkedésük és az önképük.

Nem a karrier irodalom vagy a pszichológia időnként elvont megközelítésein át mutatom be azt a témakört, hanem egy kézzel fogható érzékletes példát használok ehhez (vitorláshajók részei és működése). Mert egy jó  kép többet mond ezer szónál.

“Életünket támogató 5 tényező” bővebben

A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

A gazdagság és a boldogság egy döntés. A döntésünket érdemes a megélést támogató belső képekkel magunkhoz vonzani…

A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.
A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.

Sok esetben azt látom, hogy  a múló világ élvezeteit hajszolni nem túl sok örömet okoz hosszútávon. ez igaz az én életemre is, és másokéra is. Minden örömünkben benne van az elmúlás lehetőségének keserű érzete is, ami az összes tapasztalatunkat némiképp megmérgezi. Szinte mindenki által ismert tapasztalat, hogy a kívánságaink elvakult üldözése óhatatlanul szenvedés forrásává válik.

Ez nem pesszimizmus, hanem annak az elismerése, hogy önmagában a történések és tapasztalatok nem kielégítőek. Itt jön a szokásos “mantrám“: Lehet harcolni ellene, lehet letagadni, akár elemezhetjük is, sőt akár figyelmen kívül is hagyhatjuk. Mindent szabad, de a valódi megoldás azt fogja elhozni, ha felvállaljuk mindazt, ami megkeseríti az életünket.

Az ember, az előzőektől függetlenül, úgy van összerakva “gyárilag”, hogy alapvetően a kívánságaink és vágyaink visznek előre. Ezért mutatok pár egyszerű képzelet-gyakorlatot, amivel én magam is be szoktam vonzani mindazt, amit az életem részeként szeretnék megélni. Ugyan azt a fajta szerkezetet fogom használni, amit a betegségek feloldása (meggyógyítása) kapcsán is használtam.

4 pénzmágnes (az élet eltérő helyzeteire):

“A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)” bővebben