Képességeink tárháza

Mindenkiben benne szunnyadnak azon képességek, amitől az egész életünk gyökeresen jobb és értékesebb lehet, mint amilyen ma…

faház konyhája
Egy modern fából épült ház belseje: kiváló alapanyagokból, alapos tervezéssel igazi érték

Mindaz a keret, melyet a fizikai valóságunk, az érzéseink és a gondolataink által megteremtünk magunknak, általában nem sokat ér önmagában. Sokan gondolkodnak nagyon hasonlóan, s mégis csak pár ember emelkedik ki közülük.

Ennek az eltérésnek a forrása, a meglevő képességbeli és tudásbeli különbségek. Mindenkinek különböző tulajdonságai vannak, illetve ezeket különböző mértékben tudja kihasználni. Minden képesség fejleszthető egy szintig, de egy szakterületen a kiválóságot elérni alapvető tehetség nélkül nagyon nehéz. Amikor a tehetség szorgalommal, a kiválóság egyik ismérvével párosul, az akkora előnyt eredményez, melyet csak szorgalommal és kapcsolatokkal behozni esélytelen.

“Képességeink tárháza” bővebben

Cselekvés és eredmények

A cselekvés teszi élettelivé mindazt, amit terveinkben megfogalmazunk. A cselekvésnek van 3 pontja, amelytől igazán eredményessé…

Ki mint vet. úgy arat. Aki nem vet, annak az aratása bizonytalan lesz.
Ki mint vet. úgy arat. Aki nem vet, annak az aratása bizonytalan lesz.

Aki sikerre, eredményekre és boldogságra törekszik, annak a legfontosabb alapelvet mindig evidenciaként kell szem előtt tartania. A vetés és aratás törvényét. Aki nem vet, az ideig-óráig ugyan arathat (elveheti azt, amiért nem ő dolgozott meg), de hosszabb távon komoly árat fog fizetni az ilyen elvtelen cselekedetekért.

Sokan elfelejtik, hogy minden cselekedet magával hordja az annak megfelelő következményét, amit nem lehet a végtelenségig elkerülni. Van egy hasonlat, ami ezt kristály tisztán megmutatja. Egy bot egyik végét húzva, jön vele a másik vége is.

Aki azt hirdeti, vagy abban reménykedik, hogy következmények nélkül megszerezhet vagy megtehet bármit, mert az öröm és a boldogság mindenkinek jár, az egyrészt téved, másrészt másokat is akarva-akaratlanul megtéveszt.

“Cselekvés és eredmények” bővebben

A belső béke 9 jele

A belső béke elérése mindenkinél egyedi módon történik, de a megjelenési módja nagyon hasonló. Ezek közül 9 olyan van, mely megléte sokat elárul aról, miért is akkora érték a belső béke állapota.

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

A belső béke egy olyan örömteli állapot, mely az életünk egy korábban nem ismert, extra dimenzióját nyitja ki. Mindenkinek egyedi módon kell felfedeznie azt, ahogyan ebbe az állapotba el tud jutni, igazodva az élethelyzetéhez és az életszemléletéhez, de a belső béke megnyilvánulási módjai mindenkinél nagyon hasonlóak.

A belső béke számtalan módon megnyilvánulhat. Az alábbi 9 pont csak egyfajta támpontot ad ahhoz, hogy felismerjük a belső béke megjelenését az életünkben.

“A belső béke 9 jele” bővebben

A kivetítés pszichológiája

A kivetítés az életünk színházának a legfontosabb kelléke. Ettől leszünk az életünk rendezői, szerencsénk vagy balszerencsénk kovácsai.

Shakespeare több művében is megláthatjuk, mekkora őrültség másokra olyasmit kivetíteni, ami nem is az övék..
Shakespeare több művében is megláthatjuk, mekkora őrültség másokra olyasmit kivetíteni, ami nem is az övék..

Mindenki az életünkben egy saját szereppel rendelkezik, amit mi magunk választjuk ki minden egyes embernek. Múltunk egy szereplőjének tulajdonságait a belsőnkből kivetítjük másokra, hogy tudjunk hozzájuk viszonyulni.

Lesz aki a szüleinket képviseli, lesz akire a szeretőnk szerepét osztjuk, és lesz olyan is, akire az ügyeletes gonosz szerepe jut. Ezt a fajta szereposztás nevezzük kivetítésnek.

“A kivetítés pszichológiája” bővebben

A 4 vérmérséklet gyakorlati haszna

A vérmérsékletünk alapvetően meghatározza az életünk keretét. De képesek vagyunk pici apró lépésekkel ezeket a kereteket kitágítani, élhetőbbé varázsolni …

A 4 vérmérsékleti tipus ismerete lehetővé teszi azt, hogy tudatosan formáljuk az életünket.
A 4 vérmérsékleti típus ismerete lehetővé teszi azt, hogy tudatosan formáljuk az életünket.

A személyiségtesztek alapvetően csak holt információkat adnak rólunk, ha az azokból levont következtetéseket nem fordítjuk a magunk hasznára a mindennapokban. Ennek az elvnek a szemléltetésére az egyszerű személyiségtesztben megismert 4 vérmérséklet használatát mutatom meg.

Pontosabban azt, hogy a 4 vérmérsékleti típus szélsőségeit hogyan lehet kompenzálni, kiegyenlíteni más vérmérsékleti típusok stratégiáját felhasználva.

Tegyük hozzá, ezek azért nehéz kérdések, mert egyik vérmérsékleti típus sem gondolja azt magáról, hogy vele bármi baj van. De rálátva más megközelítési módok előnyeire azért mindig megtalálható a módja annak, hogy a személyiségtípusok szélsőségeit kiegyensúlyozzuk.

“A 4 vérmérséklet gyakorlati haszna” bővebben

A szangvinikus hozzáállás

A világ legnagyobb csibészei a szanvinikusok!
A világ legnagyobb csibészei a szangvinikusok!

Aki találkozik egy szangvinikus emberre, az hamarabb hall egy jó szófordulatot, mint bárki mástól. Egy szangvinikus ember az, aki nem tud sírni.

Mindig jókedvű akar lenni. s tagadja azt, hogy valaha is bármi baja lenne. A szangvinikus viselkedés ugyan olyan védekezés, mint az elemzés, a harc vagy az elkerülés, csak a környezet számára sokkal egyszerűbben elfogadható, mint a másik három.

Egy szangvinikusnak mindene a látszat, él hal, hogy szerepelhessen, s hogy megőrizze a látszatot. Jelszava:

AZ ÉLET SZÉP, HA AZZÁ TESSZÜK!

A szangvinikus erősségei

A szangvinikus hallatlanul kreatív, s született komédiás. Bármit kitalál, amivel el lehet fedni mindazt, ami nyomassza. Pont ez adja a szangvinikus erősségét is. A szangvinikus az, aki a jég hátán is megél. Egy oroszlánnal is képes megbeszélni, hogy nem ő a következő vacsora. De ennek azért meg van a maga árnyoldala is…

Nem szabad tőle várni a pontosságot és precizitást. Arra ugyanis képtelen. Ugyan mindig mentegetőzik, igyekszik úgy tenni, mintha neki a megbízhatóság fontos lenne, de a valóságban magasról tesz ezekre. A legédesebb kifogása:

Annyira jó ötletnek tűnt!

Csak meg ne hallja ezt egy flegmatikus, vagy egy kolerikus, mert menten a falnak megy…

A szangvinikusok spontán beszélőgépek

Amire egy szangvinikus képes, az a tömegek mozgatása. Kezében egy mikrofonnal akár hosszú órákig képes a közönség figyelmét lefoglalni. Benyomsz rajta egy gombot, és kommunikál. Bármikor, bármiről, bárkinek, bármennyit. Csak azt ne kérd, hogy bármilyen történetet kétszer ugyanúgy elmondjon. Vagy fejből megtanuljon valamit. Az esélytelen.

A szangvinikusok képtelenek komolyak leni.

Van egy barátom, akit nem szabad elhívni temetésre. Legalábbis, ha egy kesergő-siratós szertartást szeretnénk. Egyszerűen mindig történik körülötte valami, amitől a környezetéből kitör a nevetés. Mondjuk az is igaz, hogy azt kérte, hogy úgy temessék el, hogy közben valaki humorfesztivált rendez, s mindenki nevet.

A legjobb barátjának bérlete volt a balesetin. Már mindenki tudta a nevét, mert majdnem minden hétvégén vitte két gyereke közül valamelyiket valami apróbb baleset kapcsán. Na az ő gyerekei nem voltak a széltől is óvva. De nem is fújja őket el az első szellő a sarokba.

A magyar érettségimen az egyik osztálytársam kihúzta a Himnusz és a Szózat összehasonlító elemzését, aminek része volt a vers egyes részleteinek fejből való idézése. Annyit még nem nevettem magyar órán, mint akkor. Tartalmilag sikerült úgy összeillesztenie a két verset, hogy 2-3 soronként váltott a sorhossz rövidből (Szózat) hosszúra (Himnusz), és vissza. De elmondta a két verset (egyben 🙂 ).

De nincs veszve semmi, egy szangvinikus vérmérséklet határait is ki lehet tágítani!

A valódi önismeret alapjai

Az önismeret sokaknak megáll a fontossági sorrendek és a személyiségjegyek felismerésénél. De ez legtöbbször kevés…

Hogyan lendítsük mozgásba az életünk?

"A szerete nem rója fel a gonoszt" 1Kor13
“A szeretet nem rója fel a gonoszt” 1Kor13

Az énképünk alapvetően azon alapul, hogy milyen hatások értek minket gyerekkorunkban, milyen családi minták hatnak az életünkre, s hogy miként alakítottuk magunkat a tinédzser éveinket követően.

Sok olyan jellegzetes viselkedési formánk van (kezdve az írástól és az olvasástól, egészen a világképünkig), melyet javarészt az iskolai tanulmányaink révén szereztünk meg. Ennek az is része, amit ugyan tanítottak, de nem tanultunk meg, s az is, amiért kőkeményen megdolgoztunk az évek során.

“A valódi önismeret alapjai” bővebben