A féltékenység átformálása

A féltékenység életünk minden pillanatában jelen lehet. Nem csak a párkapcsolatokhoz kapcsolódik, hiszen bárminek révén fel tud merülni, ha attól szenvedünk, hogy nekünk valami nincs meg, ami másnak igen.

Két földterület határa
A szomszéd fűje mindig zöldebb, de annak ára nem mindenkinek világos, s többnyire nem is fizetné meg.

A féltékenység zöld szemű ördöge mindenkinek az életét átjárja. A féltékenység ugyanis nem csak a párkapcsolatokhoz és a szerelmi hűtlenséghez kapcsolódik, hanem az életünk minden mozzanatához.

A féltékenység az az érzet, amikor attól szenvedünk, hogy valakinek valamije van, ami nekünk nincs. Ez lehet egy óra, egy táska, egy ruha, egy jó férfi/nő, egy jó testalkat, egy jó kisugárzás, bármilyen siker vagy emberi kapcsolat.

“A féltékenység átformálása” bővebben

Jézus és a párkapcsolat

A párkapcsolat alapja az emberi létezésnek. Jézus korában elképzelhetetlen volt egy felnőtt élete nélküle, aminek fenntartását a kor erkölcsi normái tűzzel vassal ki is álltak.

Mózes törvényeit ki képes maradéktalanul mindig betartani?
Mózes törvényeit ki képes maradéktalanul mindig betartani?

A Jézusi korában három nagy érték köré csoportosult a zsidóság élete.

  • Az egyik az írásokban leírt életbölcsességek és szabályok összessége;
  • A másik az írásokban leírt szertartások elvégzése, kiemelten a Jeruzsálemi templomban;
  • A harmadik a család egysége és a házasság szentsége.

Ez a három szervező erő szoros egységet alkotott. Az volt zsidó, aki a 12 törzs valamelyikéhez tartozott, követte az írások szabályait, s a megfelelő áldozatok bemutatását is elvégezte a megfelelő alkalmakkor.

Aki ezek ellen vétett, az a közösségből kizáratott. S pont ezért volt akkora jelentősége és következménye a házasságtörésnek, amint azt már a felelősségvállalás kapcsán már láthattuk.

“Jézus és a párkapcsolat” bővebben

Az élet a barátunk, ha elfogadjuk

Az élet barátságos, szép és örömteli, ha elfogadjuk mindazt, amit kínál nekünk. De harcolhatunk is, csak nem sok értelme van …

Az élni akarás hatalmas erő. Ezért a körülményeinket kifogásként használni elég gyenge próbálkozás.

Az önismereti munka akkor kerül előtérbe az életünkben, ha valahol elakadunk. A mindenféle önjelölt, jó és kevésbé jó guruk pedig annak az érzetével adják el a spirituális, ezoterikus vagy önismereti oktató anyagaikat, hogy válj jobbá, élj boldogan, s kövesd azt a módszert, amit ÉN tanítok, mert attól TE megélheted a boldogság és az öröm állapotát.

Amikor megírta Lousie L. Hay az Éld az életed című méltán híres könyvét, akkor valami teljesen mást tesz, mint amivel egy agykontrolltanfolyam is kezdődik. Nagytakarítással. S minden másról csak utána kezd el beszélni.

“Az élet a barátunk, ha elfogadjuk” bővebben

A párkapcsolat kihívásai

Az érzelmi káosz a mindennapjaink része. Amikor ez a párkapcsolataink alapjait is megtámadják, akkor komoly kihívások elé nézhetünk.

 

Aki harcol, az nem boldog. Aki harcol a boldogságért, az épp távolodik tőle.

A párkapcsolat az, amiben az egész életünk tapasztalata és tudása megméretődik. Pont ezért nem véletlen, hogy sok embernek komoly fejtörést okoz egy értelmes párkapcsolatot kialakítani.

A párkapcsolati kihívások gyökere többnyire az önértékelési gondok hatására alakulnak ki. Egyik véglet sem túl jó, mert aki kevésre tartja magát, az alárendeli magát a partnerének, míg aki sokra tartja magát, az hajlamos a másik felet elnyomni.

“A párkapcsolat kihívásai” bővebben

Tökéletes férfi

A tökéletes férfi egy olyan vágyálom a nők fejében, mely nem is igazán tudatosul. Ezen elvárások a nők belső világának hű tükrei, melyek pontosan annyira teljesíthetetlenek, mint az elegendő pénz és az tökéletes munkahely vágyálma.

Ha az elképzeléseink nem teljesülnek, nem azt kapjuk, amit a kék-lila ködön át elképzeltünk, gyakran ír reagálunk.
Ha az elképzeléseink nem teljesülnek, nem azt kapjuk, amit a kék-lila ködön át elképzeltünk, gyakran így reagálunk.

A nők egy része vár egy ideális férfira. Most azt az apró tényt, hogy tökéletes ember nincs, hagyjuk. Ehelyett nézzük meg azt, mit vár sok nő el egy férfitől, s mire van szüksége a férfiaknak.

Egy párkapcsolatban mind a két félnek vannak elvárásai (igényei). Ezzel nincs is gond. De az arányok néha nagyon durvák lehetnek. Annyira jól sikerült ez az összefoglaló, hogy figyelmen kívül hagyva az oldal alapvető szerkezetét és szemléletét, közre adom ezt a “tanulmányt” úgy, ahogy kaptam. Egy példából is rengeteget lehet tanulni, nem kell mindent részletesen bemutatni.

A férfi dolga nagyon egyszerű, csupán a nő néhány igényét kell kielégíteni, hogy boldog legyen…

“Tökéletes férfi” bővebben

A 4 vérmérséklet gyakorlati haszna

A vérmérsékletünk alapvetően meghatározza az életünk keretét. De képesek vagyunk pici apró lépésekkel ezeket a kereteket kitágítani, élhetőbbé varázsolni …

A 4 vérmérsékleti tipus ismerete lehetővé teszi azt, hogy tudatosan formáljuk az életünket.
A 4 vérmérsékleti típus ismerete lehetővé teszi azt, hogy tudatosan formáljuk az életünket.

A személyiségtesztek alapvetően csak holt információkat adnak rólunk, ha az azokból levont következtetéseket nem fordítjuk a magunk hasznára a mindennapokban. Ennek az elvnek a szemléltetésére az egyszerű személyiségtesztben megismert 4 vérmérséklet használatát mutatom meg.

Pontosabban azt, hogy a 4 vérmérsékleti típus szélsőségeit hogyan lehet kompenzálni, kiegyenlíteni más vérmérsékleti típusok stratégiáját felhasználva.

Tegyük hozzá, ezek azért nehéz kérdések, mert egyik vérmérsékleti típus sem gondolja azt magáról, hogy vele bármi baj van. De rálátva más megközelítési módok előnyeire azért mindig megtalálható a módja annak, hogy a személyiségtípusok szélsőségeit kiegyensúlyozzuk.

“A 4 vérmérséklet gyakorlati haszna” bővebben

A szangvinikus hozzáállás

A világ legnagyobb csibészei a szanvinikusok!
A világ legnagyobb csibészei a szangvinikusok!

Aki találkozik egy szangvinikus emberre, az hamarabb hall egy jó szófordulatot, mint bárki mástól. Egy szangvinikus ember az, aki nem tud sírni.

Mindig jókedvű akar lenni. s tagadja azt, hogy valaha is bármi baja lenne. A szangvinikus viselkedés ugyan olyan védekezés, mint az elemzés, a harc vagy az elkerülés, csak a környezet számára sokkal egyszerűbben elfogadható, mint a másik három.

Egy szangvinikusnak mindene a látszat, él hal, hogy szerepelhessen, s hogy megőrizze a látszatot. Jelszava:

AZ ÉLET SZÉP, HA AZZÁ TESSZÜK!

A szangvinikus erősségei

A szangvinikus hallatlanul kreatív, s született komédiás. Bármit kitalál, amivel el lehet fedni mindazt, ami nyomassza. Pont ez adja a szangvinikus erősségét is. A szangvinikus az, aki a jég hátán is megél. Egy oroszlánnal is képes megbeszélni, hogy nem ő a következő vacsora. De ennek azért meg van a maga árnyoldala is…

Nem szabad tőle várni a pontosságot és precizitást. Arra ugyanis képtelen. Ugyan mindig mentegetőzik, igyekszik úgy tenni, mintha neki a megbízhatóság fontos lenne, de a valóságban magasról tesz ezekre. A legédesebb kifogása:

Annyira jó ötletnek tűnt!

Csak meg ne hallja ezt egy flegmatikus, vagy egy kolerikus, mert menten a falnak megy…

A szangvinikusok spontán beszélőgépek

Amire egy szangvinikus képes, az a tömegek mozgatása. Kezében egy mikrofonnal akár hosszú órákig képes a közönség figyelmét lefoglalni. Benyomsz rajta egy gombot, és kommunikál. Bármikor, bármiről, bárkinek, bármennyit. Csak azt ne kérd, hogy bármilyen történetet kétszer ugyanúgy elmondjon. Vagy fejből megtanuljon valamit. Az esélytelen.

A szangvinikusok képtelenek komolyak leni.

Van egy barátom, akit nem szabad elhívni temetésre. Legalábbis, ha egy kesergő-siratós szertartást szeretnénk. Egyszerűen mindig történik körülötte valami, amitől a környezetéből kitör a nevetés. Mondjuk az is igaz, hogy azt kérte, hogy úgy temessék el, hogy közben valaki humorfesztivált rendez, s mindenki nevet.

A legjobb barátjának bérlete volt a balesetin. Már mindenki tudta a nevét, mert majdnem minden hétvégén vitte két gyereke közül valamelyiket valami apróbb baleset kapcsán. Na az ő gyerekei nem voltak a széltől is óvva. De nem is fújja őket el az első szellő a sarokba.

A magyar érettségimen az egyik osztálytársam kihúzta a Himnusz és a Szózat összehasonlító elemzését, aminek része volt a vers egyes részleteinek fejből való idézése. Annyit még nem nevettem magyar órán, mint akkor. Tartalmilag sikerült úgy összeillesztenie a két verset, hogy 2-3 soronként váltott a sorhossz rövidből (Szózat) hosszúra (Himnusz), és vissza. De elmondta a két verset (egyben 🙂 ).

De nincs veszve semmi, egy szangvinikus vérmérséklet határait is ki lehet tágítani!