A lábak megtornáztatása

A feszítés és a nyújtás egyszerre történik…

Egy két lábon járó ember számára a lábainak a karbantartása sokkal fontosabb, mint bármi más. A legtöbb ízületi bántalom is ezen részen üti fel a fejét, mert a lábaink viszik az egész testsúlyunkat. Érdemes lábaink átmozgatásával rendszeresen foglalkozni, mert a lábak átmozgatása a kulcs a csípő merev izmainak feloldásához is.

A gyakorlatokhoz érdemes leülni földre, főleg azért is, hogy megérezzük azt, milyen ereje van a földnek, mely megtart. Akinek nagy nehézséget okoz a földre leülni, az üljön rá egy kemény párnára. A fotel és a szék nem túlságosan alkalmas eszköz a lábak átmozgatásához. A fotel túl puha, s nem tudunk rajta rendesen megkapaszkodni. A szék pedig nem elég stabil ahhoz, hogy nagyobb mozgások során is stabilan a helyén maradjon.

“A lábak megtornáztatása” bővebben

A törzsünk alapos átmozgatása (megtornáztatása)

A hátunk és törzsünk izmai adják testünknek a tartását.

testünk átmozgatásához a felső testünk átmozgatása is hozzá tartozik, amihez mindenképpen érdemes felállni. Annyira megszoktuk, hogy a törzsünket megtámassza hátulról valami, hogy a rengeteg testtartási probléma ennek is köszönhető. Holott a testünket az evolúció úgy alkotta meg, hogy elbírja a testünket.

Pont ezért érdemes olyan ferde széket beszereznünk, mely a csípőnk felső részét előre billenti, s a természetes gerincívhez hasonlatos testtartásra kényszeríti a derekunkat. Az elején nagyon fárasztó lesz ezen széken ülni, mert nem szoktunk hozzá, hogy a gerinc izmait megmozgassuk. Idővel ennek a tortúrának búsásan meglesz a haszna, mert az egész testünk ennek következtében sokkal ruganyosabbá és élettel telibbé válik.

“A törzsünk alapos átmozgatása (megtornáztatása)” bővebben

A karok átmozgatása

Az első lépés a nyújtásé. Feszítsük finoman előre és hátra mind a két kézfejünket. Először csak az izmaikat használva, majd a másik kézzel is picit segítve. Végezzük el mind a két kezünknél, majd utána menjünk tovább.

Kézfej alapos megmozgatása

A nyújtás után mozgassuk meg rendesen a kezeinket, előre és hátra, jobbra és balra is. Mindkét kézzel egyszerre végezzük el a gyakorlatot, néhányszor azonos mozdulatot végezve, majd pedig ellentétesen mozgatva a kezeinket. Ezzel támogatva az agyi tevékenységeink karbantartását.

“A karok átmozgatása” bővebben

Fej alapos átmozgatása

A fej alapos átmozgatása rengeteg jó hatással jár. Nem kell ahhoz se kávé, se tea, hogy picit jól érezzük magunkat, elég egy rövid torna is.

A fejünkön lévő izmaink megmozgatásával serkenthetjük agyunk vérellátását.

Minden egyes porcikánk át akarjuk mozgatni, ezért kezdjük a legegyszerűbbel, a fejjel. Ezen belül is a fejbőr mozgatásával. Nem túl nehéz, ha az újainkkal átmasszírozzuk a hajas fejbőrt, a homlokunktól a tarkónkig a két fülünk között, egészen le a fülünk mögötti mélyedésig.

A masszázs ad egy kellemes érzetet, mely bennünk lévő mentális feszültségeket is oldja. A hajas fejbőr ugyanis tele van olyan idegvégződéssel, mely a szervezetet, és ezen belül az agyat nagyon képes stimulálni.

Ha képesek vagyunk, akkor mozgassuk meg a bőr alatti izmainkkal a hajunkat, akár egy tükör előtt állva bohóckodhatunk is egy picit.

Arc és halánték

Folytathatjuk a masszírozást a homloknál és a halántéknál, megindítva a vérkeringést, felszabadítva a bőrben lerakódott salakanyagokat és feszültségeket.

Majd jöhetnek a fülek. Húzogassuk meg párszor a fülcimpáinkat, majd masszírozzuk át őket, esetleg lapítsuk össze a fülek alsó és felső részét is. Ha tudjuk mozgatni a fülcimpát, mozgassuk meg tudatosan, a kezeink használata nélkül.

Mozgassuk át az arcunkat is, masszírozzuk meg. Segíti az arcüregek tisztulását, s az arcbőrben felhalmozódott salakanyagok eltávozásának is jót tesz. A fül előtti részt mozgatva pedig az álkapcsot mozgató izmokat is ki tudjuk lazítani.

Szemek megtornáztatása

Forgassuk meg a szemeinket, bandzsítsunk, szorítsuk össze a szemhéjainkat is. Ha lehunytuk a szemeinket, óvatosan megnyomogathatjuk a szemgolyót, de csak pici fájdalmat okozzunk magunknak, mert a szem nagyon érzékeny!!

Álkapocs megmozgatása

Folytassuk az arc átmozgatását az álkapoccsal. Sok táncos ismeri azt az alapvető tapasztalatot, hogy akinek be van merevedve az álkapcs, annak a csípőjében, s ennek következtében az egész mozgásában feszülések vannak.

Jobbra-balra, majd föl-le mozgatva az álkapcsunkat tapasztaljuk meg a határainkat. Az álkapcsot mozgató izmok nagyon érzékenyek, ezen nyújtógyakorlatoknál ne nagyon használjuk a kezeinket, mert könnyen éles, nyilalló fájdalmat élhetünk át!

Tárjuk ki a szánkat, akár ásíthatunk is. Nyissuk ki a szánkat rendesen, amennyire csak tudjuk. Most kivételesen ne tegyük a szánk elé a kezünket, hagyjuk meg magunknak azt a szabadságot, hogy a maga természetességében átélnünk az ásítást, mindenféle tanult kísérő mozdulat nélkül.

A nagyra nyitott száj azért is hasznos, mert a fogorvosnak egy relatíve kevéssé nyíló szájban dolgozni nem leányálom.  Tovább tart a beavatkozás, s az nekünk is kellemetlenebb.

A nyakunk átmozgatása.

Először csak a bólintsunk előre, majd hajtsuk hátra a fejünket. Pár ismétlés után döntsük jobbra és balra a fejünket. Majd függőlegesen tartva kezdjük el a gerinc felső részét is átmozgatni, forgassuk el a fejünket jobbra és balra.

A fej átmozgatásának további fázisai

A következő lépésben az előző sorozatot ismételjük meg úgy, hogy minden mozgatási fázisnál már a kezünkkel is segítünk, növelve a nyújtást. Nem kell erőltetni, csupán hagyjuk, hogy minimális többletet megérezzük.

A folyamat végén  végezzünk pár fejkörzést is, mind a két irányban, felváltva.

8 gondolat, mely árthat

A gondolat teremt, formál és akadályokat állít. Ugyan minden élethelyzet egyedi, de minden pillanat megújítható a gondolkodás révén.

A rossz gondolatok lábon lövik a lehetőségeink kiaknázását.
A rossz gondolatok lábon lövik a lehetőségeink kiaknázását.

Életünk belső rendjének, a szinergiának a megteremtéséhez az első pont az elengedés. Ennek egyik pontja a 8 ártó gondolat tudatos kerülése. Ez a 8 gondolat nem azért árthat, mert rosszat gondolunk általuk, hanem azért, mert olyan pszichológiai mintát erősítenek, melyek a lehetőségeinket korlátozzák be.

A gondolat, mely minket nem támogat, az bizony rombol és akadályoz. Még akkor is, ha az alapvetően nem “negatív”. Egyébként sem attól lesz egy gondolat jó vagy rossz, hogy mi annak látjuk, hanem attól, ahogyan az hat ránk.

A káromkodás is lehet felszabadító (ha egy rakás feszültségtől megszabadít), s a “pozitív” gondolkodás is lehet romboló, ha halomnyi negatív érzés (félelem, aggódás és bizonytalanság) fűződik hozzá. Önmagában nem a szavak jók vagy rosszak, hanem az érzések, amik hozzá kötődnek.

8 ártó, negatív gondolat:

  1. Nem tudom
  2. Igen, de
  3. Nekem kell
  4. Próbálom
  5. Az a baj/probléma
  6. Azt gondolom
  7. Én tudom! Nekem igazam van!
  8. Nekünk csak ez jutott

“8 gondolat, mely árthat” bővebben

A szinergia elérésének 7 összetevője

A szinergia azt az állapotot jelenti az ember életében, amikor az életünk tényezői egymást támogatják, s a részek eredője többet fog eredményezni, mint az egyes részek összege önmagában.

Egy Lego-fal összerakása is lépésről lépésre történik, mint a szinergia megteremtése.
Egy Lego-fal összerakása is lépésről lépésre történik, mint a szinergia megteremtése.

A szinergia azt az állapotot jelenti az ember életében, amikor az életünk tényezői egymást támogatják, s a részek eredője többet fog eredményezni, mint az egyes részek összege önmagában.

Talán azért is olyan fontos a szinergia, mert minden más eredménynek az életünkben is az alapja. A siker, a boldogság, a “jól érzem magam a bőrömben érzés” sohasem lehet cél, csupán az életünk folyásának mellékterméke.

A szinergia révén megtapasztalható teljesség érzetet nem lehet igazából elképzelni, “vizualizálni“, mert túlontúl sok olyan összetevője van, amit addig nem igazán tudunk előre látni, míg  nem éltük át.

A szinergia tapasztalata is olyan, mint a szerelem: többnyire ismerjük a tapasztalatot, másoknál is felismerjük, de nem tudjuk pontosan szavakba vagy képekbe foglalni vagy megragadni.

“A szinergia elérésének 7 összetevője” bővebben

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás egy sok összetevős játék, melyet átlátni nem egyszerű. Aki csodát ígér, az nem érti az emésztés működését, a …

Az egészség a legnagyobb érték. Minél idősebb valaki, annál inkább látszik, hogy az egészség nem egyértelmű, s azért tenni kell. Mozgással, tudatos (egészséges) táplálkozással valamint a gondolataink és érzéseink rendezésével sokat tehetünk az életünk minőségéért. Ezért az egészség az egyik legnagyobb üzlet a világon.

Ugyan nem közkeletű tudás, de a túlsúly ugyan olyan betegség, mint minden más. Annyira az életünk része, hogy sokszor természetesnek vesszük. Sokan csak esztétikai kérdésként, a fizikai megjelenésük apró hibájaként tekintenek rá, holott olyan alapvető (belső) egyensúlytalanságot jelez, amivel bizony kezdeni kell valamit.

A fogyókúrák zöme teljesen alkalmatlan az egyensúlytalanság megváltoztatására, s pont ezért hatástalanok. Mert csak a testsúlyt helyezik a figyelem középpontjába, s nem a belső homeosztázis felborulását, illetve annak helyreállítását.

“Egészséges táplálkozás” bővebben