A pénz hatalma

A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.
A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.

A pénz ereje nagyban kapcsolódik a felelősségvállaláshoz. Ha arra fókuszálok, hogy mindig mindenem meglegyen, nem lesz egy huncut buznyákom sem. Ha viszont arra fókuszálok, hogy legyen mindig pénzem, akkor a pénzügyi vergődéseimnek idővel vége szakad.

Ennek első pontja, hogy a munkám értékét elkérjem. Annyit, amennyit az megér.

A pénz ugyan nem minden, s boldogságot sem vásárolhatunk általa, de akinek nincs elegendő pénze, annak a lehetőségei nagyban be lesznek korlátozva. Mert akinek nincsen pénze, az nem tudja a pénzt használni sem, hogy éljen az életében elé tárulkozó lehetőségekkel (remélem világos, hogy nem a pénz költéséről beszélek, hanem a jövőnk tudatos építéséről, önmagunkba való befektetésről).

Ettől függetlenül a pénz és a boldogság nem elválasztható egymástól. Csak van benne egy apró csavar. A pénz nem boldogít, de a boldogsághoz kapcsolódik. Amikor érzelmileg kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk, akkor több pénz talál meg bennünket, s kevésbé szórjuk. S amikor érzelmileg zaklatottabbak vagyunk, akkor a pénzünk is jobban megy.

A boldog emberek 20 szokása kapcsán láttuk, hogy a boldogság igazából választások sorozataként “érhető” el. Az életünk attól lesz örömteli és boldog, hogy tudatosan a boldogságot választjuk, s azért tevőlegesen teszünk is, s nem várjuk a sült galambot, hogy a szánkba landoljon.

Egy apró dolgot viszont itt meg kell jegyezni. A valódi boldogság a félelmeken túl van. A félelem eltávolít a valóságtól s gátolja a jó döntések meghozását. Félelemből csak tüzet lehet oltani, de valódi értéket teremteni nem lehet. Mert a félelem a hiányból, a kevésből táplálkozik. Tehát a több pénzhez mindenképp fel kell oldanunk az érzelmi sérüléseinket, melyek a félelmeinknek kiapadhatatlan táptalajt szolgáltatnak.

A pénzhez való viszonyunk helyreállítása

Az egész pénzkeresési mizéria, és igazából minden valódi eredmény kulcsa a saját kapcsolatunk újrateremtése a világgal. És ezen belül a pénzzel kapcsolatos érzéseink és gondolataink felülvizsgálata.

Ennek az egész történetnek az a kulcsa, hogy mi az, ami igazából számomra fontos:

“Ahol a fókuszom, ott az életem.”

Ami számunkra fontos, az lesz az életünk része. Amire nem fordítunk figyelmet, azzal csak a baj lesz. Ezért olyan fontos az éberség a mindennapjainkban.

Akinek nem fontos a pénz, az biztos anyagi gondokkal fog küzdeni. Mert nem figyel rá, s figyelmet követel. A legtöbben, akik nem figyelnek a pénzre, nagyon mélyre eltemetik magukban a pénztelenség fájdalmát. Mert félnek megérezni a szűkösség szorítását.

Ettől igazán veszélyes az a kérdés, hogy “tudsz egy jó állást?”. Mert ebben a kérdésben nem azon van a fókusz, amire szükségünk van az életünk finanszírozásához. Hanem egy másodlagos tényezőn, egy lehetséges módon arra, ahogy a sok pénzt meg tudjuk szerezni. Ettől az esélyét is elvesztjük annak, hogy sok pénzünk legyen, mert nem az van a fókuszban.

A felelősségvállalás formái

A felelősségvállalás a sikerek elérésének alapja. A felelősségvállalás fejlesztése révén tudatosan formáljuk az életünket, átalakítva mindazon pontjait, amivel korábban nehézségeink voltak.

"A földet nem a nagyszüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!" Mark Twain
“A földet nem a nagyszüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!” Mark Twain

A felelősségvállalás a minőségi élet alapvető kelléke. Ennek érzékletes példáját adta az a hajléktalan, aki megnyerte az ötös lottó főnyereményét. Elkezdett dolgozni, mert többet akart tenni másokért.

A felelősségvállalásnak többféle formája van, melynek révén képesek vagyunk úgy alakítani az életünket, hogy az számunkra élhető és örömteli lehessen. Ennek a kulcsa az, hogy annak adjunk teret az életünkben, ami számunkra hasznos és előrevivő

“A felelősségvállalás formái” bővebben

A sok pénz megszerzése időt igényel

Az erőkifejtés nem kérdés, de a munkára szánt idő sem. Az elkötelezett munka nem ismeri a vekkert...
Az erőkifejtés nem kérdés, de a munkára szánt idő sem. Az elkötelezett munka nem ismeri a vekkert…

Aki sajnálja egy tevékenységre az időt, az azt ne végezze. Mert megöli a kreativitást, leszívja az energiánkat, és megöli az önbecsülésünk is. Erre momndják, hogy legyen oilyan a munkánk, melyet ingyen is csinálnánk.

Aki olyan munkahelyen van, ahova utál bejárni, az jobban teszi, ha mihamarabb felmond, és keres magának egy másikat. Még akkor is jobb élete lesz munkahelyváltás után, ha történetesen kevesebbet fog keresni.

Pár éve hallgattam egy kávézóban a szomszéd asztalnál egy minőségbiztosítási tanácsadó cég interjúit. Budapesti PhD hallgatókat interjúvoltak arról, hogy milyenek az ő munkakörülményeik.
“A sok pénz megszerzése időt igényel” bővebben

A tudás megszerzése

Egy kisebb könyvtárat megtöltene az a rengeteg információ, amit egy nyitott ember magába szippant éves szinten. S még ez is kevés ahhoz, hogy boldogabbak legyünk.

A mai élethez kétféle tudás szükséges: általános és specifikus. Rengeteg olyan ismeret van, ami szinte bármilyen munkakörben szükséges lehet, s mégis sokaknak hiányosságai vannak.  Ezek nélkül érvényesülni szinte lehetetlen:

 1. A számítógép és az internet felhasználói szintű használata ma már alap;
 2. Egy idegennyelv középszintű tudása sem kérdés már, ha nem aprópénzt akarunk keresni;
 3. az emberi kommunikáció és együttműködés alapjai is nagyon hasznosak a mindennapok során, de ez nagyon kevesebbek sajátja;

Ez jön a csapból is, mindenki erről beszél a pályaválasztóknak. Van viszont három másik olyan terület, amiről már kevesebb szó esik, pedig a valódi kitörési pontot ezek jelentik, s ezek sem specifikus ismeretek, hanem olyanok, melyre bárkinek szüksége van:

 1. önszervezés, önmenedzselés és az önmagunk képviselésének tudása;
 2. az önálló gondolkodás és döntés képessége;
 3. egy nagy adag rugalmasság és kreativitás.

Sokan azt hiszik, hogy ez a második három pont a felvételi beszélgetések és a munka során kifejezetten titkolandó. Ez igaz is, ha egy olyan munkahelyet keresünk, ahol nulla felelősséggel akarjuk az időnket elütni.

De ha tényleg sokat akarunk elérni, akkor pont ezek a pontok lesznek azok, amelyek a sikerünk zálogai lehetnek. És ezt a jó munkaadók és gazdasági partnerek keresik is. Ahol az értelmes gondolkodást üldözik, ott nem lehet előrelépni, nem lehet fejlődni és tanulni sem. Érdemes keresni egy másik munkahelyet.

Az állandó tanulás időszakát éljük

A mai világban bármerre is forduljon az életünk iránya, egy dolgot tuti nem kerülhetünk el, és az a tanulás.
A mai világban bármerre is forduljon az életünk iránya, egy dolgot tuti nem kerülhetünk el, az új dolgok megtanulását.

Az előző részben említett kemény munka nem egyenlő a kemény fizikai munkával és a sok munkával töltött idővel. A mai világ a minőségről s nem a mennyiségről szól. Egyre átalakuló világunk megköveteli a folyamatos és tudatos változást, alkalmazkodást.

Aki a folyamatos átalakulás feladatát nem vállalja fel, s nem végzi el, az egy idő után elér egy plafont. S azon semmilyen korábbi módszerrel nem fog tudni felülkerekedni. Mert a valódi megoldások soha sem a múlt ismétlésében keresendők, hanem az olyan megújulásban, mely a korábbi értékeket is megőrzi, s minden mást az enyészetre hagynak.

A diploma ma már kevés

A megszerezhető (papírral igazolt) tudás ma már nem akkora érték, mint volt 20-30 éve. Sokaknak van már felsőfokú végzettséget igazoló papírja, főleg a fiatalabbak közül, de ez egyre ritkábban jelent piacképes tudást. S nagyon sok diplomás van, akikre igaz a klasszikussá váló vicc.

“Mit kérdez a friss diplomás a munkahelyén?

-Nagy krumplival és nagy üdítővel adhatom?”

Amit ma sokan megtanulnak egy főiskolán, azzal sokkal jobban el tudják végezni az érettségivel is elvégezhető munkákat. Miközben a végzettségükhöz kapcsolódó területen a kutyának se kellenek.

Nincs a szakmai papírjuk mellé elegendő tudásuk, tapasztalatuk és lelkesedésük, de annyi bért akarnak, mint egy középvezető. Egyre kevesebb az olyan fiatal, aki fogja magát, kitalálja azt, mit akar az életével kezdeni, s céltudatosan tesz is érte.

Amit ma megfizetnek, amiben a sok pénz van, az alapvetően nem a munka, hanem az a tudás, amit a munka során alkalmazunk. A megszerzett tudás alkalmazása, a gondolkodás az igazi érték.

Aki sokféle ismeretet használ a munkája során, és azokat egyedi módon alkalmazza, az sokat fog keresni. Aki a tudását nem használja új dolgok megalkotására, csak ismétli a múlt mintáit, annak a pénze csökkenni fog. Nem feltétlen számszerűleg, de értékben mindenképp.

Az életút tudatos megtervezése

Az életünk útját nem láthatjuk előre, mert a körülmények néha kitérőkre kényszerítenek. De ha tudjuk a fő irányt, a többi kihívás csak epizódokat fog jelenteni az életünkben.
Az életünk útját nem láthatjuk előre, mert a körülmények néha kitérőkre kényszerítenek. De ha tudjuk a fő irányt, a többi kihívás csak epizódokat fog jelenteni az életünkben.

Egy nagyon kedves ismerősöm kisfia elment a nyolcadik osztály után szakközépbe szakácstanulónak. 16 évesen a nyári szünetben a szülei telkétől nem messze lévő fogadóban elment “kézilánynak”, majd a következő nyáron szakácsnak. 18 évesen minden pénteken és szombaton a budapesti Hilton szálloda konyháján dolgozott szakácsként, mert azt mondta, hogy ő egy igen jó séf akar lenni, s ő ezért mindent meg is akar tenni. Bocsánat, ez nem a múlt században történt, a srác 2015 tavaszán érettségizett.

Sokan úgy választanak szakmát a továbbtanulás során, hogy egy adott munka jól fizessen. S aki tényleg szereti azt, amit csinál, annak lehet jó keresete, akár már fiatalon is.

De akinek ez a fajta szenvedélye nincs meg a munkája iránt, az nagyon könnyen hoppon maradhat. Egy csapni való “szakemberként” egy gyorsétterem pénztárosa nem keres többet, mint az egyetemista munkatársa, s az közel sem annyi, mint egy jól megfizetett, sikeres ember bevétele.

A vonzás törvényének titka

A titok című film sokakat megérintett a kétezres évek elején, s sokan még sem tudták a vonzás törvényét az életük jobbításához…

The Secret logó
A z élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Pont ezért minden valódi titkot fel kell fedeznünk a magunk számára.

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek. Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót. Elkövetve egy alapvető hibát, mely a filmből nem derült ki, hogy hiba.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban.

A siker mágikus összetevő

A mágia egyidős az emberiséggel, s olyan mértékben az életünk része, hogy szinte észre sem vesszük.

A fekete mágia egy ékes példája ez a középkori örgögábrázolása
A fekete mágia egy ékes példája ez a középkori ördögábrázolás

A mágia a középkor óta szitokszónak számít. Egy olyan bűnös, félnivaló, sátáni dolognak lett kikiáltva, mely egy hétköznapi, istenfélő embernek még a gondolatától is irtóznia kell mindentől. S minden olyan dologtól is,  ami csak kapcsolatba kerülhetett vele.

Ez lett a veszte a természettel szoros egységben élő embereknek, a füvekkel gyógyítóknak és mindenki másnak is, aki mert picit is eltérni az egyház tanításától.

Mindazok, akik a mágia közelébe keveredtek, vagy csak megvádolhatóak voltak ezzel, automatikusan az egyház által üldöztetés célpontjává válhattak. S ez a tendencia szinte egyidős a középkori, hatalommal rendelkező egyház kialakulásával. Már a háromszázas években, a Nicaiai-zsinat idején megjelentek az “eretnek tanokat” hirdetők szisztematikus üldözése.

A történetnek van viszont egy másik oldala. Minden gondolatban elképzelt, elismételt, azt rendszeresen felidézett képnek ereje van, mely a mágia legfőbb eszköze. S aki ismeri jó tudását, az tudja a rosszét is. Az igazán kíméletlen kérdés az, mi is a fekete mágia, s ki is műveli azt igazán. Többen, mint gondolni merné a legtöbb ember. Ezen alapul a legtöbb gazdagság, a legtöbb politikai hatalom, a vallás erejéről nem is beszélve…

“A siker mágikus összetevő” bővebben

A siker 5 alapvető építőköve

A siker eléréséhez csupán 5 alapvető hozzáállásbeli tényezőt kell szem előtt tartanunk. Ha ezeket figyelmen kívül hagyunk, a kudarc szinte sorsszerűen jelen lesz az életünkben.

Az életünk ezernyi, részben eltérő összetevőből áll, amit megismerni időbe telik.

A siker a modern világunk egyik legfőbb hajtóereje, ami szinte mindenkit motivál. Aki megfelelő megértés és alapok nélkül akar gyors eredményeket elérni, az hamar szembe fogja magát találhatni a valósággal.

Rengeteg mindent el lehet érni akár rödid idő alatt is, de aki nem foglalkozik kitartóan a céljai elérésével, annak számára az eredmények tiszavirág életűek lesznek.

Hasonlóan egy legóból épült várhoz, az életünkben elért eredmények és sikerek is apró részek kapcsolódásából épül fel. Épp ezért lassan, lépésről-lépésre érdemes haladni céljaink felé, nem átugorva lépéseket.

A hosszútávú sikerek alapja az önismeret, melynek Achilles-sarka 5 egyszerű ponton összefoglalható:

 1. A siker alapja: Érdeklődés
 2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom
 3. A siker kovácsa: Jelenlét (éberség)
 4. A siker hajtóereje: Kitartó összpontosítás
 5. A siker iránytűje: Megértés és rálátás

“A siker 5 alapvető építőköve” bővebben