A meditációs testtartás

A meditációs testtartás a belső energiarendszerünk szabályozása szempontjából egy megkerülhetetlen eszköz. Ha képesek vagyunk jól ülni, az a meditáció folyamatát sokban leegyszerűsítheti.

Ülő Buddha a jellegzetes meditációs pozícióban.

Minden meditációs rendszer két fő pontja a testtartás és a légzés. Aki ezt nem tudja, annak felesleges a meditációval foglalkozni. Ennek segítségével lehet minden korábbi mintázatunkon átlépni, azokat felülírni.

Sokan bele is fásulnak a meditációba, mert nem látják a meditáció ezen aspektusait. Ezért a jógaórákon azzal szokás kezdeni az oktatást, hogy megtanítják az egyenes hátú ülőtartást (mondják vadzsraülésnek is).

A meditációs tartásról azt mondják – főleg a kezdő meditálóknak –, hogy minden valódi meditációs gyakorlat alapja. Azzal rémisztgetik a meditációval ismerkedőket, hogy aki ezt nem tudja megcsinálni, annak esélye sincs a valódi meditációra.

Ez a fajta ülő tartás, megfelelő gyakorlás után, olyan belső állapotot eredményez, mely a belső folyamatainkat könnyebben kezelhetővé teszi. Ennek hatására könnyebb a meditáció második lépését meglépni, az éberség és elengedés folyamatán végigmenni. De ez a gyakorlásnak csak az egyik lehetséges támasza, s nem megkerülhetetlen, abszolút alapfeltétele.

“A meditációs testtartás” bővebben

A belső béke 9 jele

A belső béke elérése mindenkinél egyedi módon történik, de a megjelenési módja nagyon hasonló. Ezek közül 9 olyan van, mely megléte sokat elárul aról, miért is akkora érték a belső béke állapota.

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

A belső béke egy olyan örömteli állapot, mely az életünk egy korábban nem ismert, extra dimenzióját nyitja ki. Mindenkinek egyedi módon kell felfedeznie azt, ahogyan ebbe az állapotba el tud jutni, igazodva az élethelyzetéhez és az életszemléletéhez, de a belső béke megnyilvánulási módjai mindenkinél nagyon hasonlóak.

A belső béke számtalan módon megnyilvánulhat. Az alábbi 9 pont csak egyfajta támpontot ad ahhoz, hogy felismerjük a belső béke megjelenését az életünkben.

“A belső béke 9 jele” bővebben

A lelki nyugalom elvesztése

A lelki nyugalmat sokféleképpen érhetjük el. Van, aki magát alakítja, s van aki külső tényezőkre épít.
Egy konkrét példán keresztül meg tudom mutatni, ennek milyen hatásai lehet az életünkben.

Egy kedves barátom a fészbúkon mostanában azzal szórakoztatja népes ismerősi rendszerét, hogy önismereti kérdésekkel bombázza őket. Minden napra van egy-két kérdése, amivel virulens marketingtudását használja a barátai szórakoztatására.

Ő is egy azon marketingesek közül, aki leül egy csoport vagy oldal kezelőfelülete elé, s pár óra alatt olyan hatást ér el hetekre egy oldalon, amit érdemes figyelni és tanulni tőle. Egyszerűen ért hozzá. De mindenki tud hibázni, így ő is 🙂 .

“A lelki nyugalom elvesztése” bővebben

Fizikai egészség víziója

Az egészség mentális, érzelmi és fizikai jólétet jelent, messze többet, mint egy betegség hiányát. A boldog és örömteli élet víziója sokkal jobban támogatja a mindennapjaink harmóniáját, mint bármi más. Érdemes akár napi szinten is elképzelnünk.

Az egészség nem azonos a betegség hiányával. A betegség egy küzdelemmel teli reakciósor, mely az egészséges, kiegyensúlyozott működés hiánya miatt alakul ki.

A beteg ember nem él, hanem a túlélésért küzd, amit a szervezete tünetekkel jelez vissza. Aki a tüneteket akarja megszüntetni, az nem az egészséget szolgálja. Az egészség, a kiegyensúlyozott és harmonikus élet víziója néha sokkal többet tehet az egészségünkért, mint bármilyen gyógyszer vagy vitamin.

Az egészség nem más, mint a maga az élet, illetve az élet örömének ünnepe. Aki egészségesen akar élni, annak ezt kell megélnie, átéreznie, hogy az ehhez szükséges lépésekhez meglegyen a mentális és érzelmi támasza.

“Fizikai egészség víziója” bővebben

A vonzás törvényének titka

A titok című film sokakat megérintett a kétezres évek elején, s sokan még sem tudták a vonzás törvényét az életük jobbításához…

The Secret logó
A z élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Pont ezért minden valódi titkot fel kell fedeznünk a magunk számára.

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek. Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót. Elkövetve egy alapvető hibát, mely a filmből nem derült ki, hogy hiba.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban.

Érzelmi blokkjaink feloldása

Érzelmi feszültségeink feloldása alapvető tényezője a szabad és örömteli életnek. Ha a múltunk elrendezetlen, az életünk normális….

Végtelen bélcsomó
A szenvedés világát a Tibetiek egy végtelen bélcsomóval szimbolizálják. Talán nem véletlen.

Az élet az életet támogatja, de ha nem vagyunk képesen az életünket szabadon megélni, mert érzelmi szinten el vagyunk akadva, akkor kénytelenek leszünk saját magunk árnyékaként leélni az életünket.

Az érzelmi blokkjaink feloldása nem mindenkinek annyira egyszerű, mint elsőre tűnik. Van egy jól hangzó, s egyeseknek ténylegesen működő megközelítés, mely nem feltétlen működik:

Felejtsd el, aminek nem adsz energiát, az nincs!

Aki nem annyira szerencsés, hogy ezzel a könnyed megközelítéssel mindent működtetni tudjon, annak kénytelen-kelletlen szembe kell néznie önmagával, s darabokra kell szednie az életét.

“Érzelmi blokkjaink feloldása” bővebben

A békés harcos útja

A békés harcos útja, pontosabban annak története egy önismeretei térkép. Megmutatja az összes olyan lényegi pontot, amiről a legtöbb ember simán megfeledkezik.

Egy békés harcos egyik legfőbb fegyvere a kitartás, amivel minden kihíváson túllép.
Egy békés harcos egyik legfőbb fegyvere a kitartás, amivel minden kihíváson túllép.

Dan Millman, amikor megírta főiskolai kihívásainak a történetét, azzal többet adott a világnak, mint bármi mással. A békés harcos útja egy olyan könyv, mely az önismeret sarokpontjait mutatja meg.

Az ön ismeret:

  • Egy harc, mely a félelmeinkkel vívunk
  • Békés, mert másokhoz nem sok köze van
  • Út, melynek sosincs vége

Szok(ratész) tanításaiból párat kiemeltem, s megmutatom azt, hogyan lehet azt használni, mindenféle pátosz, ködösítés és mellébeszélés nélkül.

“A békés harcos útja” bővebben