5 szeretetnyelv

Az öt szeretetnyelv sokkal többet mutat meg önmagunkról, mint azt, hogyan vagyunk képesek megélni a szeretetet…

Aboldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.
A boldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.

Sokszor tanácstalanok vagyunk  egy kritikus helyzetben. Gary Chapman keresztény író és kiváló párkapcsolat-terapeuta kidolgozott egy olyan rendszert, mely alapvetően öt módot különböztet meg annak kapcsán, ahogy a szeretetet be tudjuk fogadni.

Eredetileg a megromlott házasságok (partnerkapcsolatok) megmentésének eszközeként lett kitapasztalva ez az öt kapcsolódási mód, ezért öt szeretetnyelv néven is szokás ezt a szakirodalomban emlegetni. Később több művet is írt ennek kapcsán, például a szülők és a gyermekek viszonyáról, a családi összhangzattanról, a szülők és a kamaszok, valamint az ember és Isten kapcsolatáról.

Ezen mintázatok mögött viszont olyan érzelmi állapotok húzódnak meg, melyek nem csupán a szeretet elfogadásához illetve annak kifejezéséhez kapcsolódnak, hanem az egész életünket alapvetően meghatározó mintázatokat mutatnak meg.

Érdemes a következő leírás előtt egy pár perces teszttel megismerni a saját szeretetnyelvünket. Rengeteget adhat a következő leírás megértéséhez, ha ismerjük a saját szeretet-anyanyelvünket, mert ez nem is annyira egyértelmű, mint ahogy az első látásra tűnik.

Az emberi kapcsolódás harmóniája

szerelmes pár egy öböl partján
A jó párválasztás titka, hogy olyan embert választunk, aki segít a gyerekkori sérüléseinket meggyógyítani.

A klasszikus (Chapman-i) felfogás szerint, mindenkinek azt adjunk meg, aminek a szükségét, hiányát érzékeli. Tehát:

 • érintsük meg azt, akinek az az igénye;
 • dicsérjük, aki attól alél el;
 • adjunk ajándékot, akinek az a mindene;
 • tegyünk meg apróságokat, akiknek ettől áll helyre az élete;
 • s töltsünk időt azzal, akinek ez jelenti a biztonságot.

Másrészt mondjuk ki, pontosabban fogalmazzuk meg azt, ami számunkra fontos. Fejezzük ki azt, ami számunkra alapvető egy harmonikus érzelmi állapot megteremtéséhez.

Szerintem ennek van egy másik aspektusa is, ami az érzelmi békéhez ugyanolyan fontos. Nem csak az az igényünk, hogy kifejezzék számunkra az emberi törődést a környezetünkben, hanem az is, hogy mi is kifejezhessük az érzéseinket azon a módon, ahogy mi azt képesek vagyunk megélni. Nyilván itt minimálisan át kell formálnunk mindazt, amit magunkról megismertünk, de azt hiszem megéri ez a fajta érzelmi munka, mert búsásan megtérül.

Az öt szeretetnyelv és a haladó önismeret

lájkgomb
Mások reális értékelése nagyban támogathat minket is egy örömteli élet kialakításában.

A saját szeretetnyelvünk felfedezése sokkal több mindent adhat hozzá önmagunk megismeréséhez, mint azt gondolnánk. Felismerhetjük azon mintáinkat, aminek kapcsán gyengék és sebezhetőek vagyunk. S aminek révén tudatosan alakíthatjuk az életünket.

Ezen igények nem ismerete vagy félreértése komoly nehézségek forrása lehet. Akár betegséget, sérülést vagy más viselkedésmódot is kifejleszthetünk, hogy ezen igényeinket kielégítsük. S a jelen helyzetünk meggyógyításának egyik kulcsa is ezen igények tudatos kielégítése.

Az önértékelésünk és önmagunk motiválásának is egy nagyszerű kulcsát adja meg a saját szeretetnyelvünk tudatos táplálása. Arról nem is beszélve, hogy a boldogság és a harmónia elnyerésének is egy nagyszerű eszköze.

Érzelmi minták feloldása

másokra figyelés révén felfedezhető a bennünk szunnyadó kaotikus érzések sokfélesége is. Jobbára ezen minták mindenkinél felfedezhetőek, csupán a megjelenési formáik és a jelentőségük tér el.

Sokaknak zavaró lehet, hogy szeretetnyelvnek nevezik ezen tényezőket, holott ezen tényezői az életünknek pontos lenyomatát adják annak, amit az érzelmekkel való munka során érdemes követni.

lelki okok feloldása

Ezek kapcsán a legnagyobb kihívást akkor tapasztalhatjuk meg, amikor egy elismerés központú és egy apró szívességből értő próbál egymással kapcsolatba kerülni. De az sem okoz kisebb kihívást, ha egy érintésfüggő találkozik egy olyan emberrel, akinek az érintés sok minden, csak nem minőségileg együtt töltött idő. Olyankor csak a megértés és az odafigyelés segíthet.

Az első szeretetnyelv: Elismerés és törődés

lájkgomb
Az elismerés feldobhat egy napot, de egy életet is megváltoztathat.

Sokan meghalnak azért, hogy amit tesznek, azzal imponáljanak másoknak. Aki az ilyen emberekre figyel, azért bármit hajlandóak megtenni. Akinél viszont azt érzékelik, hogy nem figyel rájuk, attól semmi mást sem tudnak elfogadni, és nem is hajlandóak értük semmit megtenni.

Ez a fajta figyeleméhség a büszkeséghez kapcsolódik. Akiknél az elismerés a meghatározó kapcsolódási mód, azoknak nagyon fontos a szilárdság, s nagyon hasznos, ha rendszeres önvizsgálattal pallérozzák önmagukat. Ennek segítségével rengeteg külső és belső gazdagság forrásává válhatnak.

Akinek az elismerés az érzelmi anyanyelve, az tanuljon meg úgy elismerni, hogy az mások számára is befogadhatóvá váljon. Ennek legnagyobb kihívása, hogy mások elismerésekor a büszkeségnek semmi terepe. Mások vagyunk, s ebből adódóan másképp is értjük meg ugyan azt az üzenetet.

 • Sokunknak egy ölelés a legnagyobb elismerés;
 • Mások inkább egy apró meglepetésből érti meg ugyanezt;
 • valakinek inkább egy extra találkozás üzeni ezt;
 • míg van, akit egy apró szívesség megtétele motivál.

A második szeretetnyelv: Együtt töltött idő

A homokóra arra figyelmeztet, hogy bármi történik, fogy annak lehetősége, hogy valami nagyot hozzunk létre az életünkben.
A homokóra arra figyelmeztet, hogy bármi történik, fogy annak lehetősége, hogy valami nagyot hozzunk létre az életünkben.

Sokak számára csak annyi kell, hogy azt érezzék, vele vannak az emberek, hogy köztük lehet. Ez többnyire azoknak nagy igénye, akiket a bennük jelen lévő harag miatt az emberek elkerülnek. Az ilyen emberek folyamatosan keresik azon alkalmakat, amikor együtt lehetnek másokkal.

Akiknél a fő kapcsolódási mód az együtt töltött minőségi idő, azok alapvetően szorgalmas és kitartó, nagyon tudatos emberek és képesek a helyzeteket tisztán kezelni. Az egyetlen kihívásuk a félelem és a harag, mely beárnyékolja az életüket. Főleg akkor, ha nem kapják meg azt, hogy együtt lehessenek másokkal. Az olyan számukra, mintha a pokolba kerülnének.

Akik az egyéni értéküket az együtt töltött minőségi idő révén képesek megtapasztalni, azok a másokra szánt idejükben tegyenek meg annyi jót másokkal, amennyit csak képesek.

 • Ismerjék el mások eredményeit;
 • érjenek hozzá másokhoz (ez lehet egy szimpla kézfogás is, nem kell mindenkit halálra dédelgetni);
 • készítsünk a találkozás közben egy pici ajándékot (például origamizzunk szalvétából);
 • vagy segíthetünk másoknak némi apró dolog elintézésével is, ami számunkra nem nagy gond, de a másiknak nem megy könnyedén.

A harmadik szeretetnyelv: Ajándék

papírrepülő
Néha egy apróság is elég ahhoz, hogy valódi ajándékká váljon. Nem kell minden áron a plázakba rohangálni ötletekért.

Sokan attól érzik azt, hogy fontosak mások számára, ha ajándékokkal lepik el őket. Sokan a legegyszerűbb, legkisebb ajándéktól is kenyérre kenhetőkké válnak. Mert ennek révén egy pillanatra újra gyerekek lehetnek, s az életüket meghatározó szorongás egy rövidebb időre alábbhagy.

 

Akiknek a fő kapcsolódási módja az ajándék, azoknak bármi lehetséges. Mert bármit be tudnak fogadni. Rengeteg bölcsességet képesek felhalmozni, s rendszerint nagy hangsúlyt helyeznek a formákra és színekre.

Képesek a tudatlanság falán is áttörni, mely olyan érték, ami igazán jó motivátorokká teheti őket. Amit befogadnak, azt képesek bátran kifejezni és hálát mutatni érte.

Számukra a legnagyobb kihívás, ha azt élik meg, hogy valamit nem tudnak elérni, a szétválasztottság, az elkülönültség érzete számukra gyilkos méreg. Ilyenkor zavartak, s nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Aki alapvetően ajándékok révén érzi azt, hogy értékes a világnak, annak viszonylag egyszerű feladata van. Csupán arra kell figyelnie, hogy mindenkinek azt ajándékozza oda, amire az adott embernek igénye van. Ennek kapcsán előbb-utúbb át kell lépnie saját komfortzónájának határait, mert az ilyen fajta törődés számukra teljesen szokatlan.

A negyedik szeretetnyelv: Figyelmesség, apró szívességek

Kutya
A kutya őrzi a házat, jelzi az idegent, s még a dédelgetést is engedi.

Sokak számára az apró figyelmességek és szívességek azok, melynek révén érezni tudják, hogy ők bizony fontosak a világ számára. Olyan fontos ez számukra, hogy amikor egy megszokott dolog hiányzik az életükből, akár az egész napjukat is tönkreteheti.

Másrészt a házimunka az, amit sokan nem szeretnek, s sok nőnek hatalmas áldás, ha időnként valaki segít nekik a feladatok elvégzésében. Néha egy mosogatás többet jelenthet egy embernek, mint bármi más. Az a nő, aki panaszkodik a házimunkára, gyakran nem is a fáradsággal küszködik, hanem azzal, hogy nem tesz ehhez hozzá a párja.

Akinek az apró szívesség az egyik szeretetnyelve, annak a féltékenység és az irigység zöld szörnye az egyik mumusa, mely nem kis kihívást okoz. Akik a figyelmesség révén élik meg azt, hogy elfogadják őket, azoknak rengeteg türelmet érdemes kifejleszteniük. Ha mindent rendben valónak érzékelnek, akkor viszont hatalmas örömmel képesek bármivel foglalkozni.

Akinek a figyelmesség, az apró szolgálatok a gyengéje, az tekinthet a másik négy kapcsolódási módra úgy, mint a figyelmesség egy speciális megnyilvánulása.

 • Sokak számára egy masszírozás, vagy csupán egy apró simogatás hatalmas szolgálatot tehet;
 • valakinek két figyelő szempár jelenti ezt a felbecsülhetetlen figyelmességet;
 • míg valakinek az tény, hogy szakítanak ránk időt;
 • vagy hogy elismerjük azt, amit jól csinált.

Az ötödik szeretetnyelv: Érintés

Apa ölében a gyereke
Az ölelés az anyaméh biztonságára emlékeztet mindenkit, aki abban részt vesz.

Sok ember él-hal azért, hogy hozzá érjenek, és hozzá érhessenek másokhoz. Ez nem keverendő össze a szexuális vággyal, ez annál sokkal finomabb és érzékenyebb kapcsolódási forma.

Az embereknek egy ölelés többet jelent, mint bármi más a világon. gyakorlatilag az anyaöl biztonságát idézzük fel vele minden egyes alkalommal. Azt a biztonságérzetet, amit a születés előtt mindenki átélt. Az ilyen jellegű viszonyulás bármivel kapcsolatban megjelenhet.

Van egy budapesti önkéntes csoport, akik ingyen öleléssel ajándékoznak meg időről időre embereket. Az index is írt róluk, s aki akarja, akár még a facebook csoportjukat is követheti.

Akinél ez a fajta kapcsolódás a domináns, abban rengeteg tűz van, alapvetően nagylelkűek, s hatalmas belső erejük van. Viszont kemény dió számára a megszokott dolgokhoz való ragaszkodás elengedése.

Akik számára az érintés adja meg az emberi lét stabilitását, az adja meg másokkal is azt, amitől ők biztonságban érzik magukat.

 • Sokszor egy mosoly, egy elismerő fejbillentés is megérintheti az emberek szívét. S ezt elkezdhetjük értékelni is.
 • Hatalmas hatása lehet annak is, ha csak egy kézfogásra és öt mondatra beugrunk valakihez, hogy érezze a másik is, hogy időt szánunk rá.
 • Sokak számára annak ténye, hogy odaadjuk azt az apró dolgot, amivel a másikat meglepjük, mindent nagyszerűt megüzen a másiknak rólunk.
 • Vagy amikor átadjuk azt, amit kért tőlünk a másik, is elegendő megerősítés másoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.