Megerősítések: a boldog élet víziója

A megerősítés egy nagyon régi mentális technika, melynek révén képesek vagyunk a gondolataink egy részét mederbe terelve formálni az életünket a folyamatosan változó körülmények ellenére

hőlégballon az égen
A hőlégballon is akkor tud könnyedén feljebb emelkedni, ha felesleges teher egy részétől megszabadul

Mindenkinek mást jelent a boldog és kiteljesedett élet. Mindenki máshol tart, mások az igényei s más kihívásokkal is küzd. Éppen ebből adódóan mindenkit más gondolatok és képek támogatnak az aktuális életfeladatukat támogatandó.

Az alapvető cél persze egy olyan mentális állapot megélése, aminek hatására az érzésvilágunk rendezetté válik. Ha egy tranzakció analízis nyelvezetével szeretnénk megfogalmazni, akkor a fő cél:

Hogy én OK legyek, s te is OK legyél, mert akkor onnantól nincs mitől szarul éreznem magam.

Louise L. Hay nyitó és záró mondata közé beilleszthetjük mindazon mondatokat, melyek a jelen életünket átformálhatják. Olyanokat, amiket:

  • A betegségek lelki okainak feloldására találtunk könyvekben
  • Byron Katie módszere révén fogalmazunk meg magunknak, mint megfordítást.
  • S minden olyat, melynek megvalósulását szeretnénk látni az életünkben.

Az életünket romboló mintánk lebontása.

Nem értem, mi itt a probléma?!
Nem értem, mi itt a probléma?!

El is képzelhetjük, át is érezhetjük mindazt, amit mondunk, erősítendő ezen mondatok hatását. Érzések nélkül, lelketlenül “szajkózva” ezen mondatok mit sem érnek. Hatásuk annyira lesz eredményes, mint vattával csiszolni a gyémántot.

Amit ezen (varázs)mondatok megfogalmazása kapcsán érdemes figyelembe venni:

  • kijelentő módban legyenek,
  • Utaljanak egy folyamat végállapotára,
  • Legyenek jelenidejűek,
  • Ne tartalmazzon előre és visszautalást,
  • És a valódi célunkat testesítse meg!

Minden ilyen szösszenetnek egy igen fontos tulajdonsága, hogy a saját szavainkkal fogalmazzuk meg őket. A saját fordulataink használata részben semlegesíteni fogja a védekezési mechanizmusainkat, mert a gondolkodási módunkhoz illeszkedni fog a megfogalmazás.

Egy jó megerősítő mondat ezen túlmenően rövid is. Úgy értem elmondható fejből, akár naponta több százszor, s nem változik hetente.

Egy végtelen egyszerű megerősítés

Modern kori Jézus ábázolás
Lehetünk önmagunk.

Ennek a végletét egy kedves ismerősöm követte el, mintegy antitézisét adva mindannak, amit az előző pár bekezdésben olvashattunk. A barátomnak komoly kihívása volt önmagával, a saját helyének elfogadásával. Tömören fogalmazott, és fenomenálisan hatott:

Én ÉN vagyok!

Semmi előzmény, még a kereteket is javarészt elhagyta. De az övé volt, és működött.

Egy év alatt szinte mindent átalakított az életében. S mégis sokkal inkább önmaga volt, mint előtte. S ez a mondat nem növelte az egoját, hanem rendezte az önértékelését. Mert neki erre volt szüksége.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Másból, ugyan ennek a mondatnak az ismétlése kihozta volna az egoista állatot, az összes jellemhibáját felerősítve. Mert sokan nem az önértékelésük hiányával, hanem annak túlzott vagy félreértett szerepével küzdenek az életük során.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.