A felelősségvállalás formái

A felelősségvállalás a sikerek elérésének alapja. A felelősségvállalás fejlesztése révén tudatosan formáljuk az életünket, átalakítva mindazon pontjait, amivel korábban nehézségeink voltak.

"A földet nem a nagyszüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!" Mark Twain
“A földet nem a nagyszüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!” Mark Twain

A felelősségvállalás a minőségi élet alapvető kelléke. Ennek érzékletes példáját adta az a hajléktalan, aki megnyerte az ötös lottó főnyereményét. Elkezdett dolgozni, mert többet akart tenni másokért.

A felelősségvállalásnak többféle formája van, melynek révén képesek vagyunk úgy alakítani az életünket, hogy az számunkra élhető és örömteli lehessen. Ennek a kulcsa az, hogy annak adjunk teret az életünkben, ami számunkra hasznos és előrevivő

Egyéni felelősségvállalás

Amikor beléptem a felnőtt életbe, egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy egy örömteli életnek nézhetek elébe.

Aki egy picit is jobban ismer, az pontosan tudja, hogy a felelősségvállalással kapcsolatban nekem komoly kihívásaim voltak jorábban. Nem kevés belső háborúskodás után voltam képes belátni, hogy másképp igazából nem megy.

Minden sikeres barátom a felelősségvállalás révén érte el a sikereit, s amikor a felelősségvállaláson már nem volt akkora hangsúly, akkor ütött be náluk a krach.

Amit elértem az életem során, azt én is a következetes felelősségvállalásom révén értem el, s voltam képes nem egyszer egy teljesen vesztes helyzetből is felállni, nem is akárhogy.

Aminek kapcsán viszont nem vállaltam fel a felelősség rám eső részét, azzal kapcsolatban jött nekem is a szar a nyakamba rendesen. Mert a dolgok természete ilyen következetesen egyszerű.

A lehetőségeinkért vállalt felelősség

Az igazi kérdés az, ki az, aki tesz ezért, hogy megalapozza a jövőjét? Ki veszi fel a munkáskesztyűt, hogy a pillanatnyi jó életét feladva egy igazán nagyszerűt életet teremtsen magának (és másoknak).

Mert minden lehetőség magában foglalja a hozzá mért felelősséget is.

 • Ha az élet megajándékoz egy nagyobb pénzösszeggel, akkor az én felelősségem, hogy azt minél többször megduplázzam.
 • Ha rálelek a saját különleges képességemre, az én felelősségem az, hogy abból kihozzam azt, amit csak lehet.
 • Ha jó iskolába jártam, akkor az én felelősségem, hogy az ott megszerzett tudással és kapcsolati tőkével mi mindent hozok létre.
 • Ha rátalálok egy olyan partnerre, aki tényleg hozzám való, az én felelősségem is, hogy kihozzuk egymásból a legjobbat.
 • Ha van egy tehetséges gyerekem, akkor szülőként az én felelősségem, hogy gyerekként azt minél jobban ki is tudja bontakoztatni.
 • Ha van egy viszonylag szabad életem, melyet kevéssé kötnek a mindennapok kihívásai, az én felelősségem az, hogy minél több embert hozzásegítsek ugyanehhez.

Önérvényesítés, mint a felelősségvállalás egy formája

Mondjunk nemet mások jogosulatlan kívánságaira, hogy időnk és energiánk maradjon a saját életünk megélésére.
Mondjunk nemet mások jogosulatlan kívánságaira, hogy időnk és energiánk maradjon a saját életünkre.

Van egy olyan pontja az életünknek, amiben én nagyon sokáig kezdőnek éreztem magam. Ez pedig az életünkért és az önmagunkért vállalt felelősség, az asszertív önérvényesítés.

Hogy ez miben különbözik az előző két fajta felelősségvállalástól? Abban, hogy ennek fókuszában én vagyok, és nem a cselekedeteim. Kiállok az érdekeim mellett, képviselem azokat, s nem hagyom magamat kihasználni.

Bátran nemet mondok olyan helyzetre, amiben az én érdekem sérülnek, illetve én nem vagyok nyertese az adott helyzetnek. Bármikor választhatom önmagamat, s mondhatom azt, hogy eddig s nem tovább.

Ennek semmi köze az önzéshez, ez csupán annak belátása, hogy senki más nem fogja az érdekeinket képviselni. Aki ilyen helyzetben azzal revolverezik (pontosabban bűntudatot kelt), hogy nem vesszük figyelembe mások érdekeit, az totálisan el van tévedve.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Mások hiányos érdekképviseletéért nem mi vagyunk a felelősek. Arról nem beszélve, hogy sokan pont a bűntudatkeltéssel érnek el sokkal többet, mint ami méltányolható és elfogadható lenne. Egy igen durva játszma részese lesz az, aki egy bűntudatot keltővel szemben nem képviseli önmagát. És ez nem csak az egyén szintjén igaz.

Társadalmi felelősségvállalás (CR)

Van egy igen érzékletes társadalmi példa, ami pontosan megmutatja azt, mit érhetnek el a “kisemberek” a mai könyörtelen világban. Nem célom ezen az oldalon a politizálás, de ezen a ponton ez szerintem nem megkerülhető. 2010 után a szociális oktatási és egészségügyi kiadásokat a kormányzat drasztikusan megkurtította. Miközben más területeken hatalmas pénzek folynak el a költségvetésben.

Az internetadó ellen mindenki fel tudta emelni a hátsóját. Kérdés: a többi igazságtalan lépés ellen miért nem mozdultak meg az emberek?
Az internetadó ellen mindenki fel tudta emelni a hátsóját. Kérdés: a többi hátrányos lépés ellen miért nem mozdult meg a tömeg?

A szociális rendszer számomra igazságtalan átalakításának felelőssége nem róható fel egy-az-egyben a kormányzatnak. Az emberek felelőssége, akik ezt az eljárást nem akadályozták meg, ugyan akkora.

Aki a kétharmadra hivatkozna, annak szólok, hogy az élet ezt simán felül tudja írni. Ha lenne százezer ember az utcán, aki folyamatosan tiltakozna a szociális kiadások megkurtítása ellen, a Fidesz mindent megtenne azért, hogy ezt az egész folyamatot napok alatt visszacsinálja.

Gondoljuk csak  végig azt, ami az internetadó kapcsán 2014. őszén történt. Vagy ami az egyetemisták tüntetése során történt. A kormány óránként módosított, védekezett, visszavonulót fújt. Csak hogy a tüntetések elcsituljanak. Úgy félnek a nép tudatosodásától és összefogásától, mint ördög a szentelt víztől.

Ehhez képest  minden más politikai nyilatkozat csak üres szócséplés. Biztos vagyok abban, hogy Budapesten és környékén van legalább 100 ezer olyan ember, akit legalább az egyik alábbi intézkedés hátrányosan érintett:

 • az egykulcsos adó, a szociális kiadások adókedvezménnyé alakítása;
 • a KLIK megalakítása (a közoktatásunk módszeres szétverése);
 • az M0-ás körgyűrű fizetőssé tétele;
 • Az egészségügyi rendszer módszeres tönkretétele;
 • A közösségi közlekedés módszeres elsorvasztása.

Szerintem bárki, aki picit is követte az elmúlt évek folyamatait, az pontosan tudja, hogy ez a sor még jó pár jelentős, a mindennapjainkat alapvetően átformálható döntéssel folytatható. Érdemes észrevenni, hogy pontosan ezen az úton érhető el az is, hogy a fizetések végre elkezdjenek a nyugat-európai szinthez közelíteni, a munkakörülményekkel és az elvégzendő munkák minőségével együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.