A harag átalakítása

A harag képes az egész életünket rumba dönteni, ha nem vagyunk képesek átalakítani. A szorgalom és a megbékélés adhat akkora erőt, amivel a harag tendenciáján túllépve eltávolíthatunk minden káros hatást az életünkből.

A harag energiája bármit képes elsodorni. ellenállni neki lehetetlen és értelmetlen is.

A harag a legrombolóbb érzelmünk, mely tönkre teheti a kapcsolatainkat, az önbecsülésünket és az egészségünket is. Egyszer hallottam ezzel kapcsolatban egy mondatot:

Haragudni olyan, mintha azzal a pénzzel fűtenénk be, amiből tüzelőt akartunk venni.

A harag gyakorlatilag mindent feléget az életünkben, és minden élethelyzetünket áthatva rányomja a bélyeget az életünkre. A harag a pokol tornáca, azt sem megélni, sem megtapasztalni nem jó érzés, elkerülni viszont nagyon nehéz.

A harag pokla

Gordon Ramsay élete is tele van haraggal.

A haragnak többféle megnyilvánulása van. Sokan úgy tekintenek a haragra, illetve úgy gondolnak a haragra, mint a dühös ember megnyilvánulása.

Ezen lobbanásszerű állapotok rövid ideig tartanak, s azáltal okozzák a legnagyobb bajt, hogy bizonytalanságban tartanak. Sosem tudhatjuk, hogy az ilyen haragos emberből mikor robban ki egy következő dühroham.

A másik típusú harag sem sokkal kellemesebb, mert ő állandóan zsörtölődik, folyamatosan panaszkodik valamire, s neki semmi nem jó. Egy pokoli világban él, ahol minden csak ellene van, minden csak ellene rossz és a világ állandóan összeesküszik ellene. Ha valamit elront, a haragja saját maga ellen fordul, s képtelenség meggyőzni arról, hogy a világban nem minden rossz.

A harag eredménye: elárultság érzete

A vágy és a harag kéz a kézben jár. Ha egy vágytípusú ember önző módon csak a saját érdekeit veszi figyelembe, akkor időről időre előfordul, hogy az ígéreteit nem tartja be. Mert a saját céljai sokkal fontosabbak, minthogy másokat támogasson. Ez melegágya másokban a harag kialakulásának.

A legtöbb emberi konfliktus pont ezért az ígéretek be nem tartásából alakul ki. Itt nem csak azokra kell gondolni, amire kimondjuk azt, hogy megígérem, hanem azokra is, amit kimondatlanul elvárunk másoktól.

A harag megnyilvánulása: a harc

Aki harcol, az nem boldog. Aki harcol a boldogságért, az épp távolodik tőle.

A kimondatlan elvárásaink, illetve az annak megfelelni képtelenség beindítja a harag legborzalmasabb megnyilvánulását: a harcot. Ez a harc kialakulhat két ember konfliktusában, de kialakulhat önmarcangolás, belső konfliktus, vagy elégedetlenség formájában is.

Bárhogyan is legyen, a harag rombol. Függetlenül attól, hogy a felszínen megnyilvánul vagy sem. Éppen ebből adódóan egy belső konfliktusokkal küzdő ember ugyanúgy el lesz árasztva akadályokkal és kihívásokkal, mint egy agresszív és erőszakos ember, aki a haragos állapotát rázúdítja a környezetére. Mert a jelenség forrása és annak működése alapjaiban azonos, csak a megnyilvánulási módja tér el.

A harag feloldásának kísérlete: Együtt lenni másokkal

A haragos embereket nagyon sokan elkerülik, többnyire magányos farkasok, bozótharcosok lesznek belőlük, akiknek semekkora, vagy csak minimális kapcsolatrendszerük van, összevetve másokkal.

Miközben a haragos emberek ugyan úgy szenvednek attól, ha egyedül vannak, mint az összes többi ember. Ellentétben másokkal nekik viszont csak egy fontos, közösségben legyenek és együtt lehessenek másokkal. Egy haragos embert kiközösíteni pont ezért a legrosszabb, mert a kiváltó okot mélyítjük, s nem a megoldás fele tereljük a haragos ember életét.

lelki okok feloldása

A harag ellenszere az elfogadás és a gyengédség

Egy virágzó cseresznyefa-sor
A kínaiak szemében a cseresznyevirágzás nyugodt békéje fejezi ki a boldogság állapotát…

Egy haragos embernek elfogadni a világot majdnem lehetetlen. Ő mindenáron el akarja dönteni, hogy a dolgok hogyan legyenek, mert nem bízik az emberekben. De pont ez okozza a bajainak, a konfliktusainak a zömét is.

Az elárultság félelme és a folyamatos harcban szerzett ezernyi seb annyi fájdalmat okoz a haragos embereknek, hogy egyszerűen képtelenek megmutatni a fájdalmaikat és a sebezhetőségüket.

Aminek következtében nekik segíteni is a legnehezebb. Nem tudják befogadni mások törődését és gyengédségét sem, pedig önmagunk elfogadásához vezető első lépés mások gyengédségének elfogadása.

Ugyan néha előadják a haragos emberek is, hogy milyen szerencsétlenek illetve mennyire megértők, de ha megpróbálsz segíteni a bajaikon, képtelenek lesznek azt elfogadni, mert a megszokásuk révén, tudat alatt, a segítőszándékot is támadásnak veszik.

Amikor egy harcoló ember a padlóra kerül, még nehezebb lesz vele szót érteni, mint korábban. Ha képtelenek már harcolni a szenvedésük miatt, akkor felismerik az életük legnagyobb rettegését: a kiszolgáltatottságot, ami maradék józanságukat is a múlt távolába sodorja.

A harag feloldásának eszköze: a kitartás

Érzéseink sosem tűnnek el, mint ahogy a tenger is mindig hullámzik.

A harag tendenciáját feloldani talán a legnehezebb minden érzelmi mintázat közül. Folyamatos önfegyelmet és kitartást igényel, illetve azt az elhatározást, hogy felhagyunk a harccal.

Minden más érzelmi feloldásnál a módszerek hajlíthatóak:

A harc feladásánál viszont nincs könnyítés: vagy harcolunk, vagy nem, s a kettő között nincs átmenet vagy kompromisszum Ezért olyan nehéz a haragot feloldani, ezért kell hozzá akkora kitartás.

 

A harag feloldásának jutalma: Színről színre látni

Az életünk ezernyi, részben eltérő összetevőből áll, amit megérteni időbe telik.

Amikor a harag tendenciája elkezd csökkenni az elfogadás által, képesek leszünk a helyzeteket reálisabban felmérni. Amikor a harag gőze nem fedi már el a tudatunk érzékelését, képesek leszünk azon apró dolgokat is meglátni, ami az élet teljességét adja.

Az élet nem fehér és fekete, a formák nem szabályosak, az emberek nem tökéletesek és minden helyzetben van kihívás. Ez az élet rendje, ez az ami ma a napjainkat meghatározza és ez az amivel érdemes együtt működnünk. Ez a fajta látásmód olyan, hogy a jelenségekhez már nem tesz hozzá semmit és nem vesz el belőle semmit, s mindent úgy fogunk látni, mint amikor egy tárgyat megnézünk a tükörben.

Megtisztulni életünk zavarától

Bármilyen gyerekkorunk volt és bármilyenek a mostani körülményeink, a kihívásokkal folyamatosan szembe kell néznünk. Ezen kihívások egy része tőlünk teljesen függetlenül alakul ki, s mégis nyakunkba fog csurogni, mint az esővíz.

A harag tendenciáját feloldva képesek leszünk elkerülni azon helyzeteket, amikor mások a saját céljaikra felhasználnák az életünket. Képesek leszünk kikerülni a csapdákat és az emberi játszmákat. S képesek leszünk az életünket úgy elrendezni, hogy megszabaduljunk korábbi hülye döntéseink következményeitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.