A karok átmozgatása

Az első lépés a nyújtásé. Feszítsük finoman előre és hátra mind a két kézfejünket. Először csak az izmaikat használva, majd a másik kézzel is picit segítve. Végezzük el mind a két kezünknél, majd utána menjünk tovább.

Kézfej alapos megmozgatása

A nyújtás után mozgassuk meg rendesen a kezeinket, előre és hátra, jobbra és balra is. Mindkét kézzel egyszerre végezzük el a gyakorlatot, néhányszor azonos mozdulatot végezve, majd pedig ellentétesen mozgatva a kezeinket. Ezzel támogatva az agyi tevékenységeink karbantartását.

Csuklókörzés

Végezzünk pár csuklóközrést nyitott tenyérrel majd ökölbe szorított kézzel. A két csuklót egy irányba mozgatva, majd ellentétesen forgatva (ez összesen nyolcféle mozgás!!). Próbáljuk meg a mozgásokat egyszerre végezni, nagyon jót tesz az agyunknak is, mert a mentális fáradság nem pihenhető ki alvással, csupán fizikai fáradsággá alakítható át.
A kezek kilazításának végén érdemes alaposan megrázni a kezeinket, hagyni izomtónus nélkül szabadon mozogni

Karok megmozgatása

A kar izmait mind érdemes megmozgatni, nem csak a felkarokat erősíteni

Ha a kezünket már alaposan átmozgattuk, akkor következhet a kar kilazítása.
Először az egyik kezünkkel fogjuk meg a másik karunkat a csuklónál, s kezdjük el a karunkat húzni az ellentétes oldal fele. Engedjük, hogy a vállunk elforduljon.

A húzóerő hatására elfordul  a felső testünk és a derekunk, s ha ügyesek vagyunk, akkor a csípőnket megpróbálhatjuk egy helyben tartani, hogy ezzel a gerincünk is megcsavarodjon. Fontos, hogy csak addig szabad húzni a kart, amíg a csavarás nem okoz fájdalmat vagy görcsölést. Ha elvégeztük az egyik oldalra, csináljuk meg a másikra is, s ismételjük ezt meg párszor.

A hajlító és feszítő izmok megmozgatása

Ezután a karokat hajlítjuk be a könyöknél.

  1. Először a kar lógjon le a törzsünk mellett, s úgy emeljük fel az alkarunkat.
  2. Második lehetőség, hogy a karunkat vízszintesen tartjuk, s lefele indítjuk el az alkart, s nyúljunk bele, amennyire csak lehet, a hónaljunkba.
  3. A harmadik lépésben a kar megint vízszintes, de a kar felfelé fordul, s a kezünkkel a karunk felső részét fogjuk megérinteni, a vállunknál. A negyedik mód pedig az, amikor a karunkat a fejünk felé emeljük, s a kinyújtott karunkat hajlítjuk be a könyökünknél.

A mozgásokat ebben az esetben is érdemes egy irányba majd ellentétesen végezni, stimulálandó az agyunkat. Kezdetben lassabban, majd egy idő után gyorsan, lendületet adva a mozgásnak.

A karkörzéseket akkor csináljunk, ha előtte a váll izmait már átmozgattuk, a felesleges húzódások és görcsök elkerülése végett!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.