A lábak megtornáztatása

A feszítés és a nyújtás egyszerre történik…

Egy két lábon járó ember számára a lábainak a karbantartása sokkal fontosabb, mint bármi más. A legtöbb ízületi bántalom is ezen részen üti fel a fejét, mert a lábaink viszik az egész testsúlyunkat. Érdemes lábaink átmozgatásával rendszeresen foglalkozni, mert a lábak átmozgatása a kulcs a csípő merev izmainak feloldásához is.

A gyakorlatokhoz érdemes leülni földre, főleg azért is, hogy megérezzük azt, milyen ereje van a földnek, mely megtart. Akinek nagy nehézséget okoz a földre leülni, az üljön rá egy kemény párnára. A fotel és a szék nem túlságosan alkalmas eszköz a lábak átmozgatásához. A fotel túl puha, s nem tudunk rajta rendesen megkapaszkodni. A szék pedig nem elég stabil ahhoz, hogy nagyobb mozgások során is stabilan a helyén maradjon.

Lábfejek kimozgatása

A lábfejeinket feszítsük meg, először izommal, majd a kezeinkkel segítve. Figyeljünk arra, hogy a feszítés hatására az izmaink feszüljenek meg.

Majd vegyük ölünkbe a lábunkat, forgassuk meg lassan mind a két irányba. A cél a mozgatáson van, nem a sebességen. Inkább legyen a forgatás íve nagyobb, s a mozgás pedig lassabb, mint fordítva.

Majd masszírozzuk át az egész lábfejet, majd a bokát. Végül a lábfejünket a bokánál megragadva rázzuk meg alaposan.

Lábak átmozgatása

Mozgassuk át a lábakat is. Húzzuk fel az egyik lábunkat a mellkasunkhoz, majd nyújtsuk ki. Végezzük el ezt a másikkal is. Ismételjük meg ezt párszor.

A következő lépésben az egyik lábunkat húzzuk magunk mellé, s vegyük fel a gátülést. Nyújtsuk ki a lábunkat, és vegyük fel a gátülést a másik oldalra is. Ismételjük meg ezt is párszor.

Az ellentétes oldali kezünkkel ragadjuk meg a bokánk, miközben az azonos oldali kezünket a térdünkre tesszük. Hajlítsuk be a térdünket úgy, hogy a lábfejünk a combunkra kerüljön, majd egyenesítsük ki a lábunkat. Pár ismétlés után cseréljük a kéztartásunkat, és végezzük el a másik lábunkkal is néhányszor.

Hogyan kerüljük el a húzódásokat?

A lábak átmozgatásánál egy fontos alapelvet kövessünk. Óvatosan! A lendületes és erőteljes mozgás azok számára lehetséges, akiknek az izmai rendszeresen mozgatva vannak. De ebben is vannak eltérések.

A hideg és a száraz időjárás az izmok merevségét okozza.

Azok a mozgások, mely egy esős nyári napon könnyedén mennek, az egy hideg és száraz téli időszakban nem biztos, hogy gond nélkül elvégezhetőek!

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.