A lábak megtornáztatása

A feszítés és a nyújtás egyszerre történik…

Egy két lábon járó ember számára a lábainak a karbantartása sokkal fontosabb, mint bármi más. A legtöbb ízületi bántalom is ezen részen üti fel a fejét, mert a lábaink viszik az egész testsúlyunkat. Érdemes lábaink átmozgatásával rendszeresen foglalkozni, mert a lábak átmozgatása a kulcs a csípő merev izmainak feloldásához is.

A gyakorlatokhoz érdemes leülni földre, főleg azért is, hogy megérezzük azt, milyen ereje van a földnek, mely megtart. Akinek nagy nehézséget okoz a földre leülni, az üljön rá egy kemény párnára. A fotel és a szék nem túlságosan alkalmas eszköz a lábak átmozgatásához. A fotel túl puha, s nem tudunk rajta rendesen megkapaszkodni. A szék pedig nem elég stabil ahhoz, hogy nagyobb mozgások során is stabilan a helyén maradjon.

Lábfejek kimozgatása

A lábfejeinket feszítsük meg, először izommal, majd a kezeinkkel segítve. Figyeljünk arra, hogy a feszítés hatására az izmaink feszüljenek meg.

Majd vegyük ölünkbe a lábunkat, forgassuk meg lassan mind a két irányba. A cél a mozgatáson van, nem a sebességen. Inkább legyen a forgatás íve nagyobb, s a mozgás pedig lassabb, mint fordítva.

Majd masszírozzuk át az egész lábfejet, majd a bokát. Végül a lábfejünket a bokánál megragadva rázzuk meg alaposan.

Lábak átmozgatása

Mozgassuk át a lábakat is. Húzzuk fel az egyik lábunkat a mellkasunkhoz, majd nyújtsuk ki. Végezzük el ezt a másikkal is. Ismételjük meg ezt párszor.

A következő lépésben az egyik lábunkat húzzuk magunk mellé, s vegyük fel a gátülést. Nyújtsuk ki a lábunkat, és vegyük fel a gátülést a másik oldalra is. Ismételjük meg ezt is párszor.

Az ellentétes oldali kezünkkel ragadjuk meg a bokánk, miközben az azonos oldali kezünket a térdünkre tesszük. Hajlítsuk be a térdünket úgy, hogy a lábfejünk a combunkra kerüljön, majd egyenesítsük ki a lábunkat. Pár ismétlés után cseréljük a kéztartásunkat, és végezzük el a másik lábunkkal is néhányszor.

Hogyan kerüljük el a húzódásokat?

A lábak átmozgatásánál egy fontos alapelvet kövessünk. Óvatosan! A lendületes és erőteljes mozgás azok számára lehetséges, akiknek az izmai rendszeresen mozgatva vannak. De ebben is vannak eltérések.

A hideg és a száraz időjárás az izmok merevségét okozza.

Azok a mozgások, mely egy esős nyári napon könnyedén mennek, az egy hideg és száraz téli időszakban nem biztos, hogy gond nélkül elvégezhetőek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.