A pénz hatalma

A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.
A pénz önmagában nem boldogít, de ha nincs elegendő, az sokféle kihívást szül.

A pénz ereje nagyban kapcsolódik a felelősségvállaláshoz. Ha arra fókuszálok, hogy mindig mindenem meglegyen, nem lesz egy huncut buznyákom sem. Ha viszont arra fókuszálok, hogy legyen mindig pénzem, akkor a pénzügyi vergődéseimnek idővel vége szakad.

Ennek első pontja, hogy a munkám értékét elkérjem. Annyit, amennyit az megér.

A pénz ugyan nem minden, s boldogságot sem vásárolhatunk általa, de akinek nincs elegendő pénze, annak a lehetőségei nagyban be lesznek korlátozva. Mert akinek nincsen pénze, az nem tudja a pénzt használni sem, hogy éljen az életében elé tárulkozó lehetőségekkel (remélem világos, hogy nem a pénz költéséről beszélek, hanem a jövőnk tudatos építéséről, önmagunkba való befektetésről).

Ettől függetlenül a pénz és a boldogság nem elválasztható egymástól. Csak van benne egy apró csavar. A pénz nem boldogít, de a boldogsághoz kapcsolódik. Amikor érzelmileg kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk, akkor több pénz talál meg bennünket, s kevésbé szórjuk. S amikor érzelmileg zaklatottabbak vagyunk, akkor a pénzünk is jobban megy.

A boldog emberek 20 szokása kapcsán láttuk, hogy a boldogság igazából választások sorozataként “érhető” el. Az életünk attól lesz örömteli és boldog, hogy tudatosan a boldogságot választjuk, s azért tevőlegesen teszünk is, s nem várjuk a sült galambot, hogy a szánkba landoljon.

Egy apró dolgot viszont itt meg kell jegyezni. A valódi boldogság a félelmeken túl van. A félelem eltávolít a valóságtól s gátolja a jó döntések meghozását. Félelemből csak tüzet lehet oltani, de valódi értéket teremteni nem lehet. Mert a félelem a hiányból, a kevésből táplálkozik. Tehát a több pénzhez mindenképp fel kell oldanunk az érzelmi sérüléseinket, melyek a félelmeinknek kiapadhatatlan táptalajt szolgáltatnak.

A pénzhez való viszonyunk helyreállítása

Az egész pénzkeresési mizéria, és igazából minden valódi eredmény kulcsa a saját kapcsolatunk újrateremtése a világgal. És ezen belül a pénzzel kapcsolatos érzéseink és gondolataink felülvizsgálata.

Ennek az egész történetnek az a kulcsa, hogy mi az, ami igazából számomra fontos:

“Ahol a fókuszom, ott az életem.”

Ami számunkra fontos, az lesz az életünk része. Amire nem fordítunk figyelmet, azzal csak a baj lesz. Ezért olyan fontos az éberség a mindennapjainkban.

Akinek nem fontos a pénz, az biztos anyagi gondokkal fog küzdeni. Mert nem figyel rá, s figyelmet követel. A legtöbben, akik nem figyelnek a pénzre, nagyon mélyre eltemetik magukban a pénztelenség fájdalmát. Mert félnek megérezni a szűkösség szorítását.

Ettől igazán veszélyes az a kérdés, hogy “tudsz egy jó állást?”. Mert ebben a kérdésben nem azon van a fókusz, amire szükségünk van az életünk finanszírozásához. Hanem egy másodlagos tényezőn, egy lehetséges módon arra, ahogy a sok pénzt meg tudjuk szerezni. Ettől az esélyét is elvesztjük annak, hogy sok pénzünk legyen, mert nem az van a fókuszban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.