A siker 5 alapvető építőköve

A siker eléréséhez csupán 5 alapvető hozzáállásbeli tényezőt kell szem előtt tartanunk. Ha ezeket figyelmen kívül hagyunk, a kudarc szinte sorsszerűen jelen lesz az életünkben.

Az életünk ezernyi, részben eltérő összetevőből áll, amit megismerni időbe telik.

A siker a modern világunk egyik legfőbb hajtóereje, ami szinte mindenkit motivál. Aki megfelelő megértés és alapok nélkül akar gyors eredményeket elérni, az hamar szembe fogja magát találhatni a valósággal.

Rengeteg mindent el lehet érni akár rödid idő alatt is, de aki nem foglalkozik kitartóan a céljai elérésével, annak számára az eredmények tiszavirág életűek lesznek.

Hasonlóan egy legóból épült várhoz, az életünkben elért eredmények és sikerek is apró részek kapcsolódásából épül fel. Épp ezért lassan, lépésről-lépésre érdemes haladni céljaink felé, nem átugorva lépéseket.

A hosszútávú sikerek alapja az önismeret, melynek Achilles-sarka 5 egyszerű ponton összefoglalható:

  1. A siker alapja: Érdeklődés
  2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom
  3. A siker kovácsa: Jelenlét (éberség)
  4. A siker hajtóereje: Kitartó összpontosítás
  5. A siker iránytűje: Megértés és rálátás

1. A siker alapja: Érdeklődés

újságot olvasó férfi
Ami fontos számunkra, arra mindig szakítunk időt. Ami nem fontos, annak kapcsán a lehetőségeket sem vesszük észre.

Aki nem akar a maga életén változtatni, az soha nem fogja elfogadni a változást támogató lehetőségeket sem. Mindenki számára ott vannak a lehetőségek, de sokak számára ezek észrevétlenek maradnak. Ha én kívülről próbálkozom, hogy más sikert érjen el valamiben, menthetetlenül kudarcra leszek ítélve.

Mindenki ismer olyan embereket, akik szerencsésebbek, mint mások. A tudósok keresték a választ, mi lehet ennek az oka. Meglepő, habár elsőre egyértelműnek tűnő válaszra leltek, A szerencséseknek beszámolóiból az tűnt ki, hogy sokkal több lehetőségük volt az életben, mint azoknak, akik úgymond szerencsétlenek voltak.

Ezzel kapcsolatban a kutatók szkeptikusak voltak, mert ennyire nem különbözhet a sikeresek (szerencsések) élete a többiekétől. Ehhez nem találtak objektív indokot. Ennek bebizonyításához egy szellemes modellkísérletet végeztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szerencsétlen emberek mennyire veszik észre a kínálkozó lehetőségeket.

A lehetőségek nem szerencse alapúak

Pszichológusok kiválasztottak több ezer jelentkezőből 400-400 saját bevallásuk szerint szerencsés illetve szerencsétlen embert. Mind a két csoport tagjainak kezébe adtak egy-egy teljesen ugyan olyan újságot, s az volt a feladat, hogy a bennük lévő képeket megszámolják.

Aki a nem szerencsés csapatba tartozott, az két-három percet elbíbelődött a feladattal, de akik alapvetően szerencsések voltak, azok másodpercen belül sikeresen befejezték a feladatot, mert megtalálták a választ, történetesen a második oldalon:

Újságképek

Nem kell ehhez sem hiper intelligensnek, sem magasan kvalifikáltnak lenni, csak nyitottnak lenni mindarra, amit az élet a mindennapjaink támogatására elénk tár.

Az egész lényege az, hogy semmi más nem kell első lépésben a sikerhez, mint az, hogy a kitűzött feladat érdekeljen minket, ténylegesen bele tegyük magunkat a feladatba. Az elkötelezett munka révén minden olyan tényezőt észre fogunk venni, mely a siker eléréséhez szükséges. Máskülönben a nyilvánvaló jelzéseket sem fogjuk észrevenni, bármennyire is legyenek azok szembeötlőek az életünkben.

2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom

A második lényeges kérdés az, mit kezdünk azon lehetősségekkel, amivel az élet megajándékoz bennünket. Akinek nincs meg a döntése, hogy valami többet kihozzon abból, amije van, annak semmije sem lesz hosszú távon.

Ez, a ma már lélekvesztőnek ható hajótípus határozta meg a XVI. század hajózását.
Ez, a ma már lélekvesztőnek ható hajótípus határozta meg a XVI. század hajósainak az életét.

Bemutatnám ezt egy nagyon érzékletes történelmi példán. A XVI. századot a nagy földrajzi felfedezések korának hívhatjuk. Ezen folyamat élharcosai a portugálok és a spanyolok voltak. Rajtuk keresztül áramlott be az akkor felfedezett világ töménytelen árucikke, amit utána eladtak Európa szerte. Hatalmas fényűzés és pompa jellemezte akkor tájt a spanyol és portugál királyi udvart, de a helyzet akkori léptékkel mérve hamar megfordult.

Belgák, angolok és más nemzetek népei is elkezdtek az óceánon keresztül árukat behozni a vén kontinensre. Amiben ők mások voltak, hogy a behozott árukat nem közvetlen adták el, hanem feldolgozták azokat. Hozzá tettek az anyaországban a termék értékéhez, s úgy adták tovább.

Emellett a stratégia mellett ki is tartottak mindvégig, annyira sikeres volt. Amikor az indiai szubkontinens is brit fennhatóság alá került, a Kelet-Indiai Társaság megszervezte az alapanyagok indiai feldolgozását. A kész termékeket utána Európa szerte vitték, s ez a metódus megalapozta a mai globális világkereskedelem alapját.

3. A siker kovácsa: Jelenlét (éberség)

Minden helyzet némileg egyedi, ezért a megoldás is egyedi módszereket igényel.

A siker egy folyamat, mely ezernyi apró történésből tevődik össze. Aki nem tudja pontosan megfogalmazni, mit is akar, annak ezen események olyanok lesznek, mint a folyton változó irányú szél.

Minden helyzet hat ránk, s pont ebből adódóan időről időre választások elé kerülünk. Aki nem tud választani a lehetőségek és kihívások áradata közepette, az menthetetlenül elkezd sodródni.

Ehhez viszont stabil önbizalomra van szükség, mely nem terem meg úton-útfélen. Ehhez tenni kell. Sokszor nem is az a fontos, amit effektíve csinálunk, hanem az, ahogyan csináljuk a feladatainkat.

Ehhez kell az éberség, a fegyelmezettség. Az éberség fejlesztésének van egy viszonylag egyszerű módszere. Ezért foglalkozom ezen az oldalon egy külön részben a mindfulness módszerével, mely az éberséget és az összpontosítást segít fejleszteni, illetve az azt megalapozó, támogató önfelszabadító meditációk bemutatásával.

4. A siker hajtóereje: Kitartó összpontosítás

Az életünk útját nem láthatjuk előre pontosan. Nem is kell. Elég, ha a következő lépésben vagyunk biztosak.

Szerintem a kitartó összpontosításnál bukik el a legtöbb ember. Kap egy két nehéz szituációt, egy olyan kihívást, mely leteríti, s utána nem tud felállni.

A jelenlét gyakorlata révén  eljuthatunk oda, amikor elkezdjük látni magunkat. S érteni azt a folyamatot, amin épp átmegyünk. Ennek következtében tudjuk azt, hogy vannak időszakok, amikor megtorpanunk, akár arra is képtelenek leszünk, hogy az álmainkért és a céljainkért tegyünk.

Amikor szembesülünk az akadályainkkal és időről időre elakadunk, az nem baj. A gond akkor kezdődik, ha nem tanuljuk meg azt, hogyan szedjük össze magunkat újra. Hogyan folytassuk a munkát egy leállás után.

S ez a lényege a kitartó összpontosításnak. Annak a módja, ahogyan a nehéz időszak után visszatérünk az álmainkhoz és céljainkhoz. Mert ez a valódi gazdagság és siker forrása.

Amikor tudatosítjuk a világunk egyes jelenségeit, azzal a bennünk feltörekvő érzések és gondolatok kavalkádját egyszerűen képesek vagyunk felülírni, elengedni. Nem követjük gondolataink és érzéseink táncoló kuszaságát. Nem adunk nekik energiát, s ettől elpukkannak, mint a buborék a víz felszínén.

Az önkorlátozó érzések és hiedelmeknek ez sokkal jobb ellenszere, mint bármely más módszer, ide értve a lelketlenül ismételt megerősítéseket és az önszuggesszió egyéb formáit is.

5. A siker iránytűje: Megértés, rálátás

Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél
Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél

Amikor rálátok magamra és a világra, akkor képes vagyok a cselekedeteim is úgy rendezni, ahogy az a céljaimat szolgálják. Kialakul egy megértésem, egy fajta életbölcsesség, mely az életünket szolgálja.

Ezt a fajta bölcsességet nem két nap alatt lehet megszerezni, de hatalmas ereje van. Többet ad hozzá az ember életéhez, mint bármilyen élmény vagy gazdagság szimbólum. Mert ennek a hatása tartósabb.

Annak képessége, hogy minden helyzetben a legalkalmasabb cselekvést tudjuk választani, határtalan szabadság forrása. Felülírja a kényelem, a lázadás, a menekülés és az irányítás mintáit és látszólagos előnyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.