A siker 5 alapvető építőköve

A siker eléréséhez csupán 5 alapvető hozzáállásbeli tényezőt kell szem előtt tartanunk. Ha ezeket figyelmen kívül hagyunk, a kudarc szinte sorsszerűen jelen lesz az életünkben.

Az életünk ezernyi, részben eltérő összetevőből áll, amit megismerni időbe telik.

A siker a modern világunk egyik legfőbb hajtóereje, ami szinte mindenkit motivál. Aki megfelelő megértés és alapok nélkül akar gyors eredményeket elérni, az hamar szembe fogja magát találhatni a valósággal.

Rengeteg mindent el lehet érni akár rödid idő alatt is, de aki nem foglalkozik kitartóan a céljai elérésével, annak számára az eredmények tiszavirág életűek lesznek.

Hasonlóan egy legóból épült várhoz, az életünkben elért eredmények és sikerek is apró részek kapcsolódásából épül fel. Épp ezért lassan, lépésről-lépésre érdemes haladni céljaink felé, nem átugorva lépéseket.

A hosszútávú sikerek alapja az önismeret, melynek Achilles-sarka 5 egyszerű ponton összefoglalható:

  1. A siker alapja: Érdeklődés
  2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom
  3. A siker kovácsa: Jelenlét (éberség)
  4. A siker hajtóereje: Kitartó összpontosítás
  5. A siker iránytűje: Megértés és rálátás

1. A siker alapja: Érdeklődés

újságot olvasó férfi
Ami fontos számunkra, arra mindig szakítunk időt. Ami nem fontos, annak kapcsán a lehetőségeket sem vesszük észre.

Aki nem akar a maga életén változtatni, az soha nem fogja elfogadni a változást támogató lehetőségeket sem. Mindenki számára ott vannak a lehetőségek, de sokak számára ezek észrevétlenek maradnak. Ha én kívülről próbálkozom, hogy más sikert érjen el valamiben, menthetetlenül kudarcra leszek ítélve.

Mindenki ismer olyan embereket, akik szerencsésebbek, mint mások. A tudósok keresték a választ, mi lehet ennek az oka. Meglepő, habár elsőre egyértelműnek tűnő válaszra leltek, A szerencséseknek beszámolóiból az tűnt ki, hogy sokkal több lehetőségük volt az életben, mint azoknak, akik úgymond szerencsétlenek voltak.

Ezzel kapcsolatban a kutatók szkeptikusak voltak, mert ennyire nem különbözhet a sikeresek (szerencsések) élete a többiekétől. Ehhez nem találtak objektív indokot. Ennek bebizonyításához egy szellemes modellkísérletet végeztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szerencsétlen emberek mennyire veszik észre a kínálkozó lehetőségeket.

A lehetőségek nem szerencse alapúak

Pszichológusok kiválasztottak több ezer jelentkezőből 400-400 saját bevallásuk szerint szerencsés illetve szerencsétlen embert. Mind a két csoport tagjainak kezébe adtak egy-egy teljesen ugyan olyan újságot, s az volt a feladat, hogy a bennük lévő képeket megszámolják.

Aki a nem szerencsés csapatba tartozott, az két-három percet elbíbelődött a feladattal, de akik alapvetően szerencsések voltak, azok másodpercen belül sikeresen befejezték a feladatot, mert megtalálták a választ, történetesen a második oldalon:

Újságképek

Nem kell ehhez sem hiper intelligensnek, sem magasan kvalifikáltnak lenni, csak nyitottnak lenni mindarra, amit az élet a mindennapjaink támogatására elénk tár.

Az egész lényege az, hogy semmi más nem kell első lépésben a sikerhez, mint az, hogy a kitűzött feladat érdekeljen minket, ténylegesen bele tegyük magunkat a feladatba. Az elkötelezett munka révén minden olyan tényezőt észre fogunk venni, mely a siker eléréséhez szükséges. Máskülönben a nyilvánvaló jelzéseket sem fogjuk észrevenni, bármennyire is legyenek azok szembeötlőek az életünkben.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom

A második lényeges kérdés az, mit kezdünk azon lehetősségekkel, amivel az élet megajándékoz bennünket. Akinek nincs meg a döntése, hogy valami többet kihozzon abból, amije van, annak semmije sem lesz hosszú távon.

Ez, a ma már lélekvesztőnek ható hajótípus határozta meg a XVI. század hajózását.
Ez, a ma már lélekvesztőnek ható hajótípus határozta meg a XVI. század hajósainak az életét.

Bemutatnám ezt egy nagyon érzékletes történelmi példán. A XVI. századot a nagy földrajzi felfedezések korának hívhatjuk. Ezen folyamat élharcosai a portugálok és a spanyolok voltak. Rajtuk keresztül áramlott be az akkor felfedezett világ töménytelen árucikke, amit utána eladtak Európa szerte. Hatalmas fényűzés és pompa jellemezte akkor tájt a spanyol és portugál királyi udvart, de a helyzet akkori léptékkel mérve hamar megfordult.

Belgák, angolok és más nemzetek népei is elkezdtek az óceánon keresztül árukat behozni a vén kontinensre. Amiben ők mások voltak, hogy a behozott árukat nem közvetlen adták el, hanem feldolgozták azokat. Hozzá tettek az anyaországban a termék értékéhez, s úgy adták tovább.

Emellett a stratégia mellett ki is tartottak mindvégig, annyira sikeres volt. Amikor az indiai szubkontinens is brit fennhatóság alá került, a Kelet-Indiai Társaság megszervezte az alapanyagok indiai feldolgozását. A kész termékeket utána Európa szerte vitték, s ez a metódus megalapozta a mai globális világkereskedelem alapját.

3. A siker kovácsa: Jelenlét (éberség)

Minden helyzet némileg egyedi, ezért a megoldás is egyedi módszereket igényel.

A siker egy folyamat, mely ezernyi apró történésből tevődik össze. Aki nem tudja pontosan megfogalmazni, mit is akar, annak ezen események olyanok lesznek, mint a folyton változó irányú szél.

Minden helyzet hat ránk, s pont ebből adódóan időről időre választások elé kerülünk. Aki nem tud választani a lehetőségek és kihívások áradata közepette, az menthetetlenül elkezd sodródni.

Ehhez viszont stabil önbizalomra van szükség, mely nem terem meg úton-útfélen. Ehhez tenni kell. Sokszor nem is az a fontos, amit effektíve csinálunk, hanem az, ahogyan csináljuk a feladatainkat.

Ehhez kell az éberség, a fegyelmezettség. Az éberség fejlesztésének van egy viszonylag egyszerű módszere. Ezért foglalkozom ezen az oldalon egy külön részben a mindfulness módszerével, mely az éberséget és az összpontosítást segít fejleszteni, illetve az azt megalapozó, támogató önfelszabadító meditációk bemutatásával.

4. A siker hajtóereje: Kitartó összpontosítás

Az életünk útját nem láthatjuk előre pontosan. Nem is kell. Elég, ha a következő lépésben vagyunk biztosak.

Szerintem a kitartó összpontosításnál bukik el a legtöbb ember. Kap egy két nehéz szituációt, egy olyan kihívást, mely leteríti, s utána nem tud felállni.

A jelenlét gyakorlata révén  eljuthatunk oda, amikor elkezdjük látni magunkat. S érteni azt a folyamatot, amin épp átmegyünk. Ennek következtében tudjuk azt, hogy vannak időszakok, amikor megtorpanunk, akár arra is képtelenek leszünk, hogy az álmainkért és a céljainkért tegyünk.

Amikor szembesülünk az akadályainkkal és időről időre elakadunk, az nem baj. A gond akkor kezdődik, ha nem tanuljuk meg azt, hogyan szedjük össze magunkat újra. Hogyan folytassuk a munkát egy leállás után.

S ez a lényege a kitartó összpontosításnak. Annak a módja, ahogyan a nehéz időszak után visszatérünk az álmainkhoz és céljainkhoz. Mert ez a valódi gazdagság és siker forrása.

Amikor tudatosítjuk a világunk egyes jelenségeit, azzal a bennünk feltörekvő érzések és gondolatok kavalkádját egyszerűen képesek vagyunk felülírni, elengedni. Nem követjük gondolataink és érzéseink táncoló kuszaságát. Nem adunk nekik energiát, s ettől elpukkannak, mint a buborék a víz felszínén.

Az önkorlátozó érzések és hiedelmeknek ez sokkal jobb ellenszere, mint bármely más módszer, ide értve a lelketlenül ismételt megerősítéseket és az önszuggesszió egyéb formáit is.

5. A siker iránytűje: Megértés, rálátás

Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél
Aki nem tudja, merre tart, annak mindig rossz felől fúj a szél

Amikor rálátok magamra és a világra, akkor képes vagyok a cselekedeteim is úgy rendezni, ahogy az a céljaimat szolgálják. Kialakul egy megértésem, egy fajta életbölcsesség, mely az életünket szolgálja.

Ezt a fajta bölcsességet nem két nap alatt lehet megszerezni, de hatalmas ereje van. Többet ad hozzá az ember életéhez, mint bármilyen élmény vagy gazdagság szimbólum. Mert ennek a hatása tartósabb.

Annak képessége, hogy minden helyzetben a legalkalmasabb cselekvést tudjuk választani, határtalan szabadság forrása. Felülírja a kényelem, a lázadás, a menekülés és az irányítás mintáit és látszólagos előnyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.