A templom csendje

Csend van. Annyira jó nyugi van. Egész éjjel ezt éltem meg, s annyira szeretem.
Valaki zörög a zárban. Katika az, mindig ő az első.

Azt nem értem, hogy tudja ilyen hangosan bevágni azt az ajtót túl a nyolcvanon. Most is sikerült.

Zeng az egész épület tőle. Eddig csak az a legyet lehetett hallani, aki tegnap itt ragadt.

Az isten házában rengeteg olyasmi is zajlik, melyek Istenhez nem sok köze van.

Katika jön erre fele, s úgy hallom, ma nagyon jó kedve van. Nagyon fürge, olyan fiatalos, mintha csak ötven lenne.

Nyitva maradt az oldalsó ajtó, s ő ezen nem is lepődik meg. Lehet, hogy este még beszélt Marikával, aki tegnap este volt a segítő.

Igen, hallom, miután levette a kabátját, vette a kancsót, és körbe jár. Nem árt, tegnap este is nagyon sokan voltak.

-Kár, hogy semmi extra nem történt.

A tudás egy része nem a szövegben van, hanem a felolvasó lelkében, amit magából hozzáad.

Ugyan az a monoton, lelketlen felolvasás volt az egész. Még körlevél is volt, hogy Péter semmit nem tett hozzá magából. Pedig amíg a Julcsival együtt volt, ÉLT, és rengeteget tudott adni magából.

Élet volt itt is, amiből nagyon sokan töltekeztek. Tele volt itt minden, még a csillárról is emberek lógtak. Most meg csak én lógok itt egyedül.
De az már a múlt. Kiderült Péter és Julcsi szerelme, s azóta mind a ketten egyedül élnek. S az emberek nem értik, miért van itt olyan kevés fiatal azóta.

Igaz, a faluból is sokan elköltöztek, mert a gyár bezárt, s nincs miből megélni az embereknek. Hogy maradt az, ami Péter idejövetele előtt is volt.

Hoppsz, valaki jön megint. Géza az. Na ő az, aki Julcsi szerelmét elárulta. S közben meg minden félét sutyorognak róla.

-Még itt is, pedig ide elméletileg elcsendesedni jönnek az embereknek.

Felesleges volt a kufárokat anno kikergetnem, itt ugyan olyan zsibvásár van, mint ott, Jeruzsálemben. Nem igazán értették meg azt, amiről akkor tanítottam.

szerelmes pár egy öböl partján
A jó párválasztás titka, hogy olyan embert választunk, aki segít a gyerekkori sérüléseinket meggyógyítani.

Julcsi is jön. Sajnos sokan megvetik azért, mert volt annyira bátor, hogy egy papot mert szeretni. Igazán szép párt alkottak. Péter értette a világot, Julcsi pedig bölcsen megmutatta Péternek mindazt, amit egyébként nem láthatott meg Péter.

Julcsi megint leült oldalra, ahogy szokott. Géza most vette észre. Kár, hogy nem tudok itt megszólalni. azzal a maradék béke is elköltözne Julcsi szívéből. Ha itt megszólalok, ennek a képmutató Gézának, a világ minden szegletéből ide akarnak majd seregleni. Mert nem hallanak meg engem a saját szívükben.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Szeretem Julcsit, igazán azt képviseli, amit én anno meséltem. Tudott, mert és akart szeretni, tiszta szívéből. Nehéz kereszt ez, és ő annyira bátor és elkötelezett, hogy ennek az árát is felvállalja: Sokan megvetik és kiközösítik azért, amit tett. De ahol ő ül a templomban, ott csend van. Még akkor is, ha egyébként az egész ház zeng az ájtatos énekektől.

Valami nem stimmel. Géza ma olyan fura. Nem tudom. Talán valamit csak megértett végre, amit évek óta, amióta Julcsit elárulta, meg akarok vele értetni, rengeteg szituáció által.

Az ember egy talány, Atyám jól megalkotta. Hiába tudok mindent, mégis újabb és újabb meglepetés ér. Ugyan olyan csavaros a gondolkodása, mint neki. Mindig kitalál valami olyan fordulatot, amit még én sem látok előre.

Katika kitártja az ajtót. Ezek szerint jönnek a többiek is. És tényleg. jönnek sorra, s Géza úgy látom elkezdte végre tisztelni az embereket. Na azért látom azt, miket gondol róluk, de kezdetnek nem rossz. Tán megérti végre, hogy nem az IGAZSÁG a fontos önmagában, hanem az ÚT, amin keresztül végre élhetővé válik az ÉLET.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.