A test alapos átmozgatása

Úgy vigyázhatunk a testünkre, ha foglalkozunk vele. Ennek legolcsóbb módja az összes pocikánkat megmozgató, rendszeres torna…

human-immuneÖnmagunk felfedezésének első, talán legegyszerűbb gyakorlata, a testünk elakadásainak feltérképezése. Ezt szerintem 10-15 perc alatt bárki el tudja magának végezni, s ennek révén sokkal többet tudhat meg önmagáról az ember, mintha fűhöz-fához futkosna.

Figyeljük meg a testünkben, hol vannak feszülések, milyen emlékek és érzések jönnek fel bennünk, s próbáljuk meg őket utoljára átélni és elengedni. Természetesen vannak olyan blokkok, amelyek nem oldódnak fel varázsütésre, idő kell ahhoz, hogy elengedjük őket. Ettől függetlenül érdemes minden egyes alkalommal annak az érzetében időzni, hogy az adott feszülés feloldódott. Mondom ezt annak ellenére, hogy pontosan tudom, hogy egyes elakadásaink akár egy életen át is elkísérnek, s velünk maradnak.

Sok nagyon jó könyv van, mely a testünk jelzéseit értelmezik, s én ezek használatát szívesen ajánlom is bárkinek. De mint minden tudás, ezen könyvek tartalma sem abszolútak, mindig vannak olyan helyzetek, melyek egyediek.

Általánosan is igaz, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodni semmilyen korábbi megértéshez vagy felismeréshez. Mert mindenki élete egyedi, s minden helyzetnek olyan összetevői, amit nem Ugyan nagyon sok hasonló mintázat van, de ettől még mindenki élete egyedi és megismételhetetlen.

A test mozgásának négy formája

A test mozgását alapvetően négy alaptípusra lehet szétbontani, s pont ez az, aminek mentén a test belső blokkjait is fel lehet oldani:

  1. lassú és határozott mozgás, mely olyan, mint egy földcsuszamlás.
  2. lassú és folyamatos mozgás, mely olyan, mint egy folyó áramlása;
  3. gyors és határozott mozgás, mely olyan, mint egy tűz lángja;
  4. gyors és folyamatos mozgás, mely olyan, mint a szélfúvás;

Ezek megjelenhetnek a tudatunkban, a testben vagy a külső körülményeinken is. Bárhogy is legyen, ezeket fel lehet oldani a test megfelelő mozgatásával.

Négy mozgástípusnak megfelel négy alapvető mozgatási mód, ami semmi mást nem használ fel, mint magát a testet. A különböző tapasztalatokra támaszkodva sok felbukkanó érzést ezen a módon el lehet engedni.

Egy alapos nyújtózás csodákat tehet, ha tompának érezzük magunkat, vagy amikor elgémberedt a testünk. Ha egy adott helyen van ez az érzet, mondjuk a derekunk merev, esetleg lumbágónk vagy reumánk van, akkora törzs óvatos csavaró gyakorlatai, a lassú törzshajlítás és törzsdöntés sokat tudnak az állapotunkon javítani.
Az előkészítetlenül végzett intenzív mozdulatokat viszont jobb kerülni, abból csak sérülés és fájdalom lesz. Minden nyújtás alapvető elve a lassú és fokozatos végzés.
Aki a testhelyzetek jógájának valamelyik formáját végzi, az zömmel semmi más nem tesz, mint a test legkülönbözőbb izmainak és ízületeinek a megnyújtását gyakorolja.

A test fellazítása a nyújtás után következhet. Az ízületek és izmok kimozgatása az alapvető rugalmasságunk megőrzése kapcsán elengedhetetlen. Ez teszi lehetővé a test számára, hogy akadások és feszülések nélkül mozoghasson.

Ez elsőre még nem fog menni, főleg egy berozsdásodott ízület kattogni fog. Nem baj, a gyakorlatokat rendszeresen végezve ez el fog múlni.

A harmadik lépés az izmok felmelegítése. Ha már nem merev a test, s folytonosan tud mozogni, akkor képes a masszírozás igazán kifejteni a hatását. A masszázs egy nagyszerű élmény, de ha a merev, darabos izmokat kezdjük melengetni, dörzsölni és dögönyözni, az nem okoz akkora eredményt, mintha előtte az izmot kinyújtottuk és megmozgattuk volna. Éppen ezért a masszázs nem az első lépése a feszül izmok ellazításának, hanem a harmadik.

A mozgásszervi problémák, és általában a betegségek ugyan nem mindenütt jelentkeznek a testben, de az egész szervezet állapotát alapvetően jellemzik. Ezért is szoktuk az egész testet alaposan átmozgatni, s nem csak azt, ahol a fájdalmat érzékeljük. A teljes szervezeti gyógyuláshoz azon részek mozgatásai is hozzájárulnak, mely egyébként jól funkcionált korábban.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Az negyedik, utolsó lépés, hogy az izmokat illetve a testet végre szabadon megmozgatjuk néhány intenzív mozgással. Egy hátizomnál ez nehezebben megvalósítható, mint a csuklónál (az simán elkezdjük rázni), de a vállnál is sok mindent meg lehet tenni, egy intenzív előre és hátra végzett karkörzéssel.

A testünk átmozgatásának haszna

A test átmozgatása sok mindenre használható. Egyrészt a rendszeres végzése a test rugalmasságát növeli, mely az egészség megőrzése szempontjából nem elhanyagolható szempont.

Másrészt a könnyed, nagyobb feszülések nélküli mozgatás a felhalmozódott salakanyagok eltávozását is segíti a szervezetből, mely a szervezet öntisztító folyamataihoz nagy segítség. A lerakódott béltartalom fellazításához például elengedhetetlen. A két-három havonta elvégzett beöntést nem nevezném túl egészségesnek. Akinek szüksége van az ilyen kúrára, az sürgősen életmód-változtatásra szorul, aminek kijelentéséhez semmilyen orvosi papír nem kell.

Másrészt ennek révén fedezhető fel azon pontjai a testnek, amik berozsdásodtak, amikkel érdemes külön is foglalkozni. Lehet többlet mozgást csinálni a merev területekkel, rendszeresen nyújtani, megmasszírozni.

A különböző részek mozgásigénye mindenkinél egyéni, ezért nem írtam sehova pontos ismétlésszámot, csak utaltam az ismétlés szükségességére. Azoknak a részeknek a megmozgatásához, amelyek könnyen mozognak, 4-5 gyorsabb mozgás is elegendő ahhoz, hogy a rugalmasságát megőrizze. Ahol feszülések vagy görcsök vannak, ott viszont érdemes a mozgásokat nagyon lassan és akár két-háromszor több alkalommal elvégezni:

A test átmozgatásának befejező lépései

Miután végigmentünk a teljes testünk minden egyes porcikáján, érdemes az egész szervezetünket egyben megdörzsölni. A tenyereinket tegyük rá a bokáinkra, majd egy lendületes mozdulattal húzzuk végig a testünkön egészen a vállunkig, majd ugyan így térjünk vissza a bokáinkhoz. Ismételjük párszor, hogy felpezsdüljön a testünk.

Érdemes az egész mozdulatsort egy hatalmas nyújtózással befejezni. A nyújtózás, a nevével ellentétben, az izmaink alapos megfeszítését jelenti, amit az izmaink ellazulása követ, ami az egész megfeszítés, és magának a nyújtózásnak is a fő értelme.

Mindenki másra esküszik, én nagyon szeretek hanyatt fekve nyújtózni, mert éberebben tudom elvégezni. Az izmaim is jobban el tudnak lazulni a végén, mert az izmainknak nem kell megtartania a testemet. Ne fogjuk vissza magunkat, a nyújtózáshoz bátran adjuk hozzá a hangunkat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.