A vonzás törvényének titka

A titok című film sokakat megérintett a kétezres évek elején, s sokan még sem tudták a vonzás törvényét az életük jobbításához…

The Secret logó
A z élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Pont ezért minden valódi titkot fel kell fedeznünk a magunk számára.

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek. Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót. Elkövetve egy alapvető hibát, mely a filmből nem derült ki, hogy hiba.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban.

A titok című film elkészítése

Esther és Jerry Hicks
A Hicks házaspár, akik a titok megértésében kulcsszerepet játszottak.

A titok című film alaptémáját egy spiritiszta és médium, Esther Hicks által közvetített üzenet inspirálta, aki – elmondása szerint – Abraham üzeneteit adja tovább a vonzás törvényéről. Megadta ezen leírásokban azt is, milyen módon lehet használni, kiaknázni a vonzás törvényében rejlő lehetőségeket.

A Esther Hicks tanításai arról szóltak, hogyan élhetsz tudatosan minőségi, boldog életet, amikor “te magad irányítod” azt életed folyását. Egyszer aztán felkereste egy tévés stáb az Hicks házaspárt, hogy sorozatot készítsen az előadások tanításaiból.

A film felvételeinek átdolgozása

Miután felvettek egy csomó anyagot, és a felvételekkel stúdióba vonultak, s a tévések szépen átdolgozták az egész anyagot, mondván, nem eladhatóak az eredeti formájukban az elhangzottak. Az átdolgozás következtében az érdemi mondanivaló eltűnt, pontosabban felismerhetetlenné vált a filmben.

Az eredeti megfogalmazás egy spirituális és ezoterikus megközelítést mutatott be: A Seth megszólal című könyvben is leírt folyamat révén jutottak hozzá a titok tudásához. A később megjelent könyvben egyértelműen leírják, hogy a tudás alapja a modern spiritiszta világ összes elemét tartalmazta:

 • Ábécés tábla (az asztaltáncoltatás amerikai megfelelője);
 • Médiumi megnyilvánulások;
 • Furcsa és misztikus egybeesések;
 • önkéntelen és megmagyarázhatatlan mozdulatok tömkelege;

Minden olyan “spiri-ezo-bio-izé” benne volt a titok felfedezésében, mely a modern üzleti világban, a könyvkiadás és a spiritiszta szeánszokat leszámítva, nehezen eladható termékek, főleg nem egy üzleti képzésen.

A tartalom meg még inkább eladhatatlan, mert a többet, a szebbet, s jobbat, de most azonnal ego rémülettel semmi nem megy jobban szembe, mint az örömteli várakozás élményére való fókuszálás.

Megcsinálták azt a filmet, amit ma The Secret néven ismerünk, s melyben a lényeg elrejtőzik.  Ezért Esther és Jerry Hicks választás elé került, hogy vagy elfogadják a teljesen kitekert és érthetetlen verziót, vagy kiszállnak az egészből.

A titok működésének megértése

Esther és Jerry Hicks úgy látták megfelelőnek, ha kiszállnak a film elkészítéséből, de mivel szívügyük volt a titok üzenetének az átadása, kicsit megszenvedték a történteket. Évekkel később felismerték a titok módszerének második lépéséből származó egyik következményt.

Ugyan az információ már megvolt, s azt át is tudták adni jó pár embernek, de a nagy tömegeknek még nem volt érdemben átadható a titok lényege. Nem voltak érettek még rá a feltételek, még nem állt hozzá össze minden.

Érnie kellett még a helyzetnek, hogy a valódi titok, a maga puritán módján átadható legyen. Az ismeretek átadásának az időszerűtlenségét a filmesek kristály tisztán érzékelték, és épp ezért bátran kijelenthetjük, hogy jól döntöttek.

Ugyan a film tartalmazza mindazt, amit a titok lényege jelent, de abból megérteni a vonzás törvényének működést, s a titok másik két elemét nagyon nehéz. Ettől függetlenül A titok című filmnek mai napig van egy olyan tulajdonsága, mely elvitathatatlan és kitörölhetetlen. Egy olyan szellemi útjelzőtábla szerepét tölti be, mely Esther Hicks munkásságának megismerését nagyban elősegítette (a filmben egyébként Esther Hicks szerepel).

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Azt az üzenetet hordozza az elkészült film a nagyközönség számára, hogy van egy egyszerű mód, amivel a vonzás törvénye működtethető, s amit bárki használhat arra, hogy az élete szabadabbá váljon.

A film sikerének hatása

A Titok üzenete elterjedt a világban, függetlenül a vonzás törvényének alkalmazásában tapasztalható kihívásoktól. Annak megértése meg végképp homályban maradt, mi is az üzenet fő célja.

A titok ugyanis nem a gazdagság elérésének a módja, hanem annak felismeréséhez vezető út, ahogy felismerjük valódi feladatunk a világban. A titok működése pedig azt eredményezi, hogy a nem megnyilvánult dolgok útjából eltűnnek az akadályok, s a megnyilvánulás örömteli folyamata ennek következtében végbemegy.

Esther és Jerry Hicks folytatta tovább az előadásait, megtartotta a belső harmóniáját (mindjárt kiderül, milyen egyszerű lépésekkel), és komoly rajongótábor épült köré szerte a világon. Magyarul is megjelentek már könyvei, köztük A vonzás törvénye a titok valódi (eredeti) üzenetét tartalmazza, s olvasható már könyve a bőségnek, az érzelmek erejének, és a kapcsolatoknak a törvényszerűségeiről is.

A vonzás törvényének működtetése

A titok működése három egyszerű lépésből áll. A filmben ezek szerepelnek, mint ahogy a könyvben is minden benne van, csak pont a lényeg veszik el. S ennek egyszerű szerkesztési (dramaturgiai) okai vannak. Miközben írtam ezt a cikket, újra elővettem a filmet, s belenéztem. Láttam korábban a filmet magam is többször, s még sokadjára is egy szorongással teli várakozással haladok előre a filmben.

Ennek titka már az első képsoroknál szembe ütközik, ha jól megfigyeljük. Bármely amerikai akciófilmben vagy thrillerben is simán elmennének a kezdő jelenetek, a zenei aláfestésükkel egyetemben.

Másrészt a film nagyon tömény, csak a lényegi gondolatok hangoznak el a filmben, s az elhangzott információk gondolati összekötése és a részletek kifejtése teljesen hiányzik.

Hiányzik a mondandót érthetővé tevő belső szerkezet is. “Ahol minden mondat ugyan úgy hangsúlyos, ott egyik sem az” – mondta oly találóan a középiskolai magyar tanárom. Ez a gondolat A titok című filmre kiemelten igaz.

Gyakorlatilag egy halom információt tartalmaz a film, s az egész egy szempillantás alatt darabjaira hullik. A titok a szemünk előtt van, s mégis egy szempillantás alatt elvész, továbbra is titok marad. Mert nem vagyunk képesek befogadni azt, amit szeretnénk, a film zaklatott hangvétele miatt. A belsőnkben megjelenő zaklatottságunk meggátol az információ befogadásában.

A titok első lépése: a Vonzás törvénye

A vonzás törvénye c. könyv borítója
A Titok című film és könyv valódi mondanivalója ebben a könyvben van leírva.

Amikor arról beszélünk, hogy alakítjuk a világot, ahogy látjuk azt, akkor igazából a vonzás törvényéről beszélünk. De amikor arról van szó, hogy a “madarat tolláról, embert barátjáról”, akkor is a vonzás törvénye dolgozik, hiszen a hasonló a hasonlót vonzza.

A még ezeknél is fontosabb, a vonzás törvénye nem ismeri a tagadást. Csak azt vonzzuk be, ami a tudatunkban van, de azt minden esetben. Ha a szenvedés van a tudatunkban (lehet az akár a szenvedés elutasítása is), akkor azzal leszünk megáldva; ha a boldogság van az életünkben, akkor az lesz az osztályrészünk.

Tehát mindazok az emberek és helyzetek, akik révén időről időre romba dől az életünk, a legjobb tanítóink is egyben, mert megmutatják azt, hol nem vagyunk tudatosak, illetve mivel szemben van az életünkben állandó ellenállás (és figyelem).

A világban megélt élmények, azok kontrasztjainak hatására megszületik bennünk egy döntés, hogy mit szeretnénk, és mit nem szeretnénk az életünkben megélni. Ezeknek a döntéseknek lesz egy mintázata, mely már a döntés pillanatában létrejön: mindaz, amit választunk, és arra vár, hogy összehangolódjunk vele.

Tehát egy jobb munka vagy szerető társ megtalálása abban a pillanatban megjelenik a nem-fizikai (a nem megnyilvánuló) világban, amikor megkínlódjuk a belső választásunkat a fizikai valóságban.

Természetesen azt is megkapjuk, amit nem szeretnénk, hogy érdemes minden olyat elfelejteni, ami zavar minket, s arra figyelni, ami számunkra fontos. Ez nem a nehézségek letagadását jelenti, hanem a változáshoz szükséges energiák tudatos összpontosítását.

A tudatos választásaink, a titok működtetésének a kulcsa az érzéseink tudatos formálása, felszínre hozása.

 • Milyen az, hogy jó állásod van?
 • Milyen érzés, hogy szeret a társad?
 • Milyen érzés bőségben élni?
 • Milyen érzés új tájakat felfedezni?
 • Milyen érzés elérni egy sikert, kitűnni a tömegből? stb.

Minden automatikusan létrejön egy mintázat formájában, amint belül megszületik bennünk a döntés, hogy mit is akarunk valójában. S mint minden, ezek a mintázatok is energiák, ahogy azt ma a fizikusok is pontosan levezetik már.

A pozitív gondolkodás a legtöbb ember esetében pont azért jut zsákutcába, mert a választásaik zömét valamivel szemben, valaminek az elutasítása révén hozzák meg. S ugyan a kimondott szó “pozitív”, de a figyelem a nehézségre összpontosul.

Amikor azt hajtogatjuk, hogy “egészséges vagyok”, mert torkig vagyunk az összes nyavajánkkal, akkor pont azt fogjuk erősíteni, amitől meg akarunk szabadulni. S ez a hatás minden egyes helyzetben előkerül, amikor valamilyen módon ítélkezünk az életünk felett. Meg fog jelenni az összes kellemetlen érzetünk, mert a szemléletünk és a megnyilvánulandó valóság összeütközésbe fog kerülni.

Természetesen, ha a főbb lépéseit (összetevőit) is megtervezzük a céljainknak, azok érzetével együtt, akkor érdemes a célok elérésének az alapelveit is figyelembe venni. Persze ilyen esetekben is érdemes elegendő teret adni a dolgok változásához.

A titok második lépése: A tudatos teremtés tudománya

Gondolkodj és gazdagodj c. könyv borítója
A világ legjobb interjúkötete azokról, akik tudták, hogy kell A titok működését hasznosítani.

Az Univerzum összerendezi a dolgokat, hogy a döntéseink megvalósulhassanak. Ennek révén jelenhet meg a vonzás törvényére adott válasz, aminek csak el kell lépnünk az útjából, hogy megvalósulhasson. A gubanc mindig abból adódik, hogy amit választunk és amit teszünk, az simán szembe megy egymással.

Mindenki pontosan tudja, hogy a különböző érzéseinknek más a megélése. Ez pontosan ugyan olyan, mint ahogyan az eltérő színű tárgyakat is eltérően érzékeljük, mert a különböző színű fények frekvenciája eltérő. A boldogság és a gazdagság ott burjánzik, ahol a boldogság és a gazdagság érzete jelen van, s ahol nincs jelen, ott nem is tud gyökeret ereszteni. Erről is szól a magvetőről szóló írásom.

Valójában a legnagyobb ellenállás a lehetőségek megnyilvánulásánál van; pedig a lehetőségek automatikusan megjelennek, ahogy a döntést belül meghoztuk. Minden lehetőség sorban áll ahhoz, hogy a döntéseink következménye megnyilvánulhasson. Csak mi nem találunk oda, ahol a lehetőségek várnak ránk, mert minden áron ki akarjuk találni, hogy merre van a jó irány, ahelyett, hogy hagynánk magunkat vezetni.

Hagyjunk fel az életünk kialakítására tett erőfeszítéseinkkel, s hagyjuk az életünket boldoggá, harmonikussá és gazdaggá formálódni. A szabadság választásának van pár egyszerű eszköze, amit Abraham-Hicks – 30 nap választ el az álmodtól című videójában be is mutat:

 • Csendesítsd le az elméd zakatolását!
 • Kerüld azon hatásokat, melyek felzaklatnak!
 • Kerüld el a zaklatott és panaszkodó embereket!
 • Készíts listát a jó tulajdonságaidról! Értékeld magad pozitívan!
 • Legyünk hálásak mindazért amink van!
 • Legyünk hálásak mindenért, amit elénk hoz az élet!

Magyarul a gondolkodásunk és érzéseink hangoljuk át az öröm, a boldogság, a hála és a nagyrabecsülés által; elengedve minden fájdalmat, neheztelést, félelmet és haragot.

Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy a dolgok folyamatos kontrollálásáról lemondjunk. Hagyjunk teret olyannak is az életünkben, amit nem tervezünk el előre. Hagyjuk a terveink technikai részleteit szabadon megformálódni (erre utaltam fentebb a célok megformálása kapcsán).

A görcsös kontrollálási kényszer az új dolgok megjelenésének a legnagyobb kerékkötője. Amennyiben meg akarjuk újítani az életünket, ahhoz engedni kell a megújulás folyamatát, hogy tegye a dolgát. Ha állandóan a folyamatot gátoljuk az agyalásunkkal és a tenni akarásunkkal, azzal pont magunk ellen teszünk.

Arra a lelki állapotra van szükség, amit az ókori Kína taoista bölcsei vu vei-nek, nem cselekvő cselekvésnek hívtak. A vu vei egy nyitott és tettre kész időzés, ami nem tétlen, hanem a pillanatnyi helyzetre nyitott. Alkalmazkodva a pillanatnyi helyzethez, folyamatosan együtt halad az élet folyamával, és teszi a tőle telhető legjobbat, anélkül, hogy mindig mindent kontrollálni szeretne.

A titok harmadik lépése: Elfogadás (befogadás)

Ami a második lépés akadályait lebontja, az a belső harmónia megteremtése. A lényeg az, hogy ráhangolódunk mindarra, amit legbelül kérünk az univerzumtól. Jézus is csak annyit mond:

“…kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek.
Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál és aki zörget, annak ajtót nyitnak.” Lk 11.9-10

Magyarul csak kérni kell, s a többi majd megnyilvánul. Úgy, ahogy számunkra a legjobb.

Belépés a vonzás törvényébe
Az eredeti forrásból egy gyakorlati útmutató a vonzás törvényének működtetéséhez

Ha folyamatosan a hiány érzete van bennünk, ha panaszkodunk, ha okokat keresünk, s görcsölünk mindenen, ha folyamatosan erőszakoljuk az előrehaladást, az eltávolít mindentől, amit igazán szeretnénk.

Mert amire fókuszálunk, annak adunk energiát, és azt fogjuk megélni. “Ahol a figyelmed, ott az életed” – tanítják az Avatár tanfolyamon is. Ebből is látszik, hogy nincs új a Nap alatt. Másrészt az is világosan felismerhető a figyelmes olvasó számára, hogy a titok három összetevője igazából egy egységet alkot.

Ha elkezdjük jól érezni magunkat, annak ellenére, hogy még nincs meg az, amit szeretnénk, közelíteni fogunk a fizikai megvalósuláshoz. Az út, ami elvezet a célunkhoz, folyamatosan fogja felfedni magát, de csak ha hagyjuk, hogy a maga ütemében jelenjen meg hozzá minden.

Érdemes minden olyan belső zajt figyelmen kívül hagyni, melyek elképzelések és zavarodott érzések által állandóan el akarnak bennünket választani a belső harmónia megélésétől. Beletolva minket az érzelmi és mentális mocsárba.

 • A megnyilvánulás első lépése nem a fizikai világban történik. Először csak egy érzés formájában fog megjelenni a megvalósulás. Beúszik a tudatodba egy kellemes érzés, ami a manifesztációdnak az előjele. Sehol sincs még az, amit szeretnénk, s mégis átjár valami kellemes érzés, ha célunk megvalósulására gondolunk.
 • Ötletek, gondolatfoszlányok jelennek meg a tudatodban. Elkezded észrevenni a világban, hogy amit szeretnél, az már létezik, s az jó dolog. Először más emberek életében, aztán a sajátunkéban is fel-felvillan, csak nagyon piciben, vagy felfedezhetjük a mintázatot a múltunkban.
 • A dolgok idővel elkezdenek lendületet venni, érkeznek a jelek egyre inkább feltartóztathatatlanul. S mindaz, amit választottunk korábban, az egyre inkább elkezd megnyilvánulni a valóságunkban.
 • Megjelenik a lelkesedés is, elkezdünk cselekedni (tehát nem várjuk a sült galambot, hogy a szánkba repüljön), nem azért, hogy megoldjunk egy problémát, hanem mert jó csinálni mindazt, ami felmerül, hiszen inspiráltak vagyunk.
 • És végül megérkeznek a valódi fizikai megvalósulások. Szépen a maguk ütemében.

A fenti folyamatot egy módon lehet elrontani: ha erőltetni próbáljuk a folyamat előrehaladását. A filmben pont azért marad a lényeg rejtve, mert nincs harmónia, folyamatosan hajt minket előre a megkomponált belső feszültség és izgalom, mely a filmen végig nyomás alatt tart minket.

Túllépni a spiritualitás keretein

A titok felfedezése (megértése) alapvetően a spiritualitás alapján jelent meg, melytől a magyar ezoterikus irodalom sem mentes. Müller Péter konkrétan említi ennek a forrásnak a meglétét könyveiben. De a kilencvenes években volt egy idős pap, akinek hasonló tapasztalatai voltak, s magánkiadásban ki is adta ezen tapasztalatainak leiratát több mint egy tucat füzetben.

A Spiritualitás szószedete

A Hicks házaspár spirituális felfedező útja egy olyan információt hordoz, mely a nem spirituális embereknek is hasznos és befogadható, ha túllépünk a szóhasználaton:

 • A rezgés semmi másra nem utal, mint a különböző érzések érzetére. A rezgésszintet emelni semmi más, mint örülni a mának, élvezni mindazt, amink van, ami az életünk része.
 • Az önvaló, a lényed magasabb változata is csupán egy kifejezés arra, amitől ugyan azok vagyunk, mint akik 3 évesen is voltunk. Egy egyedi és megismételhetetlen csoda.
 • Ellenállás az egónk élni akarásának egy tünete. A védelmeink, a tanult magatartásformáink következtében felmerülő reakciók arra, hogy az életünk változik, méghozzá a védekező mechanizmusaink számára átláthatatlan módon.
 • A vonzási pont nem más, mint az az élethelyzet, melyet a pillanatnyi állapotunk lévén folyamatosan újrateremtünk.
 • A (teremtés) örvénye sem ördögtől való. Csupán egy szó arra a forrásra, aminek a megtapasztalása a flow, melyről Csíkszentmihályi Mihály írt egy igen alapos bemutató művet.
 • Az örvény kapuja semmi más, mint annak a pillanatnak az állapota, amikor elkezdjük a tanult mintáinkat tudatosan elengedni. Ez nem egy egyszeri pillanat, hanem az önmagunk megismerésének az egészséges lelki állapota.

A vonzás törvénye, pontosabban a titok megélésének egész folyamata a belső feszültségek elengedéséről szól. A titok működtetése ennek fényében egyfajta meditációnak is tekinthető.

A feszültségek elengedése a titok működésének az egyik következménye, de egyúttal az egyik feltétele is annak. A titok lényege a változás folyamatának nyugodt (éber) figyelése, és az abban való lágy és alkalmazkodó részvétel, mely nagyon hasonló a taoisták éberség gyakorlatához, a nem cselekvő cselekvéshez (vu vei).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.