Az életünk megítélése

Életünk kihívások sorozata. Ennek az emberi tényezői, s ezen belül az ítélkezés rengeteg kihívás forrása lehet az életünkben, ha nem kezeljük mások reakcióit a megfelelően.

Jézus tanításai nem a hitről, hanem a mindennapi kihívásaink kezeléséről szólnak. Tele vannak a tanításai a mindennapok során is jól alkalmazható, gyakorlatias tanácsokkal.

Jézus tanításának alapelve, az egyszerűség ennek kapcsán is felbukkan, főleg abban, ahogy a kihívásokat kezeli. Annyi elvárás és elképzelés kapcsolódik a boldogság és az örömteli élet fogalmához, ami lehetetlenné teszi megélnünk a pillanat teljességét.

Az életünk tapasztalata meghatároz minket

Egy ember arcán minden ott van, amit az élete során megélt és megtapasztalt..
Egy ember arcán minden ott van, amit az élete során megélt és megtapasztalt..

Ha nem kérjük azt, amit szeretnénk, akkor semmi nem történik. Gondoljunk csak egy kisgyerek hangjaira. Egy kívülálló néha ugyan olyan hangoknak véli a kisgyerek hangjait, de egy anya érzékeli a különbségeket.

“Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök!” Mt 6.25

Sokan elvesznek a részletekben, miközben nem is tudják, mit akarnak az életükkel kezdeni.Túlélésre játszanak, s a körülményekkel hadakoznak, ez tölti ki az életüket.

“Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál?” Mt 6.25-33

Sokunknak nincs egy célunk, egy életről szóló elképzelésünk, ami felé haladhatnák. A kocsi, a ház, a jó nő nem része az életcélunknak. Azok szimbólumai annak, amit meg szeretnénk élni.

Akik a ruhákon és a fizikai élvezeteken túlmutató értékekre összpontosítanak, azoknak megadatik az a szabadság, mely a pillanatnyi gondjaikon túlmenően ezer más dolgot is megoldhat az életükben. Mert a gazdagság a belsőben dől el (és nem fejben…).

A valódi értékekre összpontosítás hasonlatos az autóvezetéshez. Aki csak azt nézi, hogy mi van az előtte lévő három méteren, s nem érzékeli a forgalmat, az nagyon hamar balesetet szenvedhet.

A mindennapok megélése

“Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.” Mt 6.34

Itt van egy látszólagos ellentmondás, de ez tényleg csak látszólagos. Jézus nem azt mondja, hogy ne legyenek terveink és céljaink, hanem azt, hogy a mindennapokban a jelen helyzettel foglalkozzunk, s nem a jövőbeli helyzetek kihívásaival. Lássuk azt, amerre haladni szeretnénk, s nap mint nap tegyünk azért, hogy haladjunk is.

A többit pedig felejtsük el!

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Nem érdemes eltervezni 500-féle dolgot előre, mert 490 nem fog megtörténni, vagy javarészt nem úgy, ahogy elterveztük. Ez a sok felesleges belső energia megteremtésének első pontja.

Ítélkezni könnyű

Az ítélkezés a hatalomgyakorlás eszköze.
Az ítélkezés a hatalomgyakorlás eszköze.

Emberekből vagyunk, megannyi kihívással és nehézséggel. Ezek ugyan egyediek mindenkinél, de mindenkinek van belőle.

“Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!” Mt 7.1

Engedjük el az ítélkezést is, hogy ne befolyásolja az életünket. A büszkeség legjobb fokmérője, hogy ki mennyit ítélkezik.

Néha szükséges persze megítélni a helyzeteket, hisz nélküle az úttesten sem tudnánk átkelni, de egy koldusra vagy más nehézségekkel küzdőre rátolni a saját félelmeinket és játszmáinkat nem igazán elegáns vagy épületes tett.

Az ítélkezés elengedése a belső szabadság felé tett első lépések egyike. Aki ítélkezik, az magasabbra teszi magát a másiknál. Ahonnan egy hatalmas pofára esés lehetősége is automatikusan megteremtődik.

Ki mint vet, úgy arat

“Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni. Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni.” Mt 7.2

A határtalan Univerzumhoz mérjük az életünket, melyben mindennek helye és tere van. Egy koldus is élni akar, s ehhez ő egy olyan módszert választ, amit mi nem biztos, hogy választanánk. De az az ő választása, aminek következményeit is ő viseli.

S nem a miénk, ezért nincs jogunk abba beleszólni, azt megítélni. A másik ember döntéseihez nekünk semmi közünk. Hagyjuk meg mindenkinek a választás szabadságát és felelősségét. A döntések következményeivel együtt.

Önmagunk megítélése sem mindig egyszerű

A korunk nagyszerűségén Jézus csak a fejét fogná.
A korunk nagyszerűségén Jézus csak a fejét fogná.

Szakítsunk időt az önismeretre naponta, mert nem könnyű a tisztánlátás képességét elnyerni. Annyi minden van az életünkben, amivel érdemes foglalkoznunk, s amit egy picit átformálva az életünk értékesebb és örömtelibb lehet.

De persze másoknak észt osztani sokkal kényelmesebb. Ahelyett, hogy megfogadnánk azokat a tanácsokat, amiket másoknak osztogatunk.

“Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre?” Mt 7.3

Elsődleges feladatunk a saját hiányosságaink rendbetétele. Utána támogathatunk másokat is, ha arra kifejezetten megkérnek. De addig mindenki törődjön a saját maga dolgával. Sokkal kevesebb vita és konfliktus lesz ezáltal.

Fontos, aki nem a maga dolgával törődik, azzal nincs dolgunk, az nem a mi dolgunk. Azt egyszerűen kerüljük el. Mert csak mérgezi az életünket.

“Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van?” Mt 7.4 és 7.5

A saját belső munkánk nekünk fontos. Akkor beszéljünk róla, ha arra nyitottak az emberek, és másokat érdekli az, amit mondunk. S akkor se arról beszéljünk, hogy mi lenne jó, amit a másik megtehetne. Az csak üres prédikáció.

Egy apró műhelytitok:

Pont az ítélkezést kerülendő az oldal megfogalmazásaiban kerülöm a felszólító módot és az egyes szám második személy használatát.

Helyette a többes szám első személyt használom, mert kifejezi azt, amit az egész dologról gondolok. Pontosabban a mondatok zöme E/1-ben fogalmazódik meg, s azt írom le többesszámba.

Persze ez sem mindig sikerül teljesen. Ezért vannak olyan bekezdések, ahol az egyes és többes szám simán keveredik, akár még egy mondaton belül is.

“Ne adjátok a szent dolgokat a kutyáknak és gyöngyeiteket se szórjátok a sertések elé, különben még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket!” Mt 7.6

Amikor megkérdeznek mások a személyes dolgainkról, akkor arról beszéljünk, ahogyan mi átformáljuk az életünket. Annak összes próbálkozásával és esetlen tévedésével.

Szeretet és ítélkezés

A boldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.
A boldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.

A példa tanít, a prédikálás viszont, az esetek legnagyobb részében, a megkövezés egy nagyon kegyetlen formája. A megkövezés kapcsán Jézus kérése egyértelmű és kérlelhetetlen volt:

„Az vesse az első követ, aki bűntelen közületek!” Jn 8.7

Jézus ennek révén tudta megőrizni az integritását. Betartotta a törvény betűjét, nem akadályozta meg Mózes törvényeinek végrehajtását a házasságtörő nőn, de a szeretet elve is maradéktalanul megmaradt.

Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön,
ők meg ennek hallatára eloldalogtak,
egyikük a másik után, kezdve a véneken

Akinek lendült a keze, annak a porban volt pár figyelmeztető sor. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem tuti megírhatna Jézus egy vaskosabb listát, csak fölsorolásszerűen.

Egy nagyon fontos momentum van, amit ennek kapcsán többnyire elfelejtünk. Nem maradt fenn annak tartalma, amit a porba írt. Jézus kritikája úgy jelenik meg, hogy teljesen nyoma vész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.