Az MLM cégek képzései

Az MLM cégek képzései a szabadság ígéretét adják meg. A szabadság lehetősége sokaknak még sem érhető el a képzések révén, mert…

mlmAmikor valaki az aktuális helyzetéből ki akar törni, átugorva az árnyékát, értetlenül áll szemben azzal a helyzettel, hogy míg ő keményen küzd, s nem halad előre, addig más sikert sikerre halmoz, negyedannyi erőfeszítéssel.

Az MLM rendszerekben a képzés pont erre buzdítja az embereket. Akinek az érzelmi mintája belesimul az átlagosba, az nehezebben fog abból kitörni, szemben azzal, aki csak alkalmazkodott hozzá. Hatalmas meló áll azok mögött, akik úgy lettek sikeresek, hogy gyerekkorukban nem volt olyan példa előttük, akit a sikerhez vezető útjukon követhettek volna.

Erről is szól nagyon érzékletesen Robert Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című könyve. De erről az aspektusról a képzéseken nem sokat hallani, csak elvétve. Akinek viszont az alapvető mintái segítik az előrejutást, annak az MLM egy hatalmas lehetőség. Még akkor is, ha a világ összeesküszik ellene.

De ennek van egy másik oldala is. Akinek az alapvető mintái nem sikerorientáltak, az is lehet sikeres. Csak számukra nem a hálózatok megközelítése működik. Egy hálózati marketing cég azokat keresi, akik készek arra, hogy hálózatot építsenek. És a “képzések” semmi másra nem szolgálnak, minthogy ezen embereket kiszűrje és támogassa.

Ki lesz sikeres az MLM-ben

Amikor azt mondják egy MLM-es rendezvényen, hogy nem tudják megmondani, ki lesz sikeres, és ki nem, akkor nem mondják el a teljes információt. Nem tudják, mert nem vizsgálják meg. Mert mindenki másra is ugyanúgy szükségük van a hálózati vezetőknek, s nem érdekük a várhatóan nem sikeres emberek elküldése. Minden emberre szükség van ahhoz, hogy a tervezett forgalom összejöjjön. Ez kell ahhoz, hogy a sikerre alkalmasak lendületét növelje, legyen egy motiváló erő (a sok belépő), és a kifizetett jutalékot is meg kell termelni valamiből.

De ha valakinél egyéni munkával az alapvető elakadásokat feltárjuk és átalakítjuk (nem megszüntetjük!), akkor tényleg bárki lehet sikeres. És nem csak az MLM-ben, hanem szinte bármilyen tevékenységben, amihez megvan a szakértelme és a tapasztalata.

Egyébként ugyan ezt csinálják a pénzügyi tanácsadó cégek is. Ott nem a termék a fő érték, ami miatt az alkalmatlan emberekkel is megéri foglalkozni (habár néha ezt is megkövetelik a munkatársaktól), hanem az a névlista, amit a cég eladásaihoz az újonc a rendelkezésre bocsát.

Az MLM, mint üzleti modell

Kevesen gondolnak bele, hogyan néz ki az MLM iparág belülről, mert a legtöbben úgy kapcsolódnak hozzá, mint macska a forró kályhához. Van egy nagyon rövid érintkezés, majd  hanyatt-homlok menekülés, ha valaki nem bírja az állandó telefonokat és kérdéseket.

A valóságban viszont ennek az iparágnak két, egymástól jól elkülöníthető csoportja van. Az egyik rész olyan, mint az állócsillag. Évek óta ugyan annál a cégnél vannak, ugyanazt képviselik, s az üzlet hol jobban, hol kevésbé, de megy. Rengeteg olyan MLM vezető van, aki a kilencvenes évek elején az Amway színeiben sikeres lett, s azóta is ott van, s abból él. Később pont ilyen lett az FLP, s a Nu Skin is beállt ebbe a sorba. Természetesen itt is van olyan helyzet, amikor kisebb-nagyobb csoportok eltünedeznek, egy nagyobb lendületű cég megjelenésekor ez óhatatlan, de az előtérben levő vezetők zöme állandó.

A zsenge szűzek hosszú árnyéka

Az emberek zöme másokat követ. A tömeggel menni mindig nagyobb biztonságérzetet ad, mint a szabad és önálló lét.Az emberek zöme másokat követ. A tömeggel menni mindig nagyobb biztonságérzetet ad, mint a szabad és önálló lét.
Az emberek zöme másokat követ. A tömeggel menni mindig nagyobb biztonságérzetet ad, mint a szabad és önálló élet.

És van a modern kori, gazdasági népvándorlás. MLM-ben sikeres vezetők egy része időről időre céget vált, s meggyőzik a csapatukat, hogy kövessék őket. Ez az, amit egy avatatlan szem nem lát, ha nem ismeri a vezetőket. Európában nem ismert, Amerikában sem túl jelentős cég így tud idehaza hatalmasat robbanni. Nem egy cégről van szó, szinte minden évben van egy olyan cég, ami egyik napról a másikra, gombamód nő ki a földből.

Ami igazán elgondolkodtató, hogy ezen vezetők olyan feltételeket tudnak kialkudni egy újonnan megjelenő cégnél, mely egy most kezdő embernek sosem lesz meg. Méretes kezdő fizetés az első hónaptól, egyedi regisztrációs feltételek, egyedi szóróanyagok és cég oldali támogatás. S ezért ezen vezetők prezentálják a megállapodásban szereplő embermennyiséget, forgalmat s növekedést. Az FLP felfutása is ennek volt köszönhető, mert az akkori Amway egy része átvándorolt, s a vezetők egy része ott építette fel az igazán nagy üzletét.

A nagy sikernek oka van!

Hirtelen lesz pár száz ember egy rendezvényen,  és mindenki csak néz, hogy honnan keveredett össze ennyi ember a semmiből. Aki valaha dolgozott az MLM területén, az pontosan tudja, pár száz elkötelezett embert megtalálni eltelik egy kis időbe. Az meg végkép nem létezik, hogy ez a történet a semmiből fél év alatt ezer fősre duzzadjon. Ha ilyennel találkozunk, akkor abban biztosak lehetünk, hogy a rengeteg újat egy korábban, másik cégnél már részben összeszokott csapat hozta össze. Teszik a dolgukat, mennek előre, s aki velük együtt halad, az nőhet, s akár pénzt is kereshet, nem is keveset. Bármelyik új ember csatlakozhat az egyik ilyen vándorló csapathoz, és lehet ennek az iparágnak a részese.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Az ilyen cégekről viszont pontosan tudható, hogy hullócsillagokként viselkednek. Amikor a lendület megtörik, vagy a tapasztalatlan esetleg a mulya vezetés elkövet egy hibát, az egész embertömeg tovább áll. Nagyon racionális, jól felfogott üzleti érdekből. Sorra jelennek meg cégek, és folyamatosan tűnnek el. Van amelyik csődbe megy, mert a marketingrendszere eleve olyan, hogy a bedőlésük borítékolható (a végtelen bináris bónuszt fizető mind ilyen), vagy csak egyszerűen az emberek elhagyják, és a visszaeső forgalomból már nem lehet a régi lendület kellékeit megfinanszírozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.