Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

Az életünk folyamatos változásának rengeteg tényezője van. Mindegyik közös jellemzője, hogy a nyitottságunk és a belső világunk tartalma révén képesek hatni ránk, befolyásolva döntéseinket és életünket.

A természet is az életünk része, ha megnyílunk rá.
A természet is az életünk része, ha megnyílunk felé.

Életünk egy dinamikus rendszer része, mely folyamatos kölcsönhatásban van a környezettel: a természettel, a minket körbe vevő emberekkel és helyzetekkel.

Sokan szeretnének a környezetük hatásaitól mentesen élni. Ennek eredménye egy törékeny álomvilág, melytől jobban fogunk függeni érzelmileg, mint fizikailag a lélegzéstől. Miközben elveszítjük az összes olyan lehetőséget, aminek révén tanulhatnánk magunkról.

Nyitottság, mint lehetőség

Bárki, akik felé nyitottak vagyunk, hat ránk. Teljesen mindegy, hogy egy szeretett személyről, egy egyszerű eladóról a boltban, egy hajléktalanról vagy egy ellenségünkről van szó. Mindenki, aki érzelmileg hat ránk, azok számára mi nyitottak vagyunk, s ennek révén hatnak is ránk. Pont a hatás révén ismerhetjük fel, hogy valaki felé nyitottak vagyunk.

Senkinek nem az volt a szíve vágya, hogy hajléktalan legyen...
Senkinek nem az volt a szíve vágya, hogy hajléktalan legyen…

Ha nem tudunk elmenni egy hajléktalan mellett, csak ha remeg a szívünk, akkor a hajléktalan számunkra egy tanító. Megmutatja nekünk azon pontokat az életünkben, amitől félünk:

 • a nincstelenségtől, vagy
 • a kilátástalanságtól, vagy
 • az alkoholizmustól, vagy
 • a magárahagyatottságtól, vagy
 • a betegségektől.

Egy hajléktalan képes megmutatni azt, hogy hol vagyunk sebezhetőek, milyen félelmekkel érdemes dolgoznunk, mit érdemes tudatosítanunk ahhoz, hogy az életünket kevesebb stresszel tudjuk élni.

A nyitottság révén kaphatunk magunkról egy alapos érzelmi és mentális röntgenfelvételt. Megláthatjuk azt, ami motivál, ami lekorlátoz, s aminek köszönhetően elkezdünk félni. Ez a belső világunk nehézségeihez ad egy olyan felbecsülhetetlen információt, aminek révén bárki el tud kezdeni a belső világának rejtett sarkaiban rendet tenni és takarítani.

Vélemények elterelő hatása

A szamár története mindent elmond arról, mennyire kiszolgáltatott az, aki mások véleményére próbál hallgatni.
A szamár története mindent elmond arról, mennyire kiszolgáltatott az, aki mások véleményére próbál hallgatni.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a vélemény a világ legócskább áruja.

 • Mindenkinek van;
 • Sokan ingyen osztogatják;
 • A vélemény minősége esetleges; és
 • A legtöbb esetben senkinek sem kell.

A gond nem ezzel van. Hanem azzal, ahogy reagálunk mások véleményére. Ha van tucatnyi barátunk, aki támogat bennünket abban, amit teszünk, akkor nem szabad az egy szem vészmadárra hallgatni.

Aki csak kritizálni tudja a tetteinket, de nem tud érdemben hozzátenni az életünkhöz, azt kerüljük el! Olyan nincs, hogy amit teszünk, az mindenkinek tetszeni fog. Egyszerűen nem megy. Ezer embernek minimum ugyan ennyi, többé-kevésbé eltérő véleménye és igénye van, amit egyszerre kiszolgálni nagyon nehéz.

A kritizálás egyébként is a tökéletességhez való méricskélésről szól. A gubanc ott kezdődik, hogy a tökéletesség csak a kritizáló fejében létezik. Úgy értem minden kritizáló fejében egy-egy eltérő kép van a tökéletességről, aminek megfelelni képtelenség. Ezért nem lehet senki tökéletes, maximum kiváló a maga területén. Sok-sok munkával!

A kritikák érzelmi kezelése

Mindenki emberből van, s éppen ezért mindenkinek lehet nehéz napja. Nem lehetünk mindig jók, nem lehetünk mindig tökéletesek, sem tudjuk mindig mindenkinek a kívánságát kielégíteni. Ez egyszerűen képtelenség.

 • Vannak helyzetek, amikor tévedünk, amikor jogos az észrevétel. Ismerjük el!
 • Van, amikor a másik ember tényleg téved, félreért dolgokat vagy rossz alapokból indul ki. Mondjuk el!

A többi már zömmel adja majd magát.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Akiket kizártunk az életünkből, ők is hozzánk tartoznak

Akinek hátat fordítunk, az nem feltétlen távozik az életünkből. Még akkor sem, ha nem látjuk többet.
Akinek hátat fordítunk, az nem feltétlen távozik az életünkből. Még akkor sem, ha nem látjuk őket az életünkben.

Egy cég életében is fontos, de az önismeret kapcsán igazán lényeges, hogy az életünkhöz olyanok is hozzátartoznak, akiket kizártunk az életünkből.

Láttam embereket, akik totálisan ledöbbentek attól, hogy a saját kihívásuk forrása a 20 éve nem látott édesanyjuk, testvérük, régi szerelmük stb.

Az életünkből kizárt emberek egy vakfoltot jelentenek az életünkben. Minden, ami valamilyen módon hozzájuk is kapcsolódik, annak a megértése számunkra nehézzé válik, mert mindent, ami hozzájuk kötődik, azt elzárjuk magunk elől. S minden olyat, amit számunkra korábban képviseltek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.