Az önmegvalósítás gátja

Az önismereti módszerek használata legtöbbször nem elég, Van pár alapvető pont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni a valódi…

pszichologia
Forrás: http://www.ujakropolisz.hu/

Rengeteg emberrel találkoztam az évek során, akik valamilyen módon megpróbálták az életüket jobbá tenni. Én magam is sok mindent kipróbáltam, ami az évek során előre tudott vinni, s megadta mindazt, amire akkor épp szükségem volt. De folyamatosan azt érzékeltem, hogy van valami, ami miatt nem haladok előre. Évek sokaságán át “csináltam azt, ami épp előttem volt”, s az eredmény valahol elveszett.

Sok könyvben arról olvashatunk, hogy az emberek megvalósították önmagukat, kiteljesedett az életük. Az angolban van erre egy olyan szó, mely még inkább bemutatja ezt a munkát. Azt mondják selfmade man, azaz önmaga által megalkotott ember. Ez az élet kemény pofonjainak iskolája, és sokan elbuknak ezen az úton, mert túl kemény nekik. Ezért mindenféle módszereket keresünk, hogy valahogy jobbá tegyük az életünket.

Pszichológiai megközelítés

Sokakon láttam, hogy a pszichológia különböző módszereit használva már-már jutnak valamerre az életükben. Mégis az volt az érzésem, hogy az alapvető megéléseik és játszmáik nem sokban változtak az idők folyamán, csak élhetőbbé vált az a helyzet, amiben korábban is benne voltak. Ez szerintem sokaknak hatalmas álom, de azt vallom, hogy ennél többről is szólhat egy ember élete. Nem csupán az a cél, hogy túléljük az életet, hanem az is, hogy örömteli és boldog életünk legyen.

Ennek egy másik vetülete a rengeteg önismereti tesztnek köszönhető. Manapság vírusként terjednek az interneten, aminek révén olyan sokrétű rálátásunk lehet önmagunkra, mely folyamatosan biztosítja a spirális fejlődés alapját. Ezek hatására, az arra nyitottaknak lehetővé vált, hogy sokkal szeretettelibbek és őszintébbek legyenek, miközben a felszín alatt rengeteg megoldatlan helyzet maradt elfedve.

Ez viszont csak kevés embernél valósul meg, mert az önmagunk irányában megélt érzékenység és gyengédség nagyon kevés ember sajátja. Ehelyett a tesztek töltögetése csak egy pótszerré válik, s folyamatosan megmarad az ellenállás a változással szemben.

Ezoterikus megközelítés

Aki az ezotéria és az önmegvalósítás irodalmára esküszik, annak sokkal nehezebb a helyzete. Ez a terület tele van élhetetlen, néha érthetetlen és egymásnak is ellentmondó elméletekkel (bocsánat, ezt most sikerült a megfogalmazásommal is bemutatnom). Gyakran megjelenik a hamis énképpel való élés démona is, amikor valamilyennek látom magam (jónak, kedvesnek, szeretettelinek, bátornak stb.), miközben ebből nem sok minden van jelen valójában, csak egy nagy rakás önáltatás. Rengeteg ilyen helyzetet tapasztaltam, s ez az önellentmondás az első kihívásnál törvényszerűen a felszínre is bukkan, okozva nem kis belső feszültséget.

Önismeret és párkapcsolat

Sokan hasonló módon, a megfelelő önismeret hiányát figyelmen kívül hagyva, próbálják a párkapcsolat kapcsán feljövő kihívásaikat is megoldani. Hiányzik a valódi kapcsolódásra való nyitottság, mely a boldog párkapcsolatok igazi kovásza (kötőereje) és forrása.

Az önbizalomhiányukat külső források felhasználásával próbálják pótolni, mindenféle önbizalom növelési technikát gyakorolva. Az egyszerű és mechanikus önismeret technikáit próbálják meg ismételgetni, lélektelenül, a kihívások valódi okát teljesen figyelmen kívül hagyva.

Az ember, mint egy egység

human-immuneAmi tán a legszomorúbb, hogy az összes ilyen próbálkozáson látszik, hogy hiányzik az egész mögül az ember. Az egész üres, és fájdalmaktól véresen sebes. Ennek egyik legvégletesebb megnyilvánulása, amikor pontatlan, jól hangzó Osho, Coelho  és hasonló szerzők idézeteit megosztók nem érzékelik az idézetek fonák voltát, mert nem ismerik az idézett “tanítók” életútját, életük rejtett oldalát.

Sokan közülük csak menekülnének a fájdalmuk elől, de nem tudnak. Valódi megoldás helyett aszpirin hatású, gyors megoldást keresnek, ami semmire nem jó. Csupán megnyugvást hoz, hogy valamit tesznek azért, hogy ne süllyedjenek el a mindennapok mocsarában.

A paradox megoldás

Az egyetlen lehetőség, amivel az életünk helyzeteit fel lehet oldani, ha megadjuk magunknak mindazt, amit gyerekként vagy később nem kaptunk, vagy nem kaphattunk meg. A legtöbbünk életében tátongó érzelmi lyukak vannak, melyek a felszínre kerülnének, ha megpróbálnánk a védelmeinket lebontani. Sokan megrettennek attól, hogy napfényre kerülhet az a rengeteg fájdalom és sebezhetőség, ami bennük van. Ott tátong bennük a hiány érzete, mint szúrágta fában az odú, s nem tudnak vele érdemben semmit kezdeni.

A korábbi hiányok kitöltése azért feladat, mert a hiányt (a semmit) nem lehet se tönkretenni, se elpusztítani, sem elengedni. Pont abból adódóan, hogy nem létezik. Ez túlvisz egyúttal a tehetetlenség, az alkalmatlanság és az értéktelenség érzetének falán is.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Aki viszont ezt erővel akarja megtenni, s mindent megvesz magának, mert most már megteheti, semmit nem fog ezzel elérni. Ugyanis nem a tárgyak és élmények hiányoznak igazából, hanem annak érzete, hogy szeretnek, hogy elfogadnak annak, aki vagyok, és olyannak amilyen. Ezt egyetlen tárgy és élmény sem pótolhatja. Azok csak szimbólumok, ahogy érezni tudom, hogy szeretve vagyok.

A felnőtté válás igazi pillanata

nagy_cipő
Az igazi érés akkor kezdődik el az életünkben, amikor egy helyzetbe bele kell nőnünk. Forrás: http://www.hetek.hu/

Sokan elakadnak az önmaguk által kijelölt úton, hogy jobbá tegyék az életük, mert nem tudják miként oldják meg életük legnagyobb kihívását. Sokan másoktól várják ezt: szerelmüktől, barátjuktól, utólagosan a szüleiktől, vagy valamilyen spirituális gurutól, csoporttól.

Az igazi kihívás az ilyen ember környezete számára mindig akkor jön el, amikor hősünk végre szembesül avval a könyörtelen ténnyel, hogy ez nem lehetséges. Aki ebbe a helyzetbe nagy nehezen belekerül, az ösztönösen támadni fog mindent és mindenkit, akitől egész odáig bátorítást, támogatást és segítséget várt, mert úgy érzi, hogy elárulták, de nagyon. Egy jól megélt kamaszkor pontosan erről szól, s ezen a módon válhat az ember gyereke minden téren valódi felnőtté, az életkorától függetlenül.

A boldogság forrása

Amikor megadtuk mindazt, ami hiányzik, vagy hiányzott az életünkből, le tudjuk vetni azokat a védelmi falakat, melyek elválasztanak és megvédenek a világtól.  Ettől válik az életünk igazán élővé és örömtelivé. A boldogság pedig ez után következhet, amikor a bennünk élő örömöt már meg tudjuk osztani másokkal.

Tehát a boldogság alapvető feltétele a bennünket védő, és a világtól elválasztó láthatatlan egó páncélzatának a lebontása. Ennek révén kerülhetünk kapcsolatba azzal az emberrel is, aki születésünk óta bennünk szunnyad, s aki azt teszi és éli, amiért erre a világra született.

Ez az oldal ennek a nem könnyű útnak az egyes mozzanatait, összetevőinek egy részét igyekszik bemutatni a lehető legegyszerűbben. Minden út más, önmagában ez az oldal sem tud mindent átadni, ami egy személyre szabott önfelfedezéshez szükséges. Másrészt az érthetőség és a befogadhatóság elsődleges volt az oldal megírása során, ezért javarészt csak áttételesen tartalmaz olyan kulturális és vallási utalásokat, amitől a modern ember menekül. Teszem ezt annak ellenére, hogy tudom, nem a vallási és kulturális formákkal van a baj, hanem azon emberekkel, akik ezen forma mögé bújva akarták a bennük tátongó ürességet leplezni. S tették ezen értékeket mára sokak számára befogadhatatlanná.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.