A belső béke 9 jele

A belső béke elérése mindenkinél egyedi módon történik, de a megjelenési módja nagyon hasonló. Ezek közül 9 olyan van, mely megléte sokat elárul aról, miért is akkora érték a belső béke állapota.

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

A belső béke egy olyan örömteli állapot, mely az életünk egy korábban nem ismert, extra dimenzióját nyitja ki. Mindenkinek egyedi módon kell felfedeznie azt, ahogyan ebbe az állapotba el tud jutni, igazodva az élethelyzetéhez és az életszemléletéhez, de a belső béke megnyilvánulási módjai mindenkinél nagyon hasonlóak.

A belső béke számtalan módon megnyilvánulhat. Az alábbi 9 pont csak egyfajta támpontot ad ahhoz, hogy felismerjük a belső béke megjelenését az életünkben.

A belső béke első jele: Az irányítás elengedése

Az életünk útját nem láthatjuk előre pontosan. De ez nem mindenkiben okoz feszültséget és bizonytalanságot.

A belső béke állapotában az ember különösebben nem tervez. Csak formálódik az éppen aktuális helyzetekhez. Nyilván a kereteinket meghatározzuk, például azt, hogy mikor hova fogunk elmenni, de a konkrét cselekvések kapcsán a lehető legnagyobb teret engedjük a spontaneitásnak.

Nem akarjuk előre kitalálni, sem azt, hogy kikkel mennyi időt töltünk, sem azt, hogy kiknek mit mondunk. Szabad teret engedünk a megérzéseinknek és a többi ember igényeinek.

A saját igényeinket a keretek megszabása által érvényesítjük; elmondjuk azt, hogy mire mennyi időt szánunk, meghagyva a rugalmas újratervezés lehetőségét is. De minden mást hagyunk, hogy magától alakuljon, teret adva mindennek, amire a logikus megközelítés révén egyébként nem is gondolnánk.

A belső béke második jele: Spontán gondolkodás és cselekvés

Egy kiegyensúlyozott emberből csak úgy sugárzik az élet szeretete

A belső béke legfontosabb tulajdonsága, hogy folyamatosan átalakul, változik és formálódik. Nem kötődik a múlthoz, s nem tör a jövő fele, csupán a jelen pillanat megéléséből táplálkozik. Pontosan ezért a belső béke állapotában időzés rengeteg olyan dolgot is a felszínre hozhat, ami nem volt korábban és nem lesz többet.

Megjelenhet a kreativitás, az alkotás vagy bármiféle olyan tevékenység, melyről akár két nappal előtte is azt gondolhattuk, hogy soha nem fog bekövetkezni az életünkben. Ezen spontán megjelenő helyzetek és történések a belső harmónia állapotában időző ember számára pontosan annyira természetesek, mint a mindennapos dolgainak elvégzése.

Ez a fajta belső rugalmasság meglátszik a mindennapi kihívásaik kezelésében is:

  • Szívesen használunk a belső harmónia állapotában olyan eszközöket és módszereket, melyek korábban beváltak.
  • Ha megszokott módszereink éppen alkalmatlanok vagy nem váltak be, spontán és örömtelien választunk egy másikat. Akár egy olyat is, melyet korábban nem használtunk, vagy elvetettünk, mert nem találtunk alkalmasnak.
  • Vagy kitalálunk egy újat is akár, ha épp az látszik célravezetőnek.

Ha egy megoldás nem jött be és nem működött, akkor nemes egyszerűséggel keresünk egy másik megoldási lehetőséget, mert a kudarc is teljesen rendben van, hozzá tartozik az életünk tapasztalatához.

A belső béke harmadik jele: Az aggódás hiánya

A belső béke – amit egyébként belső egyensúlynak is lehet nevezni –, egy dinamikus egyensúlyi állapot. Nem merev és folyamatos belső munka eredménye. Alapvetően mentes a blokkoktól (elfojtásoktól) és a túlzásoktól, s minden rezdülésre apró változással reagál:

  • Ha hirtelen nagy vágy jelenik meg, akkor igyekszik tisztán látni,
  • ha megjelenik a büszkeség, igyekszik a dolgok sokszínűségét felfedezni,
  • ha a harag megjelenik, igyekszik a célokra összpontosítani, s
  • ha valakiben megjelenik a féltékenység, akkor minden lény alapvető jóságára gondol.

Ilyen formán az aggódás minden megnyilvánulása értelmét veszti, mert minden helyzetre lesz egy megoldás módunk. Ami talán a legmegkapóbb, hogy a belső egyensúly állapotában eleve elengedjük a görcsös gondolkodás kényszerét. Amit végig érdemes gondolni, azt végiggondoljuk, de nem akarjuk kitalálni minden egyes lépését előre.

A belső béke negyedik jele: Magyarázkodás hiánya

A belső béke állapotában nem kell minden megmagyarázni sem. Mert nincsen szükségünk mentségekre, kifogásokra és mondva csinált indokokra. Csak egyszerűen felvállaljuk azt, ami van, s igyekszünk a pillanatnyi helyzetből kihozni a legtöbbet.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Ha valami nem sikerül, vagy balul sül el, az is teljesen rendben van. Mert meg van az a magabiztosságuk, hogy a helyzeteket képesek vagyunk helyre hozni. Az önértékelésük nem a pillanatnyi helyzet függvénye. Annak a kimozdíthatatlan állapotnak a következménye, mely a belső békéjüket is biztosítja.

A belső béke ötödik jele: Konfliktusok kerülése

Az ember nem a saját maga ellensége. Elméletileg!

Aki viszont belül feszült (stresszes), annak semmilyen ár nem sok azért, hogy a belső feszültségétől megszabaduljon. Az egyik feszültség levezető eszközünk a veszekedés, amivel kapcsolatban van egy kis bökkenő.

A konfliktusok ugyan egy rakás feszültségtől megszabadítanak bennünket, de közben egy rakás újat is generálunk vele. S pont ez az oka annak, hogy nem vagyunk képesek a belső harmónia állapotát megélni. Mert amikor meg akartunk szabadulni a belső feszültségeinktől, többnyire újra teremtjük azokat.

Másrészt pont abban van a harmónia megtalálásának a kulcsa amitől menekülünk. A belső feszültségeinkben.

Egy belső béke állapotában időző embernek a konfliktusok nem hiányoznak. Mások feszültségeiből alapvetően nem kér, ami pedig felmerül benne, azt minimális erőfeszítéssel levezeti. Inkább elmegy futni, vagy leül jógázni és meditálni. Semmi szüksége egy hatalmas veszekedésre, mely több feszültséget okoz, mint amennyit felold.

A belső béke hatodik jele: A pillanatok örömteli élvezete

Egy virágzó cseresznyefa-sor
A kínaiak szemében a cseresznyevirágzás nyugodt békéje fejezi ki a boldogság állapotát…

A belső béke állapotában igazából semmire sincs szükségünk. Mindig pont azzal vagyunk békében és harmóniában, ami éppen megnyilvánul. Nem a körülmények folyamatos változtatgatására fókuszálunk, hanem a jelen pillanat megélésére. Annak kihasználására, ami itt és most lehetséges.

Ha ez éppen egy felhőszakadás vagy egy tornádó kellős közepén találjuk magunkat, az pontosan annyira teljes számunkra, mint egy kellemes tavaszi napsütéses reggel madárcsicsergéssel és lágy szellővel. Maximum amikor tombol a vihar, nem megyünk ki a szélbe. S igyekszünk másoknak is szélvédett, biztonságos helyet találni vagy biztosítani. Pontosan értik és alkalmazzák a zápor tanítását:

Ha esik az eső, és az ember kint áll az esőben,
akkor vizes lesz.
Ez a zápor tanítása.

Jelmondatunk a belső béke állapotában, hogy az élet szép, s ezt minden pillanatban meg is éljük. Ha bármi konfliktus vagy nehéz helyzet alakul ki, a belső rugalmasságuk által képesek vagyunk azt átformálni.

A belső béke hetedik jele: A szeretet befogadásának képessége

A belső harmónia állapotában az sem gond, ha éppen a kihívásainkkal szembenézhessünk

A szeretetnek és a törődésnek két mozzanata van, és mind a két mozzanat egyformán fontos. Van az a fajta szeretet, amikor én teszek valamit másokért: ez az aktív vagy cselekvő szeretet.

A szeretet másik oldala, hogy képes vagyok elfogadni és befogadni mások törődését. Bármit megtehet értünk a környezetünk – akár a csillagot is lehozhatja az égről–, ha nem tudjuk azt befogadni, semmit nem ér.

Nyilván ez a fajta szeretet kapcsolat sem teljesen passzív, ugyanis a befogadás egyik fontos eleme a mások aktivitásának megköszönése, a hála kimutatása. Ugyan a szeretetnek nem feltétele a másik reakciója, de a hála önmagában is nagyon erőteljes adás, mely a kapcsolódás energiáját megsokszorozhatja.

A belső béke nyolcadik jele: Megelégedettség és hála

Biegelbauer Pál portréja
Öröm, szeretet és harmónia a belső béke biztos jele.

A belső harmónia egy örömünnep. Annak az ünnepe, amikor a lét ünnepli önmagát. Annak a belső tapasztalata, hogy élni jó és az élet is jó.

Ez a szabad és örömteli állapot természetes módon megnyilvánítja a hála érzetét, s pont ez az érzet az, ami miatt egy harmonikus ember képes áldássá válni mások számára.

Az élet örömének ünnepe számtalan módon megnyilvánulhat. A lényege egy örömteli kapcsolódás az emberekhez, a tárgyakhoz, a természethez. Egy boldog ember jelenlétében időzni pont ezért olyan örömteli és boldogító, ha képesek vagyunk ellazulni és befogadni az ő békéjét és harmóniáját.

Egy boldog ember létének befogadása pontosan ugyanazokat a kihívásokat tartalmazza, mint bármi más az életben. A szeretet akadályainak kapcsán erről már írtam, de ha a szeretet szót kicseréljük boldogságra, gazdagságra, szabadságra, örömre vagy bármi másra az ott leírtak egy az egyben igazak arra is..

A belső béke kilencedik jele: Spontán megjelenő öröm

Apa ölében a gyereke
Az ölelés az anyaméh biztonságára emlékeztet mindenkit, aki abban részt vesz.

A belső harmónia egyik gyakori megnyilvánulása: a belső öröm. Ez egyrészt gyógyítja a környezetünket, gyógyít minket is, s nem mellékesen áldás mindenki másnak is.

A spontán örömnek nagyon fontos tulajdonsága, hogy nincsen kiváltó oka. S pont ebből adódóan nem függ a külső körülményektől.

Ha megnézünk egy kisbabát – kinek a környezete rendezett (nem csak a felszínen, hanem valójában) -, az pontosan ezt éli meg.

  • Ha fáj a hasa,
  • ha éhes,
  • ha tele a pelus,

azt lekommunikálja (sír), de különben teljesen jól elvan, hangját se hallani. Öröm a világnak, öröm a szülőknek, s mindenkinek aki csak meglátja őt. S ez a fajta belső állapot később is elkíséri az embert spontán megjelenő önbizalom és magabiztosság formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.