Byron Katie 4 kérdése és a megfordítások

Byron Katie négy, elsőre nagyon egyszerűnek tűnő kérdést (lépést) használ a saját hitrendszerünk megkérdőjelezésére. Többször is…

Byron Katie
Byron Katie, aki az egyszerű gondolkodása révén képes átformálni rengeteg ember életét.

Byron Katie egy egyszerű falusi nő volt, aki pár egyszerű kérdéssel igyekezet mindenkit az ügyes-bajos dolgaiban támogatni. A gondolatainkat 4 kérdés által megkérdőjelezve egy görbe tükröt mutatott mindenkinek, aki csak hozzá fordult tanácsét.

Aztán elkezdtek hozzá járni egyre távolabbról is, mert képes volt tényleg építően hatni mindazokra, akik hozzá fordultak. Többször is elvégezve a gyakorlatait igen meghökkentő átalakulásoknak lehetünk részesei, mert képesek leszünk annak megértésére, hogy miként jönnek létre a gondolataink, s mennyire nem a valóságot tükrözik azok.

Byron Katie szemléletének alapja

Byron Katie szemléletét pár mondatban össze lehet foglani, ami pontosan megmutatja, mennyire hasznosak a gondolatainkat követni 🙂

A gondolatok jönnek és mennek. Előtűnnek a semmiből, és elenyésznek, akár az üres égen átvitorlázó felhők.

Azért jönnek, hogy továbbálljanak, nem pedig azért, hogy maradjanak.

Egészen addig ártalmatlanok, amíg nem kötődünk hozzájuk, s nem kiáltjuk ki őket igaznak.

Én ezen mondatokat nem tudnám így megfogalmazni, de amit ebben a három mondatban ő megfogalmaz, az nem más, mint amit a buddhista tanítók, például a Dalai láma is tanít a gondolatok ürességéről. Az üresség a buddhista szóhasználatban annyit tesz, hogy valódi létezéstől mentes. Másképp megfogalmazva: a gondolatok és érzések nem rendelkeznek az elpusztíthatatlanság (állandóság) tulajdonságával.

Byron Katie 1. kérdése: Igaz ez?

Az egész módszere egyszerű józan ész, nem megy bele mély analitikus technikába, de az ő kérdéseit követve képesek lehetünk a rögeszméinket, a mentális ólomszabályainkat picit más megközelítéssel kezelni.

Miután valaki megfogalmazta Byron Katienek a problémáját, ez az egyszerű nő nemes egyszerűséggel megkérdőjelezi az állítás igazságtartalmát.

Például ha azt állítom, hogy “sokat eszem, mert…” s utána mondunk valami indokot. Ekkor az első kérdés, amivel szembesülünk csupán annyi, hogy

Igaz ez?

Semmi nagy dolog, csupán egy egyszerű kérdés, ami ez egészet megkérdőjelezi. Egy egyszerű eldöntendő kérdés. Hát nem egy Freud-i mélylélektani elemzés, de pont ettől működik..

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Ha a válaszunk nemleges, akkor a második lépés, a körülmények alapos megvizsgálása kimarad. Ez nagyon ritka, de egy nemleges válasznál egészen fura érzések jelenhetnek meg bennünk.

Byron Katie 2. kérdése: Biztos lehetsz abban, hogy igaz ez?

Amennyiben a kezdeti felvetés igazságtartalma nem lett az első adandó alkalommal a más világra küldve, akkor alaposabban elkezdjük az állítás alapjait is kikezdeni: Biztos lehetsz-e abban, hogy ez igaz?

Itt kerül az egész téma igazán górcső alá:

  1. Mennyire reális az, hogy minden részletet tisztán látunk?
  2. Mennyire látjuk a jövőt?
  3. Mennyire érzékeljük a másokban lejátszódó folyamatokat?
  4. Ki meri magát többre értékelni másoknál?
  5. stb.

Ez simán rámutathat arra, mennyire nem a valóságot látjuk, csak az elképzeléseinkre reagálunk. S igazából a gondolataink és elképzeléseink elengedése és átformálása a lényege ennek a módszernek..

Byron Katie 3. kérdése: Mi történik akkor, amikor ezt a gondolatot elhiszed (és hat rád)?

A harmadik fázis a saját elakadásunkra, érzelmi és mentális mintázatainkra helyezi át a hangsúlyt. Másodsorban annak az érzetére, amikor az adott gondolatot (vélekedést, félelmet) elhisszük. Ettől lesz az egész módszer átütő, s nem csak egy mentális játszadozás.

Érdemes arra figyelni, amit a kérdés felhoz bennünk. Olvassuk el még egyszer!

Mi történik akkor, amikor ezt a gondolatot elhiszed (és hat rád)?

Ezen a ponton szokott a lényegi pont, a belső világunk rejtett kis manója előkerülni. Az egész eddigiek csak előkészületek voltak. Ekkor kerül elő az, hogy egy adott gondolkodási minta milyen szerepet tölt be az életünkben.

  1. Kit képviselünk a cselekedeteinkkel?
  2. Kit büntetünk a cselekedeteink révén?
  3. Ki büntet minket, hogy ezt a cselekvést követjük?
  4. Ki adta a mintát, amit most követünk?

És ez a lényeg. Pont azért tudjuk a gondolatainkat megkérdőjelezni és elengedni, mert alapvetően nem a mienk, csupán átvettük őket.

Byron Katie 4. kérdése: Ki lennél enélkül a gondolat nélkül?

Ezen a ponton indul meg a történetünk átírása, a korábbi minták elengedése.

Itt jön az igazi trükk: a gondolatoktól távolságot tartva az életünk egy pillanatra megszabadul a korábbi gondolatok hatásától, s belekóstolunk egy szabadabb élet érzésébe.

Ekkor nyitja ki Byron Katie a varázsdobozt, más szavakkal ekkor válik Byron Katie egy jó tündérré. Ekkor jön el annak felfedezése, hogy mit is szeretnénk az életünkkel kezdeni.

Ha az első három lépést jól csináltuk, s átvágtuk a múlthoz ragaszkodás fonalát, képesek leszünk egy teljesen más világot álmodni magunknak, s lesz hitünk ahhoz, hogy be tudjunk lépni ebbe az új világba.

Byron Katie: Fordítsd meg!!

Van egy utolsó lépés, mely az előző tapasztalatot megerősíti. Aminek révén kiépíthetjük egy szabadabb élet alapját.

Visszatérve a sokat evés példájára, mondhatjuk azt, hogy “Táplálom a testem”.

Az ilyen kijelentéseket nevezi Byron Katie megfordításoknak, mert ezen mondatok a korábbi romboló minták irányát megfordítják, s ezek révén építik és támogatják az életünket.

Aki tud angolul, az rengeteg youtube videót találhat erről, s több közülük magyar felirattal is el van látva, érdemes pár ilyen videót végignézni. Bámulatos az, amit ez a “pszichológiában képzetlen” nő csinál.

Az összes minket korlátozó elképzelés elé egy igen durva görbe tükröt tart, amivel az összes hasztalan elképzeléstől meg tudunk szabadulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.