Cselekvés és eredmények

A cselekvés teszi élettelivé mindazt, amit terveinkben megfogalmazunk. A cselekvésnek van 3 pontja, amelytől igazán eredményessé…

Ki mint vet. úgy arat. Aki nem vet, annak az aratása bizonytalan lesz.
Ki mint vet. úgy arat. Aki nem vet, annak az aratása bizonytalan lesz.

Aki sikerre, eredményekre és boldogságra törekszik, annak a legfontosabb alapelvet mindig evidenciaként kell szem előtt tartania. A vetés és aratás törvényét. Aki nem vet, az ideig-óráig ugyan arathat (elveheti azt, amiért nem ő dolgozott meg), de hosszabb távon komoly árat fog fizetni az ilyen elvtelen cselekedetekért.

Sokan elfelejtik, hogy minden cselekedet magával hordja az annak megfelelő következményét, amit nem lehet a végtelenségig elkerülni. Van egy hasonlat, ami ezt kristály tisztán megmutatja. Egy bot egyik végét húzva, jön vele a másik vége is.

Aki azt hirdeti, vagy abban reménykedik, hogy következmények nélkül megszerezhet vagy megtehet bármit, mert az öröm és a boldogság mindenkinek jár, az egyrészt téved, másrészt másokat is akarva-akaratlanul megtéveszt.

A cselekvés ereje

Áradó folyó partja
Az életünk olyan, mint egy áradó folyó partján lévő ház. Sokan abban bíznak, hogy nem kell az ár ellen védekezni, s ezért a végén mindent elmos az áradat.

A fizikai test zömmel csak jelzésre való. Információkat közvetíti, melyek sokkal lényegesebbek, mint a test, illetve a fizikai megjelenésünk, amivel az információt átadjuk:

  • Lehetek talpig sáros, mocskos és totál vizes egy szakadó esőben;
  • viselhetem a legócskább szakadt kínai pólót, ócska surranóval;
  • kommunikálhatok úgy, hogy kilógjon a számból a kapanyél,

akkor is nekem lesz a legnagyobb szavam, ha az emberek megérzik azt, hogy én vagyok az, aki látott már árvízi védekezést. S látszik rajtam, hogy hatalmas rutinnal fordul a kezemben a homokzsák az előző kupac tetejére.

Ennek semmi köze az első benyomáshoz. Csak ahhoz, hogy képes vagyok a testemet, ez energiáim, a megértésem (tudatosságom) és a képességeim megfelelően használni az adott helyzetben. Tenni azt, ami az emelkedő vízszintű folyó kapcsán a legfontosabb. Túl lépve minden elméleten, okoskodáson és vitán. Mert ott és akkor nincs tere és helye semminek, mely a megfelelő cselekvésnek az útjában áll.

A tett halála az okoskodás

Madács Imre örök érvényű mondata mindent elmondanak arról, mi a lények. A többi csak körítés. S ebből az is következik, hogy sok ember élete tragédia. Bármire hajlandóak azért, hogy elkerüljék az egyetlen dolgot, mely az életükön változtathatna: a cselekvést. A cselekvés elkerülése ugyan azon érzelmi védekezési mechanizmus, mint minden más szokásunk és hétköznapi reakciónk.

Az aktivitás (cselekvés) három kulcsmondata

Nem értem, mi itt a probléma?!

Az emberi jellem és annak mindennapi működése nem választás hanem ténykérdés. Lehet ezzel szemben egy rakat értelmetlen reakciónk, de ha haladni akarunk az életünkkel, akkor azzal kell dolgozni, ami van.

Az emberi természet alapvető akadályaihoz van három mondat, melyekkel bármilyen elakadáson képesek vagyunk túllépni.Érdemes nap mint nap a fejünkben tartani őket:

  1. Csak csináld azt, amit elkezdtél!
  2. Az univerzum a cselekvést támogatja!
  3. Ne kételkedj!

Minden más csak blabla. Bemutatom egy igen érzékletes példán ennek a három mondatnak a működését. Mert ennek az oldalnak a tartalma pontosan ennek a három mondatnak az elve szerint készült:

  1. Csak csinálom, s sorra születnek az írások, jók és kevésbé jók.
  2. Mindig van új ötlet, új támogató, új információ, új tapasztalat; ami az egészet előreviszi.
  3. Amilyen ma ez az oldal, abból szinte semmi sem volt meg az elején, még elképzelés szintjén sem:

Ez az oldal 35 darab, pár száz szavas jegyzetből indult el. Ezek zöme még mindig csak jegyzet, nem volt időm, energiám és ihletem arra, hogy teljes esszékké álljanak össze. De ha el jön az ideje, azok is az oldal tudástárának részeivé válnak.

Amikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, még fogalmam sem volt arról, hogy a fenti három kulcsmondatról itt fogok írni. Meg volt az információ, meg a szándék is, hogy ezt valamiképp megosszam, a mögötte lévő elvvel együtt, de most találtam meg a helyét, s azért most írtam le. Mert teszem ami az orrom előtt van, amihez megvan az inspiráció és a támogatás is

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Egyik kedvenc könyvemben, a Békés harcos útjában, az egyik jelenetben Szókratész, az öreg bölcs azt mondja, hogy a bölcsesség az, amit teszel. Mindaz, amit megértettünk a világból, az fogja meghatározni mindazt, amit meg tudunk tenni. S aki ismeri Dan Millman diákkori történetét, az pontosan tudja, hogy az eredményeinek egy kulcsa volt. A cselekedetei.

Házi Feladat:

Kommentbe írd le azt a kérdést, amiről hallani szeretnél, s én megírom egy posztban a választ, aminek megjelenéséről egy válaszban értesítelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.