Életünk átformálása

Az érzékelésünket alapvetően meghatározza az, amit a világról tudunk és gondolunk
Az érzékítéletünket meghatározza az, amit a világról tudunk és gondolunk

Tele van az internet a világmegváltás ezernyi gondolatával. Minden vallás, rengeteg MLM cég, ezernyi spirituális és önfejlesztő csoport arról beszél, hogy változtassuk meg az életünket, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Egy dologról többnyire megfeledkezik minden ilyen rendszer. Adnak egy sablont, melynek kapcsán sikeres emberekre, vallásalapítókra, különböző más elméletekre hivatkoznak.

Miközben az egyéni igényeinket, egyedi helyzetünket nem vagy csak alig veszik figyelembe. Pontosabban csak addig érdekli őket, amíg annak figyelembevétele a céljaikat szolgálja…

A helyzet ennél is elkeserítőbbé válhat, ha egyéni módon kezdenénk el formálni az életünket. Ezernyi kihívásba futhatunk bele, ami elsőre nem is nyilvánvaló, hogy jelen van az életünkben.

Út a boldogsághoz?!

A gubanc mindig ott kezdődik, amikor arra terelődik a szó, mi okozza a boldogságot, mert a legtöbben a boldogság akadályainak elhárításában keresik a megoldást. Az akadályozó tényezők megjelenhetnek:

Holott a belsőnkben megélt szabadság, a külső erők tudatos figyelmen kívül hagyása sokkal nagyobb szabadságot adhat nekünk, mint a külső viszonyítási pontokhoz való kényszeres igazodás.

A minket körbe vevő világ, benne a helyzetek, emberek és tapasztalatok nem okozhatnak valódi biztonságérzetet, mert az életünk lényege a folyamatos változás.

A halál árnyékában

A legtöbb ember kiiktatja a halál jelenlétét az életéből. Soha nem tudhatjuk, melyik nap lesz az utolsó.
A legtöbb ember kiiktatja a halál jelenlétét az életéből. Soha nem tudhatjuk, melyik nap lesz az utolsó.

Az előző bekezdés mondanivalójával látszólag szemben áll az a tény, hogy mindenki, aki él, egyszer meg fog halni. Ahogy egy falfelirat is pontosan leírta:

Az élet egy szexuálisan terjedő betegség,
melynek halálozási aránya 100 %!

Egyszerűen ezt a tényt nem kerülhetjük ki. De nem is kell ettől félni vagy elmenekülni előle. Felhasználhatjuk az életünk végét jelentő halál tényét egy hajtóerőként is, ami arra ösztönöz minket, hogy többet hozzunk ki az életünkből, mint mások.

A siker 5 alapvető építőköve

Ahhoz, hogy érdemben változtassunk az életünkön, nem cselekedhetünk össze-vissza. Tudatosítani kell magunkban azon tényezőket, mely az eremények eléréséhez szükségesek:

  1. A siker alapja: akit egy téma nem érdekel, az nem fog benne érdemit alkotni
  2. A siker forrása: Elkötelezettség és szorgalom nélkül nem tudunk előre haladni
  3. A siker kovácsa: Jelenlét révén képesek vagyunk a nehézségeken is túllendülni
  4. A siker hajtóereje: Az összpontosítás, mely az igazi felismeréseket hozza
  5. A siker iránytűje: Bölcsesség, aminek révén kialakul a hozzáértésünk

Ezek a tényezők egymásra épülnek. Akit nem érdekel egy terület, az nem lesz elkötelezett sem, s nem tudja kivédeni a nehézségeket, s az egész vállalkozását elmossák a körülmények csalfa változatossága.

Életünk elrendezése

A spontaneitás rengeteg helyzetben képes olyan megoldást a kezünkbe adni, mely egy gondosan eltervezett és végiggondolt tervezés esetén is megoldhatatlanná válhat a körülmények spontán változása folytán.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

A spontán cselekvés viszont önmagában hatalmas veszélyeket rejt, mert a spontaneitás révén, megfelelő keretek nélkül, az összes energiánkat szétforgácsolhatja. Érdemes az életünkben elrendezni a dolgainkat, hogy mindenre jusson idő s energia:

Az életünk elrendezésének bemutatásához a vitorlázás példáit is felhasználtam, mert azon keresztül sok minden olyat is be tudtam mutatni, mely más módon sokkal körülményesebb lett volna.

Belső váltás

Az örömteli időskor attól függ, mit tettünk korábban az életünkkel.
Az örömteli időskor attól függ, mit tettünk korábban az életünkkel.

Az életünk tudatos átalakításának alapja egy belső folyamat, ami sokaknál nem is tudatosul elsőre. Az évek múlásával egyszer csak azon veszi észre magát sok ember, hogy valahogy valamiért az eddigi élete már nem felel meg neki.

Ezt nevezik élet közepi válságnak, néha még a szexualitással is összekötve kapuzárási pániknak is. Pedig a lényeg máshol rejtőzik. A fiatal évek során célok tucatjai lebegett a szemünk előtt, míg 35 és 45 éves korunk között a figyelmünk a minőségi életre terelődik.

A célok kapcsán, igazodva a társadalmi elvárásokhoz is, a férfiak céljai és a nők céljai érdemben eltérnek egymástól a váltás előtt. A váltás után is megmarad ez a kettősség: A férfiak fő értékei és a nők fő értékei részben el fognak térni, mert a két nem belső világa eltér.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.