Érzelmi intelligencia (EQ)

Az érzelmi munka a haladó önismereti munka legfontosabb része. Ennek alapja az a felismerés, hogy a gondolataink nem az elsődleges forrásai a döntésünknek, csupán annak magyarázói és közvetítői.

Az érzelmi átalakításnak is több fázisa van, amik közül egyet sem lehet érdemben kihagyni. Az ősi iratok szerint az érzelmeink sok ezer formában tudnak megjelenni, kombinálódni. S pont 4ez az oka is, hogy az érzelmekkel való munka egy része szavakkal, a logikus elme számára nehezen megfogható.

Az EQ alapja: Komfortzóna és kihívások kezelése

Mindenkinek van egy biztonsági zóna az életében, melyben jól érzi magát. Ebben benne van a cselekvésnek, a fizikai környezetnek és a társas kapcsolódásnak megannyi eleme. Ha ezeken kereteken, a komfortzónánkon túlmutató dolgot kell tennünk, az érzelmeink szempillantás alatt a felszínre tőrnek, s átveszik az irányítást.

Aki képes ezen kereteken túllépni, az képes átformálni az életére, s tudatosan reagálni a külső világ eltérítő hatásaira. Érdemben mozgásba lendülhet ennek révén az életünk, képesek leszünk új szokásokat elsajátítani, megújítva és átformálva az életünk.

Az üzleti képzések semmi másról nem szólnak, mint a tudatosan formált élet álmát az emberek fejébe beültetni, s valamilyen módon elérni, hogy elkezdjék ténylegesen formálni az életüket. A résztvevők egy része, kb. a 20 százaléka tényleg hatalmasat lesz képes formálni az életén.
Pontosabban azok közül, akik elindulnak az álmaik és céljaik megvalósulásának az útján, ennyien érik el, amit akartak. A többiek ÚT közben elakadnak valahol. Számukra egy nagy álom – a felkorbácsolt vágyak erőltetése –, nem elegendő a siker elnyeréséhez.

Az 5 alapvető érzelem

Az életünk az érzelmek révén válik olyan színessé, ahogy azt ismerjük.
Az életünk az érzelmek révén válik olyan színessé, ahogy azt ismerjük.

Érzelmeink olyanok, mint a tüzelő. Képesek mindent elégetni, ha nem szabunk a hatásuknak keretet. De képesek kellemes meleget is adni télen, ha keretek közé szorítjuk.

Harag: annak az érzetéből táplálkozik, hogy valamit nem szeretünk. Ezért erőt alkalmazunk, hogy eltaszítsuk magunktól mindazt, amire haragszunk.

Büszkeség: az önbecsapás legfőbb eszköze. Az a téves elképzelés, hogy mert én nekem valamiből több van, mint a másiknak (tapasztalat, tudás, pénz, hatalom stb.), értékesebb, jobb, hasznosabb, tiszteletreméltóbb vagyok

Ragaszkodás: minden helyzet megrontója . Ami az enyém, azt nem engedem el semmi áron, mert akkor én kevesebb leszek, mint mások. Az, hogy ennek révén megnyomorodik a jellemem, az életem, s a lehetőségek tárházától zárom el magam, az nem számít.

Féltékenység: az önértékelésünk rombolója. Mindig szebbet és jobbat akarunk, helyett hogy boldogok lennénk azzal, amink van. A szegénység melegágya, mert mindent megteszünk azért, hogy megszerezzünk egy rakás olyan kacatot, amire igazából semmi szükségünk. Mert én is azt akarom, hogy olyan menő, népszerű, sikeres legyek, mint a másik, akire irigyek és féltékenyek vagyunk.

Szorongás: Ez talán az összes többi alapja. Az a fajta egoista szemlélet, hogy valamilyen módon el vagyunk választva a világtól. Képesek vagyunk elhitetni magunkkal, hogy minden, ami velünk történik, az valami külső, tőlünk független hatás eredménye. Az életünk összes kihívása valamiféle sors, átok vagy balszerencse következménye.

EQ a gyakorlatban: Érzelmi blokkjaink feloldása

A rendszerünk folyamatosan jelzésekkel bombázza a tudatos részünket, ha valami nem működik rendesen az életünkben. Amikor az apró érzelmi jelzések nem hatnak, a rendszerünk elkezd erőteljesebb jeleket küldeni. Amik elegendően feltűnőek ahhoz, hogy ne tudjunk szó nélkül elmenni egy jelzés mellett. Az érzelmi jelzések több féle képen is megjelenhetnek:

  • A stressz az egyik legegyszerűbb jelzés, melynek három alaptípusa van.,
  • súlyosabb esetben valamilyen betegség jelenik meg, ami megállít,
  • sokak életére rányomja a bélyegét egy (belső) érzet, hogy valami nincs rendben az életem.

Ezen útjelző táblák terelik az életünket, s ha képesek vagyunk ezen jelzéseket értelmezni és tudatosítani, változhat lassan az életünk.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

5 érzelmi sérülés: a gyakorlatias EQ stratégia

Lise Bourbeou egyszerűen a megfigyeléseinek összegzéseként megalkotta a legegyszerűbb érzelmi feloldó rendszert. Semmi mást nem tett, mint sok pszichológiai kihívással küzdő ember élettörténetét megvizsgálta, s összevetette a kihívásaik jellegével és a testalkatukkal.

Ennek eredményeként kialakult az az 5 érzelmi alapsérülés, melynek tudatosítása és formálása révén rengeteg szenvedéstől meg lehet szabadulni. Nem egy gyorstalpaló módszer, nem lehet feloldani vele minden bajunkat 5 nap alatt. De egy jó iránytűt ad ahhoz, hogy az érzelmeinket átformáljuk.

Az első érzelmi kihívás elutasítottság, melynek az elsődleges tünete a menekülés. Ez sok tinédzser reakciója is, amikor kihívások elé kerül, de valaki egész életében menekül. Aminek érdemes gátakat szabni, mint ahogy az egészséges érzelmi intelligenciájú ember a vágyaink is határokat szab.

A második kihívás az elhagyatottság érzete, mely nagyon gyakran függőséggel párosul. Akinek az emberi kapcsolódással baja van, s pótszerekhez nyúl, annak a kapcsolataival kiemelten kell foglalkoznia. Ez egyszerűen nem megkerülhető. S ehhez többnyire rengeteg tapasztalásra van szükség, ami a büszkeséget, a kudarctól való félelmet igen csak próbára szokta tenni.

A harmadik érzelmi minta, mely az életünkben kavarodásokat szokott okozni a megalázottság, illetve az annak állandó kísérő tünetéből, a mazochizmusból származik. Ők azok, akik annyira zaklatottak és zavarodottak, hogy segíteni is alig lehet nekik. Főleg azért, mert nem képesek a saját szükségleteiket kielégíteni, azt kifejezni.

A világgal állandóan harcban álló emberekkel kapcsolatot teremteni a legnehezebb. Erőteljesek, vadak, mert folyamatosan attól félnek, hogy valaki elárulja őket. Pedig az emberi gyengédségre talán nekik lenne a legnagyobb szükségük. Csak képtelenek elhinni, hogy ez az osztályrészük lehet.

Aki próbált már valamit elmagyarázni egy büszke és ítélkező embernek, az pontosan tudja, milyen egy igazságtalanságtól szenvedő ember élete. Egy elérhetetlen vágyálomhoz mérnek mindent, s képtelenek elfogadni a világ azon törvényszerűségeit, amelyet ők igazságtalannak éreznek.

EQ és kommunikáció: Stresszreakciók és stresszkezelés

Mindaz, amit az érzelmi feszüléseink felhoznak, azt szokás belső feszültségnek, vagy stressznek nevezni. A stressz népbetegség, melynek magjai mindenkiben benne van. Az érzelmi állapotunk annak révén képes romlani, ha elhanyagoljuk a belsőnk karbantartását. A harag, a vágy és a zavarodottság képes mindent tönkre tenni az életünkben.

A harag a félelmeink legfőbb forrása. Titkaink vannak, kívül és belül is nyomás jelenik meg az életünkben, ami az irracionalitás felé tereli a gondolkodásunkat. Képtelenek leszünk tisztán látni a minket körbevevő világot, s az egész életünk egy pokoli rémálommá válhat.

A vágyak erősítése az üzleti képzések zászlóshajója, mert a sikeres emberek zöme a vágyai által lett sikeres. Arra tanítanak, hogy aki valamit akar, az kiköveteli magának azt, ami jár neki. S aki nem ilyen, mert elkerülné a vitákat vagy csak a szeretteivel foglalkozna (gyakran a másik fél számára terhesen), az ezen elveket képtelen lesz megvalósítani. Mert ő tényleg nem olyan!!

Zavarodottság és a zaklatottság minden összpontosított tevékenységet ellehetetlenít. Ösztönösen beindítva a versengés, a kritika és a félreértések végtelen láncolatát. S ehhez nem kell még egy harmadik félnek sem belépnie a képbe, mint egyesek hirdetik. Maga a belső zaklatottságunk révén képesek leszünk megteremteni saját magunk idegességének az okát.

EQ és egészségvédelem: A stressz levezetése

Egyszerűen nem megy, hogy ami halmozódik, az idővel nem tölti meg a tartályát. Valaki jobban bírja a strasszt, s van, akinek kevesebb is elegendő, de valahogyan le kell vezetni a felgyülemlő belső feszültséget.

Kiskorunk óta ezt tanítja a környezetünk is. Mozogjál, próbálj meg lazítani, ne görcsölj, stb. Ha ez nem megy, akkor egyre durvább eszközökhöz fogunk nyúlni, hogy megszabaduljunk a stressz hatásaitól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.