Fej alapos átmozgatása

A fej alapos átmozgatása rengeteg jó hatással jár. Nem kell ahhoz se kávé, se tea, hogy picit jól érezzük magunkat, elég egy rövid torna is.

A fejünkön lévő izmaink megmozgatásával serkenthetjük agyunk vérellátását.

Minden egyes porcikánk át akarjuk mozgatni, ezért kezdjük a legegyszerűbbel, a fejjel. Ezen belül is a fejbőr mozgatásával. Nem túl nehéz, ha az újainkkal átmasszírozzuk a hajas fejbőrt, a homlokunktól a tarkónkig a két fülünk között, egészen le a fülünk mögötti mélyedésig.

A masszázs ad egy kellemes érzetet, mely bennünk lévő mentális feszültségeket is oldja. A hajas fejbőr ugyanis tele van olyan idegvégződéssel, mely a szervezetet, és ezen belül az agyat nagyon képes stimulálni.

Ha képesek vagyunk, akkor mozgassuk meg a bőr alatti izmainkkal a hajunkat, akár egy tükör előtt állva bohóckodhatunk is egy picit.

Arc és halánték

Folytathatjuk a masszírozást a homloknál és a halántéknál, megindítva a vérkeringést, felszabadítva a bőrben lerakódott salakanyagokat és feszültségeket.

Majd jöhetnek a fülek. Húzogassuk meg párszor a fülcimpáinkat, majd masszírozzuk át őket, esetleg lapítsuk össze a fülek alsó és felső részét is. Ha tudjuk mozgatni a fülcimpát, mozgassuk meg tudatosan, a kezeink használata nélkül.

Mozgassuk át az arcunkat is, masszírozzuk meg. Segíti az arcüregek tisztulását, s az arcbőrben felhalmozódott salakanyagok eltávozásának is jót tesz. A fül előtti részt mozgatva pedig az álkapcsot mozgató izmokat is ki tudjuk lazítani.

Szemek megtornáztatása

Forgassuk meg a szemeinket, bandzsítsunk, szorítsuk össze a szemhéjainkat is. Ha lehunytuk a szemeinket, óvatosan megnyomogathatjuk a szemgolyót, de csak pici fájdalmat okozzunk magunknak, mert a szem nagyon érzékeny!!

Álkapocs megmozgatása

Folytassuk az arc átmozgatását az álkapoccsal. Sok táncos ismeri azt az alapvető tapasztalatot, hogy akinek be van merevedve az álkapcs, annak a csípőjében, s ennek következtében az egész mozgásában feszülések vannak.

Jobbra-balra, majd föl-le mozgatva az álkapcsunkat tapasztaljuk meg a határainkat. Az álkapcsot mozgató izmok nagyon érzékenyek, ezen nyújtógyakorlatoknál ne nagyon használjuk a kezeinket, mert könnyen éles, nyilalló fájdalmat élhetünk át!

Tárjuk ki a szánkat, akár ásíthatunk is. Nyissuk ki a szánkat rendesen, amennyire csak tudjuk. Most kivételesen ne tegyük a szánk elé a kezünket, hagyjuk meg magunknak azt a szabadságot, hogy a maga természetességében átélnünk az ásítást, mindenféle tanult kísérő mozdulat nélkül.

A nagyra nyitott száj azért is hasznos, mert a fogorvosnak egy relatíve kevéssé nyíló szájban dolgozni nem leányálom.  Tovább tart a beavatkozás, s az nekünk is kellemetlenebb.

A nyakunk átmozgatása.

Először csak a bólintsunk előre, majd hajtsuk hátra a fejünket. Pár ismétlés után döntsük jobbra és balra a fejünket. Majd függőlegesen tartva kezdjük el a gerinc felső részét is átmozgatni, forgassuk el a fejünket jobbra és balra.

A fej átmozgatásának további fázisai

A következő lépésben az előző sorozatot ismételjük meg úgy, hogy minden mozgatási fázisnál már a kezünkkel is segítünk, növelve a nyújtást. Nem kell erőltetni, csupán hagyjuk, hogy minimális többletet megérezzük.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

A folyamat végén  végezzünk pár fejkörzést is, mind a két irányban, felváltva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.