A féltékenység átformálása

A féltékenység életünk minden pillanatában jelen lehet. Nem csak a párkapcsolatokhoz kapcsolódik, hiszen bárminek révén fel tud merülni, ha attól szenvedünk, hogy nekünk valami nincs meg, ami másnak igen.

Két földterület határa
A szomszéd fűje mindig zöldebb, de annak ára nem mindenkinek világos, s többnyire nem is fizetné meg.

A féltékenység zöld szemű ördöge mindenkinek az életét átjárja. A féltékenység ugyanis nem csak a párkapcsolatokhoz és a szerelmi hűtlenséghez kapcsolódik, hanem az életünk minden mozzanatához.

A féltékenység az az érzet, amikor attól szenvedünk, hogy valakinek valamije van, ami nekünk nincs. Ez lehet egy óra, egy táska, egy ruha, egy jó férfi/nő, egy jó testalkat, egy jó kisugárzás, bármilyen siker vagy emberi kapcsolat.

A féltékenység sérülése az elhagyatottság érzete

Nő egyedül a tengerparton
A magunkra maradás félelme sokkal jobban hathat, mint bármi más.

A féltékenység életünk során annak révén jelenik meg, hogy valakinek a jelenlétét nélkülöznünk kell. Ez többnyire valamelyik szülőnk hiányából adódik. Mindig ahhoz kapcsolódik, aki minket jobban védelmez. Ez még egy kétszülős családban is kialakulhat, ha a védelmező szülő gyakran vagy sokat van távol

Amikor minket egy fontos személy elhagy, akkor az elhagyatottság érzetét éljük át újra és újra. Ezért fáj a búcsúzás, ezért sokan nem is szeretnek búcsúzkodni. Mert óhatatlanul felhozza az elválás és az elhagyatottság fájdalmát. Ennek szélsőséges példája egy szerettünk elvesztése (halála).

A féltékenység külső tünete: a függőség

A féltékeny emberek folyamatosan függnek valamitől. Elsősorban pszichotróp szerekre, elismerésre és más stressz levezető eszközökre vágynak, de megjelenhet a féltékenység mániákban, rigolyákban és zavaros gondolatok formájában is. De láttam már tanfolyam- és képzésfüggőket, könyvfalókat is 🙂 .

A függőség, az függőség, azaz annak összes tünetét képes produkálni az, aki szenved a féltékenységétől. Beleértve az elvonási tüneteket, a szükséges dózisok folyamatos emelését és az állandó kielégítetlenség érzését. Ennek érzékletes bemutatásáról szól az alábbi videó.

A féltékeny emberrel apró szívességekkel törődni kell

Ahhoz, hogy egy féltékeny ember jól érezze magát egy helyzetben, folyamatosan jelezni kell felé, hogy az igényeit figyelembe vesszük. Érdemes rákérdezni, hogy mit szeretne vagy mire van szüksége, mert az apró figyelmességek ezen emberek számára megadják a fontosság érzetét.

Mivel a féltékeny emberek függnek mások figyelmétől, s nem bírják elviselni, ha nem figyelnek rájuk. Mert elhagyatottnak érzik magukat, s az életük pont ettől totálisan kiszolgáltatott. Képesek érzelmileg már attól is összeroskadni, ha valaki nem kitörő örömmel fogadja őket, vagy ha az ő személyükkel kapcsolatban bármilyen kifogás merül fel.

A féltékenység feloldása

Minden emberi kapcsolatnak vannak hullámhegyei és hullámvölgyei. Ez nem elkerülhető.

A féltékeny embereknek a legnagyobb kihívása az emberi kapcsolatokban az önzésükből adódik. Ahhoz, hogy az önzésük csillapodjon, nyitnunk kell mások felé, s mindazt meg kell adniuk nekik, amire maguk is vágyunk. Ide értve az apró figyelmességeket, amivel mások igényeit figyelembe vesszük.

A ragaszkodás és a féltékenység édes testvérek, mind a kettő az emberi önzés egy-egy megnyilvánulása és forrása. Aki nem képes a vágyainak és a féltékenységének az átalakítására, az elmagányosodik, mert az emberek el fogják őket kerülni. Akik viszont képesek az emberi természetüknek gátját szabni (nem elnyomni, nem letagadni), azok képesek lesznek ezernyi dolgot megtenni önmagukért és másokért.

lelki okok feloldása

Furának hathat az önző, a ragaszkodásuktól és büszkeségüktől szenvedő embereknek a nagylelkűség, az adás értékéről beszélni. De attól még ez vezet el ahhoz, hogy érdemben változzon az életük. Ez az az útirány, melynek révén átformálódhat az életük örömtelibbé és boldogabbá.

Türelem, a féltékenység átformálója

A puzzle egy kifejezetten jó türelemfejlesztő játék. Aki nem szereti a puzzle-t rakosgatni, annak valószínűleg vannak kihívásai a türelemmel

A féltékeny embereknek a legtöbb kihívása nem a világgal és az emberekkel van, mint egy haragos embernek, hanem saját magukkal, az önzésükkel. Amit meg kell tanulni egy féltékenységtől szenvedőknek, az a saját maguk iránti türelem, illetve a vágyaikkal szembeni türelem.

A türelem révén képesek leszünk más szemmel látni a világot, képesek leszünk a vágyainkat is időben eltolni, ha épp arra van szükség, s ezáltal minden tervünk megvalósulhat, s nem válik az egész légvárrá.

A türelmetlenség egyébként is jellemző a féltékeny emberekre, főleg ha magukról van szó. Ha mi türelmesek vagyunk egy féltékeny emberrel, azzal a legtöbbet tesszük azért, hogy túlléphessenek idővel a saját korlátaikon.

S nem mellesleg ennek révén képesek a féltékenységük gyökerére, a bizonytalanságukra is ránézni.

A féltékenység átalakulásának tapasztalata

Tájkép az Alpokból
Az életünk szép is lehet, ha megengedjük, hogy előbújjon az egónk páncélja alól.

A féltékeny ember nagyon nyitott a világra. Mindent lát kívül, ami őt érdekli, s ezer módon kapcsolódik is hozzá rengeteg tapasztalatot gyűjtve. Ez a tapasztalat elegendő és sokrétű tudást eredményez ahhoz, hogy a világ sokszínűségéről elegendő információja legyen.

Figyeljük meg azt az érdekes tényt, hogy a nagyobb cégek marketingesei mennyire hiúk, mennyire adnak a trendekre, mennyire adnak a változó divatra.

Ők azok az emberek, akik a mindennapok során a féltékenységből, illetve annak átformálásából a lehető legtöbbet kihozzák. Ebből adódóan többnyire sikeresek, s szinte minden helyzetben észreveszik a siker lehetőségét. Ők azok, akik pénzt találnak az utcán, olyasmiből is pénzt csinálnak, amiből másoknak eszükbe sem jutna (mert olyat még nem láttak).

 

Örömteli aktivitás

Egy gyerek folyton csinál valamit, mert nem kötik még meg az érzelmei, a megszokás és az elvárás béklyói.

Amikor a féltékenység energiáit átalakítjuk, akkor rengeteg tetterő jelenik meg bennünk. Mindazon energiák, melyek a féltékenységet okozták és leblokkoltak, onnantól tetterővé formálódnak. Szinte mágikus módon rengeteg ötlet jelenhet meg, ezernyi dolog meg is valósul, mert az alkotás spontán öröme hatalmas lendületet ad majd a cselekedeteikhez.

Ennek köszönhető az, hogy amikor féltékeny emberek szerelmesek lesznek, s igyekeznek mindent megadni a párjuknak, csökken az önzésük. A gond mindig akkor jelentkezik, amikor rádöbbenek arra, mennyire függenek attól a helyzettől, amiben benne vannak. S elmúlik a varázs, s belehuppannak a korábbi állapotukba, annak minden kihívásával.

Amikor meg van az az érzetünk, hogy vágyainkat elérjük, akkor rengeteg plusz energia jelenik meg az életünkben. Ez az amit endorfin löketnek is hívnak. Ennek a megfigyelésnek révén gondolják sokan azt, hogy a célok elérése a boldogság elérésének módja.

De a boldog emberek életét megvizsgálva arra jöhettünk rá, hogy nem a célok elérése okozza a boldogságot, hanem:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.