Gondolatok 4 csapdája

sokan abban bíznak, hogy megfelelő hozzáállás, gondolatok tudatos ismételgetése révén boldogok lehetnek. A tapasztalat nem mindig mutatja ezt, s sokszor nem is egyértelmű, mi a kudarcaink és a “balszerencsénk” valódi oka.

A gondolatok rendkívül jól használhatók a mindennapjaink megszervezése és irányítása kapcsán, de amikor a boldogság kerül a középpontba, akkor a gondolkodás ereje megcsappan. Mert a boldogság nem tervezhető, nem mérhető, nem megérthető.

A boldogság csak megélhető, annak teljességében. Minden próbálkozás, mely a boldogság elérését tervszerű módon igyekszik elérni, pont ezért zsákutca:

A gondolatok első csapdája: Determinizmus

Forrás: szépiahotel.hu
A gondolkodásunk meghatároz bennünket, mint ahogy a közérzetünket az időjárás változása.

Aki hisz

az a determinisztikus megközelítés szerint él. Ez nem jó, vagy rossz.

Ez a fajta megértés abból a megértésből táplálkozik, hogy az életünk nem véletlen események egymásutánisága, hanem valamiféle hatások eredménye.

A pszichológiának is ez egy fő kérdése. Amikor viselkedési mintázatokról, az emberi játszmákról s a habitusok sokféleségéről beszél.

Amikor az érzelmi intelligencia erejéről és hatásairól beszélünk, akkor is a determinizmus egy formájáról van szó.

Mindegyik megközelítés egyfajta hatásról szól, mely az életünket meghatározza. S melyek következményei, illetve nyomai egyértelműen tetten érhetőek az életünkben. Egy szakértő szem képes ezeket felismerni és értelmezni.

A minket ért hatások használata

A determinisztikus megközelítéseknek van egy fontos gyakorlati oldala. Minden külső hatás magában hordozza a tanulás és fejlődés lehetőségét is. S a változó világ lehetőségei révén meg tudjuk változtatni az életünk irányát.

A determinisztikus hozzáállás pont ezért csak egy pontig igaz. S egy ponton túl már nem. Nem abszolút igazság, mert a jövőnket meg tudjuk változtatni. S pont ezért minden élethelyzet meg tud változni.

Lefordítva a mindennapi életünk tapasztalatára: nem igaz, hogy csak az lehet boldog, akire ez élet ezt a szerepet osztotta, s aki most nem boldog, az nem is lehet.

A gondolatok második csapdája: Szabad választás

A fentiekből következő első logikus választási lehetőség, ha a jelen életünk megváltoztatható, akkor a tudatos választásaink, döntéseink révén bármit elérhetünk az életben. De csak abban az esetben:

  • HA meg tudjuk választani azt, hogy egy helyzetben hogyan reagáljunk,
  • HA képesek vagyunk a szemléletünk és a céljaink révén átformálni az életünket,
  • AKKOR bármit el tudunk érni.

Sokan ennek a gondolatnak a hatására megtáltosodnak. A külső megnyilvánulások szintjén hatalmas változás állhat be az életükben, s ennek révén azt érezhetik, hogy ők bármire képesek. Amit a tények vissza is igazolnak. Tényleg szinte bármire képesek lehetnek ezen emberek.

A gondolkodás erejének korlátai

A mindennapok tapasztalata az mutatja, hogy az ilyen fajta lendületes áttörésre nem mindenki képes. Sokan megpróbálják a korábbi korlátaikat áttörni, de még sem megy nekik. Kérdés az:

  • Miért nem képes minden ember az életét a döntéseik révén hasonló módon megváltoztatni?
  • Miért vallanak sokan kudarcot, amikor csupán a döntéseik erejére támaszkodva megpróbálják a korábbi korlátaikat áttörni.
  • S miért van az, hogy sok ember éveket, évtizedeket szenvednek egy helyzetben, s nem képesek változtatni az életükön, túllépni korábbi döntéseik következményén?

Erre a válasz picit összetettebb annál, hogy azt pár sorba összefoglaljam. Ezért erről korábban készítettem egy videót:

Magyarul ha elindulunk az érzelmi és viselkedés lejtőn, akkor az optimizmus már nem lehet a sajátunk, s a szabad döntésből adódó lehetőségek már nem lesznek igazak az életünkre. S ebből adódóan a döntéseink sem adhatják meg nekünk a hőn áhított szabadságot..

A gondolatok harmadik csapdája: Idealizmus

Az érzékelésünket alapvetően meghatározza az, amit a világról tudunk és gondolunk

A fenti videó egy érdekes példája annak, ahogy működünk. Van egy megértésünk, egy tapasztalatunk, egy stratégiánk, ahogy értelmezzük a jelenségeket.

Ennek alapjaira építve alakítjuk ki a megoldási módjainkat. S pont ebben rejlik a hibalehetősége is ennek a megközelítésnek.

Mert nem vagyunk képesek a világunkat megérteni, maximum különböző látásmódjaink által különböző megközelítéseket alkalmazni. A valódi megértés mindig a felismerésekből táplálkozik, melyekben nincs kétely és agyalás, csak a felismerés maga.

Pont ezért nem működik a vonzás törvénye sem, ha csak ésszel próbáljuk megérteni és megélni. S hasonló okokból nem fog működni az sem, ha csak az érzéseinkkel kezdünk el dolgozni, vagy a viselkedésünket kezdjük átszabni.

A gondolatok negyedik csapdája: Materializmus

A szexualitás materialista felfogása pont azt eredményezi, hogy az egész egy kiüresedett tornamutatvánnyá formálódik sok ember számára..

Amikor megértjük, hogy a fenti megközelítések nem vezetnek igazából eredményre, ösztönösen keressük a kapaszkodót. Keressük azt a pontot az életünkben, ami fix, ami kiszámítható, amire képesek vagyunk érdemben alapozni az életünk során.

Kisgyerek korunk óta azt éljük meg, hogy van egy testünk, vannak fizikai korlátaink, s a testünk és környezetünk állapota képes hatni az életünkre. S ennek a következménye a materialista gondolkodás, mely semmi mást nem képes elfogadni, csak azt, mely mérhető, tapintható s “logikusan” felfogható.

A materialista felfogás eredménye a fogyasztói társadalom épp úgy, mint a szkeptikus társaságok jelenléte, az alternatív gyógymódok elvetése, s a gondolkodás abszolutizálása is.

Azt viszont vegyük észre, hogy a materializmus egy kudarcsorozat eredménye, hiábavaló próbálkozások eredményeként alakul ki, melyből nem sarjadhat boldogság. Mert a maradandó boldogság nem függhet külső körülményektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.