Gondolatok 4 csapdája

sokan abban bíznak, hogy megfelelő hozzáállás, gondolatok tudatos ismételgetése révén boldogok lehetnek. A tapasztalat nem mindig mutatja ezt, s sokszor nem is egyértelmű, mi a kudarcaink és a “balszerencsénk” valódi oka.

A gondolatok rendkívül jól használhatók a mindennapjaink megszervezése és irányítása kapcsán, de amikor a boldogság kerül a középpontba, akkor a gondolkodás ereje megcsappan. Mert a boldogság nem tervezhető, nem mérhető, nem megérthető.

A boldogság csak megélhető, annak teljességében. Minden próbálkozás, mely a boldogság elérését tervszerű módon igyekszik elérni, pont ezért zsákutca:

A gondolatok első csapdája: Determinizmus

Forrás: szépiahotel.hu
A gondolkodásunk meghatároz bennünket, mint ahogy a közérzetünket az időjárás változása.

Aki hisz

az a determinisztikus megközelítés szerint él. Ez nem jó, vagy rossz.

Ez a fajta megértés abból a megértésből táplálkozik, hogy az életünk nem véletlen események egymásutánisága, hanem valamiféle hatások eredménye.

A pszichológiának is ez egy fő kérdése. Amikor viselkedési mintázatokról, az emberi játszmákról s a habitusok sokféleségéről beszél.

Amikor az érzelmi intelligencia erejéről és hatásairól beszélünk, akkor is a determinizmus egy formájáról van szó.

Mindegyik megközelítés egyfajta hatásról szól, mely az életünket meghatározza. S melyek következményei, illetve nyomai egyértelműen tetten érhetőek az életünkben. Egy szakértő szem képes ezeket felismerni és értelmezni.

A minket ért hatások használata

A determinisztikus megközelítéseknek van egy fontos gyakorlati oldala. Minden külső hatás magában hordozza a tanulás és fejlődés lehetőségét is. S a változó világ lehetőségei révén meg tudjuk változtatni az életünk irányát.

A determinisztikus hozzáállás pont ezért csak egy pontig igaz. S egy ponton túl már nem. Nem abszolút igazság, mert a jövőnket meg tudjuk változtatni. S pont ezért minden élethelyzet meg tud változni.

Lefordítva a mindennapi életünk tapasztalatára: nem igaz, hogy csak az lehet boldog, akire ez élet ezt a szerepet osztotta, s aki most nem boldog, az nem is lehet.

A gondolatok második csapdája: Szabad választás

A fentiekből következő első logikus választási lehetőség, ha a jelen életünk megváltoztatható, akkor a tudatos választásaink, döntéseink révén bármit elérhetünk az életben. De csak abban az esetben:

  • HA meg tudjuk választani azt, hogy egy helyzetben hogyan reagáljunk,
  • HA képesek vagyunk a szemléletünk és a céljaink révén átformálni az életünket,
  • AKKOR bármit el tudunk érni.

Sokan ennek a gondolatnak a hatására megtáltosodnak. A külső megnyilvánulások szintjén hatalmas változás állhat be az életükben, s ennek révén azt érezhetik, hogy ők bármire képesek. Amit a tények vissza is igazolnak. Tényleg szinte bármire képesek lehetnek ezen emberek.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

A gondolkodás erejének korlátai

A mindennapok tapasztalata az mutatja, hogy az ilyen fajta lendületes áttörésre nem mindenki képes. Sokan megpróbálják a korábbi korlátaikat áttörni, de még sem megy nekik. Kérdés az:

  • Miért nem képes minden ember az életét a döntéseik révén hasonló módon megváltoztatni?
  • Miért vallanak sokan kudarcot, amikor csupán a döntéseik erejére támaszkodva megpróbálják a korábbi korlátaikat áttörni.
  • S miért van az, hogy sok ember éveket, évtizedeket szenvednek egy helyzetben, s nem képesek változtatni az életükön, túllépni korábbi döntéseik következményén?

Erre a válasz picit összetettebb annál, hogy azt pár sorba összefoglaljam. Ezért erről korábban készítettem egy videót:

Magyarul ha elindulunk az érzelmi és viselkedés lejtőn, akkor az optimizmus már nem lehet a sajátunk, s a szabad döntésből adódó lehetőségek már nem lesznek igazak az életünkre. S ebből adódóan a döntéseink sem adhatják meg nekünk a hőn áhított szabadságot..

A gondolatok harmadik csapdája: Idealizmus

Az érzékelésünket alapvetően meghatározza az, amit a világról tudunk és gondolunk

A fenti videó egy érdekes példája annak, ahogy működünk. Van egy megértésünk, egy tapasztalatunk, egy stratégiánk, ahogy értelmezzük a jelenségeket.

Ennek alapjaira építve alakítjuk ki a megoldási módjainkat. S pont ebben rejlik a hibalehetősége is ennek a megközelítésnek.

Mert nem vagyunk képesek a világunkat megérteni, maximum különböző látásmódjaink által különböző megközelítéseket alkalmazni. A valódi megértés mindig a felismerésekből táplálkozik, melyekben nincs kétely és agyalás, csak a felismerés maga.

Pont ezért nem működik a vonzás törvénye sem, ha csak ésszel próbáljuk megérteni és megélni. S hasonló okokból nem fog működni az sem, ha csak az érzéseinkkel kezdünk el dolgozni, vagy a viselkedésünket kezdjük átszabni.

A gondolatok negyedik csapdája: Materializmus

A szexualitás materialista felfogása pont azt eredményezi, hogy az egész egy kiüresedett tornamutatvánnyá formálódik sok ember számára..

Amikor megértjük, hogy a fenti megközelítések nem vezetnek igazából eredményre, ösztönösen keressük a kapaszkodót. Keressük azt a pontot az életünkben, ami fix, ami kiszámítható, amire képesek vagyunk érdemben alapozni az életünk során.

Kisgyerek korunk óta azt éljük meg, hogy van egy testünk, vannak fizikai korlátaink, s a testünk és környezetünk állapota képes hatni az életünkre. S ennek a következménye a materialista gondolkodás, mely semmi mást nem képes elfogadni, csak azt, mely mérhető, tapintható s “logikusan” felfogható.

A materialista felfogás eredménye a fogyasztói társadalom épp úgy, mint a szkeptikus társaságok jelenléte, az alternatív gyógymódok elvetése, s a gondolkodás abszolutizálása is.

Azt viszont vegyük észre, hogy a materializmus egy kudarcsorozat eredménye, hiábavaló próbálkozások eredményeként alakul ki, melyből nem sarjadhat boldogság. Mert a maradandó boldogság nem függhet külső körülményektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.