Iskolai kudarcok

Egy kedves ismerősöm révén került el hozzám egy gimnazista kislány, aki komoly nehézséggel küzdött. Ugyan nem volt ugyan csont sovány, de a bulimia minden tünetét magán viselte.

Az iskolai közeg irányítani akar

Egy egészséges és szép test nem feltétlen jelent előnyt egy közösségben való érvényesüléshez.

Gyerekek nevelése ma alapvetően a feltételes szeretet és a másokhoz mért önértékelés kialakítása mentén zajlik. Ennek következtében a fiatal lányok (és egyébként más módon a fiúk is) hajlamosak a divat követésére.

S egymást viszik bele az egyre meredekebb helyzetekbe. Egy iskolai nevelőnek ebben a helyzetben kellene irányt mutatni, támogatni a gyerekeket  tudatos értékválasztás megtanulásában.

A kislány kollégista volt, s a nevelőtanár az “egészséges táplálkozás” híve volt. Azaz annyit evett, mint egy madár, s ennek alapján ítélte meg mindenkinél, mennyit ehet. Mi az a mennyiség, ami szerinte normális. Ami egy kórosan sovány kislány számára nem éppen megfelelő.

De aki csak a maga elképzeléseit képes realitásként elfogadni, az egy ilyen helyzetben nem fog megfelelő válaszokat adni. Aminek következtében a kislány egy olyan helyzetben találja magát, amivel tudatosan magát pusztította.

  • Vagy megfelel az elvárásoknak, s hosszabb távon kimerül, s kórházba kerül (ez után keresett meg a szülő, mert az iskolai pszichológus fél év alatt semmit nem ért el).
  • Vagy választja a saját érdekét, eszik többször, s vállalja az ezzel járó nem kevés konfliktust a nevelőtanárral szemben.

Amikor mindenki ellenünk fordul

Van az a helyzet, amikor kénytelenek vagyunk megálljt parancsolni mások hatalmi játszmáinak.

A konfliktusok felvállalása egy nagyon nehéz feladat. Aki az erősebb, annak az igaza érvényesül. Egy gyereknek csak akkor lehet igaza egy tanárral szemben, ha van hozzá elegendő támogatottsága. De neki nem volt. S aki tudott, keresztbe tett neki. Mert volt olyan bátor a gólyatáborban, hogy az iskola legszebb fiújához mert közeledni, s a srác sem volt érzéketlen felé (és összejöttek).

Amit ő ezért kapott, az mindenkinek kihívás lett volna. S mivel nem igazán tudott az ilyen helyzetekbe beleállni, mert korábban is küzdött hasonló helyzetekkel, az élete romokban volt.

A konfliktushelyzet háttere

Számára egy hosszabb út vezet el a boldoguláshoz. Egyéni konzultációk sorozatára lesz szüksége ahhoz, hogy képes legyen a jelen helyzetből kimászni. A kialakult helyzetnek három alapvető gyökere van, s egyikkel való munkát sem lehet megkerülni vagy megspórolni.

Az alapvető konfliktusa a haragjából származik. Ennek következménye a folyamatos harc (kényszere), a magárahagyatottság és az emberek elfordulása. Ebben nagyon sok tapasztalatom van, mert magam is sokat dolgoztam vele.

A konfliktusainak legfőbb nehezítője, hogy van benne egy nagyadag rátartiság (büszkeség), mely a féltékeny, a különböző helyzetektől és szerektől függő emberek rosszallását kiváltja, mely a harc második lehetséges oka.

A harmadik, némileg kevesebb gondot okozó, de főleg a féltékeny emberek agresszióját fűtő állapot a vágy, illetve az abból következő nehézségek. Képtelen határokat húzni, nem tud nemet mondani a mások jogosulatlan igényeire. Mindenki úgy használja ki a gyengeségét, ahogy akarja, totálisan elvéve a kislány lehetőségét a talpra állástól.

Iskolai kudarcok

Egy kiszolgáltatott ember legnagyobb támasza, ha valaki megvédi. Enélkül nem megy. Hogy az első és legfontosabb a kislány szempontjából annak megértése, hogy most erőre van szükség, s ennek megtalálásához van egy nagyon egyszerű módszer.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Nem kell olyat tenni, ami misztikus vagy hihetetlen. Csupán fel kell fedezni azt a forrást, amiből erőt tud meríteni. Nem tudom, kinek mi, mindenkinek ez egyedi, de a hatása nagyon erőteljes.

Én nekem is szükségem volt ennek az erőforrásnak a megtalálására, nekem is szükségem volt ezen érési folyamatra, de a hatása bámulatos. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.