Képességeink tárháza

Mindenkiben benne szunnyadnak azon képességek, amitől az egész életünk gyökeresen jobb és értékesebb lehet, mint amilyen ma…

faház konyhája
Egy modern fából épült ház belseje: kiváló alapanyagokból, alapos tervezéssel igazi érték

Mindaz a keret, melyet a fizikai valóságunk, az érzéseink és a gondolataink által megteremtünk magunknak, általában nem sokat ér önmagában. Sokan gondolkodnak nagyon hasonlóan, s mégis csak pár ember emelkedik ki közülük.

Ennek az eltérésnek a forrása, a meglevő képességbeli és tudásbeli különbségek. Mindenkinek különböző tulajdonságai vannak, illetve ezeket különböző mértékben tudja kihasználni. Minden képesség fejleszthető egy szintig, de egy szakterületen a kiválóságot elérni alapvető tehetség nélkül nagyon nehéz. Amikor a tehetség szorgalommal, a kiválóság egyik ismérvével párosul, az akkora előnyt eredményez, melyet csak szorgalommal és kapcsolatokkal behozni esélytelen.

Önmagunkra építeni

Érdemes olyasmit csinálni, amiben jók vagyunk. Egyszerűen kevesebb vesződséggel érhetjük el ugyan azt. Nem érdemes a folyton változó divatot követni, mert az nem hoz önmagában igazi megelégedést.

Persze ha azt csináljuk, ami sokaknak kell, az igazi előny egy átlagos eredmény elérésében, de az igazán átütő eredményeket úgy tudjuk elérni, hogy a képességeinkre építünk.

Egyes képességeket a társadalom jobban értékel, míg másokat kevésbé. Ötven éve egy asztalos, egy szobafestő, vagy egy kőműves a társadalom megbecsült tagja volt. Ma már másokat tart nagyra a társadalom, de egy igazán jó bútorasztalos műhelye ettől még mindig tele van munkával, amit rendesen meg is fizetnek.

A tudás önmagában kevés

Nem maga a tudás az érték ma már, hanem annak célzott és egyedi használata. Egy speciális szakfordító vagy egy politikai tanácsadó pontosan ezért keres sokkal több pénzt, mint egy tudós. Pedig a kettőjük tudását összehasonlítva nem találnánk érdemi különbséget.

Az élet az életet támogatja

hőlégballon az égen
A hőlégballon is akkor tud könnyedén feljebb emelkedni, ha felesleges teher egy részétől megszabadul

Aki képes a lehetőségeit és a tudását egy egységbe rendezni, s azt maga és mások hasznára alkalmazni, annak a világ el kezd megelevenedni. Túllépünk a minket uraló tendenciáinkon, a félelmeinken, a szélsőséges kettősségeinken és az állandó védekezésen.

A nehézségeinktől való felszabadulás, mely korábban egy rakat energiát kötött meg, az életünket támogathatja. Elkezdhetjük ennek révén értéket létrehozni – kreatívan és örömtelien alkotni. Túllépve a gúzsba kötözöttség érzetén.

Felfedezhetjük a bennünk szunnyadó képességeket, a gyermeki szabadságot, melyet egy felnőtt összeszedettségével kombinálva rengeteg hasznos formában tudunk hasznosítani. Ezt kitűzni célnak szerintem sokkal hasznosabb, mint egy hatalmas házat, vagy egy luxuskocsit nézegetni a falon.

Képességeink (tehetségünk) felfedezése

Aki rá akar lelni a saját, csak rá jellemző, egyedi képességekre, annak alaposan végig érdemes gondolnia az életét. Megkeresni azon pontokat az életében, ami a kezdetektől elkísérte. A közkeletű, szerintem teljesen téves, vicc azt mondja:

Gyerekként mindenki tűzoltó, vonatvezető vagy katona akart lenni. S a többség előbb-utóbb felnő.

Szerintem meg akinek a vasút a mindene, az csinálja. Találjon olyan területet, ahol ezt a szenvedélyét kiélheti.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Aki imádta a lovakat

A minőségi kapcsolat törődésen, bizalmon és odafigyelésen alapul.

Egy lány ismerősöm kisgyerek kora óta rajong a lovakért. Gyerekként lovas tábor volt az álma (volt egy nagyszerű nő, aki révén ezt megélhette), majd mezőgazdasági szakközépiskolában kitanulta a lótenyésztést, ahol utána le is érettségizett. Jelenleg nyeregkészítőnek tanul.

Bocsánat, nem egy papa-mama elkényeztetett kislányáról beszélek, aki mindent megkapott odahaza, amit csak akart. A szülei egy nagykörúti háztartási boltban dolgozva ismerték meg egymást, ahol az édesanyja eladó volt, az apja meg biztonsági őr. S mégis elérte a kislány, hogy lovak mellett lehessen. S mindezt nem egy faluban, hanem egy panellakásban felnőve.

Aki a szexről szerzett tudásából él

Van szerencsén ismerni olyan szexuálpszichológust, aki pontosan tudja azt, milyen szexuális bajai lehetnek az embernek.

  • Korábban örömlányként dolgozott, majd oly annyira kikészült, hogy pszichológushoz fordult.
  • A terápia jól sikerült, kimászott a gödörből, s a pszichológusa unszolására felvételizett a pszichológia szakra.
  • Fel is vették az ELTE-re elsőre, s az egyetem után nem volt kérdés, ő melyik szakterületen tud rengeteget. Azóta özönlenek hozzá az emberek.
  • Időnként nőknek még bentlakásos hétvégét is tart, hogy támogassa őket abban, hogyan érdemes a nőiességet úgy megélni, hogy az minden téren örömteli és boldogító legyen.

az életem paradoxonjai

Az ember nem a külsőségek lévén lesz eredményes, hanem az elkötelezettsége által

Én nagyon örülök annak, hogy nem a sablon úton jutottam el odáig, ahol most vagyok. Amikor a gimiben tanácsot kértem az egyik kedves tanáromtól, milyen egyetemre menjek, két dolgot mondott. Ne legyek tanár (ne foglalkozzam emberekkel), s ne foglalkozzam nyelvekkel.

Nem voltam túl türelmes ember akkoriban, másrészt nem tudtam írni és olvasni rendesen (diszlexiás és diszgráfiás vagyok). A fenti mondatok megfelelő kontextusba kerülnek, ha pár dolgot elmesélek magamról:

Évtizedekig korrepetálásból éltem. 16 éves korom óta készítek fel gyerekeket, mert imádom csinálni, s az eredmények is szép számmal vannak.

Másrészt voltam korábban rendszeresen templomi felolvasó, több száz fős információs levelezőlista adminisztrátora, tolmácsoltam élő előadásokat (a nápolyi egyetem egyik nyelvész professzorának), és olyan is akadt, amikor a többnyelvű szövegben az angol fordítás hibáját is kiszúrtam.

S nem mellesleg ennek az oldalnak az összes írását is én írtam (megannyi helyesírási hibával, amit pár kedves barátom néha átolvas és kijavít, ezer hála nekik innen is 🙂 )

Miközben manapság emberek életéhez járulok hozzá oly módon, hogy képesek legyenek a mindennapjaikat élhetővé varázsolni egyéni konzultációkkal. Azt gondolom sokakat már meg sem lep, hogy korábban én magam is megjártam a poklok poklát..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.