A lelki nyugalom 10 törvénye

XXIII. János pápa megfogalmazott egy 10 pontból álló rövid listát arról, hogyan érhetjük el a lelki békét. Nem követel semmi olyat, melyet egy jobb motívációs előadó nem említene az előadásában, mint a siker összetevőjét..

Boldog XXIII. János pápát a világ plébánosaként emlegették. Egyénisége közvetlen és barátságos volt minden ember felé.

Megfogalmazott 10 olyan irányelvet, mely a lelki nyugalom megtapasztalásához közelebb vihet minket. Vannak benne kifelyezetten keresztény ihletettségű pontok is, de mindenből lehet tanulni.

1. Ma megkísérlem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.

Tehát mindennek adok elegendő teret. Belátom korlátaimat és ennek megfelelően igyekszem cselekedni. Megteszem mindazt, ami tőlem telik, de nem terhelem magam túl, s nem várok el magamtól (sem másoktól) akkora erőfeszítést, mely már a normális élet lehetőségét lehetetleníti el.

2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak…csak magamat.

A szerénység és az alázat segít a büszkeségünket a helyén kezelni. Semmi nagy talány nincs ebben. Csupán amikor azt vesszük észre, hogy egy helyzetben mások szemében keressük a szálkát, akkor egyszerűen álljunk meg, nézzük meg, mi hol vétünk egy helyzetben, az ítélkezésen túlmenően.

3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem…nem csak a másvilági, hanem az evilági boldogságra is.

Itt is egy általános igazsággal kerülhetünk kapcsolatba. Aki minden nap megteszi azt a keveset, mely a fejlődéshez és a változáshoz szükséges, annak változni is fog az élete. Aki ezt nem teszi, csak várja a csodát (a feltámadást), azzal semmi jó nem fog érdemben történni

4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságaimhoz.

Az érzelmi rugalmasság és a körülményekhez való alkalmazkodás a siker záloga. Minden helyzetből akkor tudunk a legtöbbet kihozni, ha abból indulunk ki, ami épp a jelen pillanatában lehetséges számunkra.

Semmi értelme az ego játékainak bedőlni. Választhatjuk azt is, hogy mi csak tesszük a dolgunkat, mindenféle elvárás és feltételszabás nélkül.

5. Ma tíz percet szánok az időmből egy jó olvasmányra, amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.

Ahhoz, hogy érdemben tudjuk formálni az életünket, érdemes nem csupán néhány megoldási módot ismerni, hanem amennyit csak lehetséges. Érdemes ismerni és elmélkedni mások által megértett összefüggéseken. Mert teljesen felesleges mindenben felfedeznünk a spanyol viaszt.

6. Ma elvégzem a napi  jótettet és senkinek sem dicsekszem vele.

A jó tett helyében jót várj elvének egy gyakorlatias megfogalmazása. Tegyük a jót, mert jót tenni természetes, de ne ennek révén akarjunk kitűnni.

7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen, ha gondolataimban sértődöttnek érzem magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.

A pápa kérése nem kevés. Mindenkitől olyan erőfeszítést kér, amire csak nagyon kevesek hajlandóak.

  • Tanuljunk újat;
  • Tegyünk olyat, amit nem szeretünk;
  • Az érzelmi ellenállásunk fedjük el;
  • S úgy tegyük mindezt, hogy a maximumot beleadjuk.

Ezt nevezik a menedzserképzés területén a komfortzóna átlépésének. Nem egyszerű, s nem is örömteli.

Ugyan én az érzemi ellenállást nem elfedném, hanem feloldanám, keresnék valami jót a nem szeretem tevékenységben, de ez csak egy apróság. Ez egy szemléletbeli különbség, ami nyilvánvalóan az eltérő hátterünkből adódik.

lelki okok feloldása

8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom és két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.

Tervezés mindennek alapja. Ha képesek vagyunk határozott képet alkotni annak kapcsán, mit szeretnénk elérni az életben, annak révén minden más kérdés idővel elrendeződik az életünkben.

9. Szilárdan hiszek – akkor is, ha tények az ellenkezőjét mutatják – abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.

Ez tipikusan az istenhit alapú megközelítésről árulkodik. Ha nekünk ez fura, akkor is érdemes megérteni a lényegét ennek a feladatnak.

  • Tegyünk meg mindent annak érdekében, ami tőlünk telik
  • S minden olyan tényező, mely nem rajtunk múlik, azt bátran és könnyedén engedjünk el.

10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép és hiszek a jóságban. Nem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.

Alakítjuk a világot, ahogy látjuk azt. A mi felelőségünk, hogy az életünk milyen irányba megy. Aki kívül keresi az okokat, hogy miért nem tudott valamit elérni, az meg is fogja találni. Aki pedig annak a módját keresi, hogy hogyan tud valamit megoldani, az pedig azt fogja meglelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.