Meditáció, mint terápia

A meditációs technikák használata nem korlátozódik le az egészséges emberekre. Venezuela fővárosában, Caracasban értelmi és mozgássérült gyerekeknek megtanítottak pár nap alatt egy meditációs mozgássorozatot. A cél ugyanaz volt, mint az “egészséges” embereknél, a belső állapot élhetőbbé tétele.

Nem profi táncosoknak tanítottak meg egy koreográfiát, hanem sérült gyerekeknek. Olyanoknak, akiknek például alapvető mozgáskoordinációs nehézségeik voltak. Küzdöttek, s bíztak egy közös cél elérésében.

Nem tudom, kinek volt alkalma akár csak felsős gyerekekkel együtt dolgozni. Nekem volt ebben részem, s pontosan tudom, hogy egy ilyen helyzetben a felnőtt mentális állapota az, ami az egész helyzetet meghatározza. A záró képen látszik, hogy 5 nap közös munka alatt egy viszonylag egységes összképet sikerült elérni a gyerekekkel. S volt köztük olyan gyerekek, akinek még akkor is elkélt a bátorítás (támogatás).

Azt gondolom, hogy azok, akik ezt az öt napos kurzust létrehozták és végigcsinálták a gyerekekkel, minden elismerést megérdemelnek. A lenti, negyed órás felvételen jól megfigyelhető a tanulás folyamata, s az elért végeredmény is. Néhol az angol felirat nem túl jól olvasható, de szerintem a lényeg szavaknál is pontosabban látszik…

A meditációs testtartás

A meditációs testtartás a belső energiarendszerünk szabályozása szempontjából egy megkerülhetetlen eszköz. Ha képesek vagyunk jól ülni, az a meditáció folyamatát sokban leegyszerűsítheti.

Ülő Buddha a jellegzetes meditációs pozícióban.

Minden meditációs rendszer két fő pontja a testtartás és a légzés. Aki ezt nem tudja, annak felesleges a meditációval foglalkozni. Ennek segítségével lehet minden korábbi mintázatunkon átlépni, azokat felülírni.

Sokan bele is fásulnak a meditációba, mert nem látják a meditáció ezen aspektusait. Ezért a jógaórákon azzal szokás kezdeni az oktatást, hogy megtanítják az egyenes hátú ülőtartást (mondják vadzsraülésnek is).

A meditációs tartásról azt mondják – főleg a kezdő meditálóknak –, hogy minden valódi meditációs gyakorlat alapja. Azzal rémisztgetik a meditációval ismerkedőket, hogy aki ezt nem tudja megcsinálni, annak esélye sincs a valódi meditációra.

Ez a fajta ülő tartás, megfelelő gyakorlás után, olyan belső állapotot eredményez, mely a belső folyamatainkat könnyebben kezelhetővé teszi. Ennek hatására könnyebb a meditáció második lépését meglépni, az éberség és elengedés folyamatán végigmenni. De ez a gyakorlásnak csak az egyik lehetséges támasza, s nem megkerülhetetlen, abszolút alapfeltétele.

“A meditációs testtartás” bővebben

A lábak megtornáztatása

A feszítés és a nyújtás egyszerre történik…

Egy két lábon járó ember számára a lábainak a karbantartása sokkal fontosabb, mint bármi más. A legtöbb ízületi bántalom is ezen részen üti fel a fejét, mert a lábaink viszik az egész testsúlyunkat. Érdemes lábaink átmozgatásával rendszeresen foglalkozni, mert a lábak átmozgatása a kulcs a csípő merev izmainak feloldásához is.

A gyakorlatokhoz érdemes leülni földre, főleg azért is, hogy megérezzük azt, milyen ereje van a földnek, mely megtart. Akinek nagy nehézséget okoz a földre leülni, az üljön rá egy kemény párnára. A fotel és a szék nem túlságosan alkalmas eszköz a lábak átmozgatásához. A fotel túl puha, s nem tudunk rajta rendesen megkapaszkodni. A szék pedig nem elég stabil ahhoz, hogy nagyobb mozgások során is stabilan a helyén maradjon.

“A lábak megtornáztatása” bővebben

A törzsünk alapos átmozgatása (megtornáztatása)

A hátunk és törzsünk izmai adják testünknek a tartását.

testünk átmozgatásához a felső testünk átmozgatása is hozzá tartozik, amihez mindenképpen érdemes felállni. Annyira megszoktuk, hogy a törzsünket megtámassza hátulról valami, hogy a rengeteg testtartási probléma ennek is köszönhető. Holott a testünket az evolúció úgy alkotta meg, hogy elbírja a testünket.

Pont ezért érdemes olyan ferde széket beszereznünk, mely a csípőnk felső részét előre billenti, s a természetes gerincívhez hasonlatos testtartásra kényszeríti a derekunkat. Az elején nagyon fárasztó lesz ezen széken ülni, mert nem szoktunk hozzá, hogy a gerinc izmait megmozgassuk. Idővel ennek a tortúrának búsásan meglesz a haszna, mert az egész testünk ennek következtében sokkal ruganyosabbá és élettel telibbé válik.

“A törzsünk alapos átmozgatása (megtornáztatása)” bővebben

A karok átmozgatása

Az első lépés a nyújtásé. Feszítsük finoman előre és hátra mind a két kézfejünket. Először csak az izmaikat használva, majd a másik kézzel is picit segítve. Végezzük el mind a két kezünknél, majd utána menjünk tovább.

Kézfej alapos megmozgatása

A nyújtás után mozgassuk meg rendesen a kezeinket, előre és hátra, jobbra és balra is. Mindkét kézzel egyszerre végezzük el a gyakorlatot, néhányszor azonos mozdulatot végezve, majd pedig ellentétesen mozgatva a kezeinket. Ezzel támogatva az agyi tevékenységeink karbantartását.

“A karok átmozgatása” bővebben

Fej alapos átmozgatása

A fej alapos átmozgatása rengeteg jó hatással jár. Nem kell ahhoz se kávé, se tea, hogy picit jól érezzük magunkat, elég egy rövid torna is.

A fejünkön lévő izmaink megmozgatásával serkenthetjük agyunk vérellátását.

Minden egyes porcikánk át akarjuk mozgatni, ezért kezdjük a legegyszerűbbel, a fejjel. Ezen belül is a fejbőr mozgatásával. Nem túl nehéz, ha az újainkkal átmasszírozzuk a hajas fejbőrt, a homlokunktól a tarkónkig a két fülünk között, egészen le a fülünk mögötti mélyedésig.

A masszázs ad egy kellemes érzetet, mely bennünk lévő mentális feszültségeket is oldja. A hajas fejbőr ugyanis tele van olyan idegvégződéssel, mely a szervezetet, és ezen belül az agyat nagyon képes stimulálni.

Ha képesek vagyunk, akkor mozgassuk meg a bőr alatti izmainkkal a hajunkat, akár egy tükör előtt állva bohóckodhatunk is egy picit.

Arc és halánték

Folytathatjuk a masszírozást a homloknál és a halántéknál, megindítva a vérkeringést, felszabadítva a bőrben lerakódott salakanyagokat és feszültségeket.

Majd jöhetnek a fülek. Húzogassuk meg párszor a fülcimpáinkat, majd masszírozzuk át őket, esetleg lapítsuk össze a fülek alsó és felső részét is. Ha tudjuk mozgatni a fülcimpát, mozgassuk meg tudatosan, a kezeink használata nélkül.

Mozgassuk át az arcunkat is, masszírozzuk meg. Segíti az arcüregek tisztulását, s az arcbőrben felhalmozódott salakanyagok eltávozásának is jót tesz. A fül előtti részt mozgatva pedig az álkapcsot mozgató izmokat is ki tudjuk lazítani.

Szemek megtornáztatása

Forgassuk meg a szemeinket, bandzsítsunk, szorítsuk össze a szemhéjainkat is. Ha lehunytuk a szemeinket, óvatosan megnyomogathatjuk a szemgolyót, de csak pici fájdalmat okozzunk magunknak, mert a szem nagyon érzékeny!!

Álkapocs megmozgatása

Folytassuk az arc átmozgatását az álkapoccsal. Sok táncos ismeri azt az alapvető tapasztalatot, hogy akinek be van merevedve az álkapcs, annak a csípőjében, s ennek következtében az egész mozgásában feszülések vannak.

Jobbra-balra, majd föl-le mozgatva az álkapcsunkat tapasztaljuk meg a határainkat. Az álkapcsot mozgató izmok nagyon érzékenyek, ezen nyújtógyakorlatoknál ne nagyon használjuk a kezeinket, mert könnyen éles, nyilalló fájdalmat élhetünk át!

Tárjuk ki a szánkat, akár ásíthatunk is. Nyissuk ki a szánkat rendesen, amennyire csak tudjuk. Most kivételesen ne tegyük a szánk elé a kezünket, hagyjuk meg magunknak azt a szabadságot, hogy a maga természetességében átélnünk az ásítást, mindenféle tanult kísérő mozdulat nélkül.

A nagyra nyitott száj azért is hasznos, mert a fogorvosnak egy relatíve kevéssé nyíló szájban dolgozni nem leányálom.  Tovább tart a beavatkozás, s az nekünk is kellemetlenebb.

A nyakunk átmozgatása.

Először csak a bólintsunk előre, majd hajtsuk hátra a fejünket. Pár ismétlés után döntsük jobbra és balra a fejünket. Majd függőlegesen tartva kezdjük el a gerinc felső részét is átmozgatni, forgassuk el a fejünket jobbra és balra.

A fej átmozgatásának további fázisai

A következő lépésben az előző sorozatot ismételjük meg úgy, hogy minden mozgatási fázisnál már a kezünkkel is segítünk, növelve a nyújtást. Nem kell erőltetni, csupán hagyjuk, hogy minimális többletet megérezzük.

A folyamat végén  végezzünk pár fejkörzést is, mind a két irányban, felváltva.

Az életünk megítélése

Életünk kihívások sorozata. Ennek az emberi tényezői, s ezen belül az ítélkezés rengeteg kihívás forrása lehet az életünkben, ha nem kezeljük mások reakcióit a megfelelően.

Jézus tanításai nem a hitről, hanem a mindennapi kihívásaink kezeléséről szólnak. Tele vannak a tanításai a mindennapok során is jól alkalmazható, gyakorlatias tanácsokkal.

Jézus tanításának alapelve, az egyszerűség ennek kapcsán is felbukkan, főleg abban, ahogy a kihívásokat kezeli. Annyi elvárás és elképzelés kapcsolódik a boldogság és az örömteli élet fogalmához, ami lehetetlenné teszi megélnünk a pillanat teljességét.

“Az életünk megítélése” bővebben