Mentális betegségek meggyógyítása

A mentális nehézségek mindannyiunk közös élménye. Betegséggé akkor válnak, amikor a tapasztalataink állandósulnak, megnehezítve az életünket, a gondolkodásunk és a mindennapi életvitelünket.

A mentális betegségek mintákat követő viselkedésformák, illetve a mintakövetés nehézségeiből adódó életviteli nehézségek. Aki mentálisan beteg, az nagyon nehezen képes azon felülemelkedni, mert hiányoznak azon mintái, aminek lévén változhatna az életük.

Az együttérzés meditációja

A “mentálisan beteg” emberek egyszerűen nem tudják, gyakran nem is feltétlen képesek a mindennapi emberek által rutinból használt mintákat olyan módon követni, mint a többi ember. Ezért az ő viselkedésük egyedi, a saját képességeihez igazodó lesz.

Ennek az egyedileg adaptált viselkedésnek az eredménye pontosan olyan hatású, mintha egy kép elé egy opálos vagy egyenetlen felületű üveget (lencsét) tennénk. Azon keresztül nézve az alá helyezett képet, ugyan kivehető lesz maga a kép, de nem lesznek élesek, illetve folytonosak a kontúrok, és nem lehet pontosan kivenni az eredeti kép részleteit és arányait sem.

Pont ilyen az is, ha mentálisan vagy érzelmileg zaklatott ember beleveti magát a meditációba. A hatások ugyan jelen lesznek, de amíg a belső zavara jelen van, addig a meditáció eredményei csak részlegesen nyilvánulnak meg.

Éppen ezért ezt a meditációt főleg másokért szoktuk csinálni. Olyanokért, akik éppen különböző mentális és érzelmi nehézségekkel küzdenek.

A mentális és érzelmi zavar belső élménye

A mentális és érzelmi zavarnak is nevezett állapotokról a legtöbb embernek van saját tapasztalata. Időről időre mindenki átéli a belső feszültségeket, a frusztrációt és az érzelmi túlfűtöttség állapotát.

Az ilyen állapotot átélni nem túl kellemes, ezért mindenki menekül az olyan embertől, akiknek ez az állapot jelen van az életében. De a legtöbb ember képes ezen állapotokból hamar kimászni, túllépve ennek zavarba ejtő hatásain.

Semmi más teendő nincs a mentális emberekért végzett meditációban, mint ezen zavaró és fájdalmas érzésekből valamennyit felidézni, majd ezeket elengedni. S az elengedés folyamatának örömét és tapasztalatát felajánlani a zaklatott embereknek, a hétköznapi működés tapasztalatával és tudásával együtt.

A mentális állapot gyógyulása

Amikor a korábbi élmények tapasztalatával megajándékozzuk a nehézségekkel küzdőket, akkor elképzelhetjük, hogy a belső zavaruk hatásai elkezdenek csökkenni. Gondolataink és érzéseink kitisztulnak, világos, érthető és egyértelműen felismerhető gondolataink és érzéseink vannak, s képesek ezen tapasztalatokkal élni és tartósan megtartani.

Egy örömteli és boldog élet semmi másról nem szól, mint amikor a gondolataink és érzéseink egymást támogatják, s más is ugyanezt éli meg. Képzeljük el, hogy ennek tapasztalata kiáramlik belőlünk, a szivárvány minden színében megjelenő fények megérintenek mindenkit (nem csak a nehézségekkel küzdőket). Az öröm, a tisztánlátás és a világosság érzetével és tapasztalatával megajándékozva mindenkit. Az emberek élete minőségileg meg fog változni, maguk is képesek lesznek arra, hogy az éppen nehézséggel küzdőknek vígaszt és támogatást adjanak.

A meditáció lezárása

Osszuk meg mindenkivel az öröm és világosság érzetét, gyógyuljunk meg a zavarodottságtól, a kételytől és a félelemtől, mely oly sok fura tettünk eltitkolt mozgatórugója, s mely a folytonos keresgélésünk és bizonyítási vágyunk gyökerét is elvágja.

Majd legvégül engedjük el az összes elképzelést és koncepciót arról, mi a jó és mi a helyes, mit kell megtennünk, s milyen szabályokhoz kell igazodnunk. Csupán időzzünk abban, ami van, s engedjük meg azt, hogy történjen mindaz, ami a lehető legjobb számunkra és mindenki másnak spontán és erőfeszítés nélkül.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.