Önfelszabadító meditáció

A meditáció az egyik legjobban félreismert és félreértett önismereti módszer. Meditációnak nevezzük a jövő megteremtését célzó vizualizációs gyakorlatokat éppúgy, mint azt a folyamatot, mely az érzelmi és mentális szabadság forrása.

Ezen túlmenően vannak olyan meditációs tapasztalatok, amikor egy cselekvés meditációvá válik (pl. főzés, takarítás) és vannak olyan helyzetek is, amikor a kontemplatív állapot vallási cselekedetekhez (pl. imához) kötődik. Ezek nem valódi meditációk, hanem olyan spirituális élmények, melyek egy adott tevékenység elmélyült végzéséhez kötődnek.

A meditáció lényege és akadályai

A meditáció egy belső folyamat, melynek legfontosabb pontja az éberség. Első lépésben érdemes a külső zavaró körülményeket kizárni, hogy az összpontosítás és az elengedés megtapasztalása minél könnyebb legyen.

Amikor a mindennapi belső zaklatottságunk alábbhagy és a mindennapok szintjén kezelhetővé vált, akkor kezdhetünk el az életünk alapvető feladataival szembenézni. A tudatunk valódi tartalma rengeteg kudarc és fájdalom emlékét hordozza, s a meditáció akadályai pont ezekre mutatnak rá. Ha az alapvető zaklatottságunk nem rendeződik el, akkor nem szabad mélyebbre ásni, mert azzal csak sokkal zaklatottabbak leszünk, mint most az érdemi változás lehetősége nélkül.

Meditációs légzéstechnikák

Amikor képesek vagyunk elrendezni az életünket, hatalmas lehetőségek nyílnak meg számunkra. Lesz elegendő tér a tudatunkban arra, hogy elkezdjünk mélyre ásni. Feltárva múltunk rejtett zugait. Ennek egyik legjobb eszköze a meditációs ülés érzetét összekötni a légzésünkkel. Kezdetben csupán a légzésünkre figyelve lecsendesíthetjük a tudatunkat, melynek hatására az érzelmi és mentális zaklatottságunk csökken.

Később a légzésünket összekapcsolhatjuk különféle vizualizációkkal, mint pl. a tonglen vagy a tisztító légzések használata. Ugyanennek a kérdéskörnek a része egyébként a buddhista mantrák használata is, mert a mantra használat a légzésünkhöz kapcsolódik, s nem független gyakorlat a meditációtól.

Csak zárójelbe jegyezném meg, hogy a hindu mantrák rendszere alapvetően másmilyen, mert a hinduknál a mantrák alapvetően kapcsolatteremtésről szólnak és nem az éberség fejlesztésének eszközei.

A sikeres meditáció jelei

A sikeres meditáció a belső béke állapotát hozhatja el. Képesek vagyunk az érzelmeinket feloldani, túllépve a harag, vágy, büszkeség, féltékenység és bizonytalanság ködén, s aminek hatására képesek leszünk örömtelien tevékenykedni magunk és minden más lény javára. Ez a fajta tapasztalat pontosan megfelel a belső békének.