Önismeret haladóknak

az önismeret folyamatában el jön idővel az a pont, hogy felismerjük, a személyiségünk tökéletesítése nem hozza el a várva várt eredményeket, s kénytelenek vagyunk szembe nézni önmagunk sérüléseivel, fájdalmaival és érzékeny pontjaival.

 Ez az írás az oldal többi részéhez képest sokkal keményebben és őszintébben fogalmaz.
Elolvasása érzelmi viharokat és fájdalmakat okozhat!!!

stoptábla
Álld útját annak, hogy mások a szenvedésük eszközeként használják az életed.

Az önismeret haladó szintje akkor kezdődik, amikor beláttuk a személyiség foltozgatásának a feleslegességét. Nem lehetünk boldogok a személyiségünk révén, s nem érhetjük le a gazdagságot sem az által, hogy a személyiségünket fényesre polírozzuk. Amíg csak a lényünk felületét, a mázat próbáljuk fényesre polírozni, addig a nehézségeink újra és újra fel fognak bukkanni.

Ennek legfőbb oka a személyiségünk lényegéből adódik. Az a felszíne a lényünknek, s nem a teljességünk egésze. Amíg abban bízunk, hogy egy pár napos tanfolyam megoldja életük nagy kérdéseit, addig esélyünk sincs. Mert gyors eredmények csak a felszínt érintik, de nehézségeink forrása a lényünk mélyebben fekvő, rejtettebb zugaikban gyökereznek.

A haladó önismeret fő akadályai

Egyik gyerek élete sem csupa öröm és kacagás. És ez így van rendjén.

Sokan félnek önmagukkal szembenézni, mert ami előbukkanhat, attól a legtöbbünk igyekszik minél messzebb kerülni. Egy picit élve boncolás az, amire szükség van életünk minőségének a javításához, hogy a bajaink gyökeréig tudjunk hatolni.

De sok más is közrejátszik abban, hogy sokan megtorpannak az önismeret útján:

  • A legtöbb ember egyedül, segítség nélkül többnyire képtelen haladni az önismeret útján.
  • A lényünk félelmeit és szorongásait közelebbről megnézve felszínre törhet a múltunk összes borzalma, amit átélni nem mindig kellemes. A fájdalom gyakran nem elkerülhető, de a szenvedés opcionális.
  • A felmerülő emlékek időről időre olyanok, melyeket mások előtt felvállalni, a felmerülő szégyen és bűntudat miatt, nagyon nehéz.
  • A változás sem jön azonnal. Nem fogunk másnaptól boldogan és örömltelien élni attól ,hogy elkezdünk rendet tenni az életünk kusza dolgai között

A döntő pont, mely az önfejlesztés fele terel

Talán a legfontosabb tényező, aminek köszönhetően egyre több emberben felmerült a tudatos változás igénye. Az elmúlt tíz év világossá tette, aki nem alakul és nem változik, az menthetetlenül elkezd süllyedni. Sokáig ez ugyan ez nem volt ennyire nyilvánvaló, de a tendencia már egy évtizede jelen van.

Ehhez ma már rengeteg minden hozzátartozik, a megfelelő szaktudás ma már csak alap, de közel sem elegendő. Hatalmas az emberek közötti verseny, s aki többet, mást is tud, az hatalmas előnnyel rendelkezik. Már a szakmai szinten, a munkaerőpiacon is megjelennek azon marketing tényezők, mint a piaci rés, egyediség, egyénre szabás, különleges tulajdonság.

A haladó önismeret spontán folyamata

Az életünk útját nem láthatjuk előre pontosan. Ha feladjuk az első nagyobb kihívásnál, az életünk összes jutalmától is megfoszthatjuk magunkat.

A tudatosság felfejlesztése, hogy a gondolataik érzéseik megjelenését észrevenni sem egyszerű. Aki már belefáradt a küzdésbe, annak még nehezebb, mert önnön tehetetlenségével is szembe kell néznie.

Sokan spontán erre az útre lépnek, mert alkalmasakká váltak rá. Sok mindent kipróbáltak már, ezernyi dolgot feloldottak az életükben, mert változtatni akartak. De egy ponton elakadnak, mert minden embernek van vak foltja, amire nem lát rá.

S az önismeret magasabb szintjein nagyon kevés az igazán jó és tapasztalt vezető. Aki képes másképp is látni az életet, nem csak a saját szemléletének tükrében. A haladó szinten rengeteg türelemre és kitartásra van szükség, mert nincsenek instant megoldások már.

Egyéni ÚTon haladás tudatos módja

A haladó önismeret útján természetesen vannak nagyon hasonló lépések, de a személyes fejlődés ÚT-ja mindenkinél egyedi. Az igazán intenzív úthoz pedig érdemes egy jó kísérőt választani. Csak olyan kísérőt szabad választani, aki nem egy 200 órás tanfolyam után kezdett el emberekkel foglalkozni, hanem évek hosszú során, a saját bőrén keresztül is megtapasztalta a belső átalakulás folyamatát.

Az amerikaiak által terjesztett sablonos megoldások a haladó szinten már semmit nem érnek. Egy jó kísérő sem tehet mást, csak Útjelző táblákat helyez ki, hogy a változásnak valamiféle keretét adja. A haladó szinten az önismeret, a belső fejlődés már nem külső hatások következtében jön létre, hanem a belsőből épülő folyamat.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Mindennek ára van

Ez talán az első és legnehezebb kihívás annak elfogadása , hogy nincs semmi sem ingyen, mindennek meg van az ára és az értéke. Aki nem hajlandó megfizetni a változás árát, az soha nem fogja elérni a hőn áhított eredményeket.

A felelőtlenségnek is meg van az ára. Valakinek az élete is rámehet.

Egy változási folyamat tipikusan több ezer kisebb-nagyobb lépésből áll. Nekem ehhez van egy egyszerű táblázatom, aminek révén ezt felmérem, s a változást követni is szoktam. Mérési rendszerem alapját az érzelmek átformálása kapcsán ki is fejtettem, érdemes minden fő érzelmi ponthoz tartozó cikket is alaposan áttanulmányozni.

A következő kihívás, hogy nem szabad egy területet túlhangsúlyozni, miközben más területek alulfejlettek maradnak. Egyszerűen ez nem lehet cél. Mert egyes területek túlhangsúlyozása révén egy sok nehézséggel és fájdalommal küzdő, féloldalas személyiség jöhet létre, aki nem találja a gondjainak okát, sem annak feloldási lehetőségeit.

A segítővel végzett munka ára

A segítő igénybe vétele egy nagyon bölcs, és nagyon érdemi döntés az úton. Nekem is szükségem volt rá, s akik nekem segítettek, azok is mind így érték el a saját változásukat. Mert ez működik.

Egy jó segítői munka időbe telik. Egy alkalommal tanácsot kérni szinte értelmetlen. Főleg, amikor nagyon kusza és zavaros az életünk, heti vagy kétheti ciklusokra van szükség, ami közben lehet a folyamathoz igazodva új és új lépéseket tenni. Fél év minimum, amíg a változások látszanak, de egy érdemi munka, idővel ritkuló találkozókkal, akár évekig is eltarthat.

Aki adósságokkal magához láncol embereket, az sohasem lehet szabad és gazdag.

A mindennek ára van elv a segítő idejére és erőfeszítéseire is vonatkozik. Ezért a kapott segítséget mindig ellentételezni kell. Többnyire erét fizetünk a szolgálataikért. Nem magáért a segítségét, vagy a tudásért, mert egy jó segítőnél a kapott instrukciók hatása szinte megfizethetetlen. Gyakran csak évek múltával tudjunk igazán megítélni mindazon hatásokat, amit egy jó instrukció elindított.

Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy amit kaptunk, azért adnunk is kell. Mert a csere elve mindenkire vonatkozik a fizikai világban. Aki nem fizet vagy nem ad ellentételezést a segítésért, az adósságokat halmoz, ami mint egy horgony, megköti az életünket. Aki elkezd alkudozni az áron, azt én ezért szoktam elküldeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.