Önmegvalósítás útja

Az önmegvalósítás, mint cél néha tovább terheli az életünk, ahelyett, hogy könnyebbé és örömtelibbé tenné az életünk. Túl sok elképzelés és elvárás kötődik hozzá, ami pont a tényleges célunktól távolít el, ahelyett, hogy közelebb vinne.
Az önmegvalósítás igazából nem más, mint akadályaink átalakításának és feloldásának a folyamata.

B terv
Az újratervezés sokkal nagyobb eredményt hozhat, mintha azt követjük, ami gyors, egyszerű és könnyű.

Az önmegvalósításnak két alapvető megközelítése van. Az egyik semmi másra nem összpontosít, mint a sikeres szokások megtanítására és a azok alkalmazására. Annyira egyszerűek ezen módszerekkel eredményt elérni, hogy a sikeres előadók ezen megközelítéssel milliókat kaszálnak. Egy gubanc van vele, hogy ezen módszerek hozzátesznek ugyan a viselkedési repertuárunkhoz, de gyakran nem oldódik fel az a minta, mely a korábbi nehézségek valódi forrása volt.

Az önmegvalósítás második megközelítése ennél sokkal rögösebb. Ugyan alkalmazhatjuk a viselkedés-pszichológusok technikáit, például az NLP vagy a menedzserirodalom célkitűzési technikáit, de a hangsúly teljesen más hova kerül. Nem akar feltétlen új mintákat kialakítani, mert a legtöbbször avval is megelégszik, hogy a korábbi mintákat megfigyeli, esetleg megszüntetni. Ennek hatására az emberek közötti távolság nem nő tovább, nem erősíti fel a jelen társadalmunk alapvető, kiüresedést okozó mintáit.

Az önmegfigyelés 4 lépése

Minden helyzet némileg egyedi, ezért a megoldás is egyedi módszereket igényel

A dinamikus önismeret (önmegfigyelés) legfőbb tulajdonsága, hogy folytonos megújulást jelent. Egy szüntelen munka, mely nem arról szól elsősorban, hogy milyenek vagyunk, hanem arról, mi felé haladunk.

A folyamatnak 4 lépését lehet megkülönböztetni, habár ezek átszövik egymást. De minden egyes eleme fontos, nem opcionálisak vagy kihagyhatóak. Aki egyes lépéseket ki akar hagyni, az garantáltan egy helyben fog járni, mert folyamatosan visszakerül a kiindulási pontra.

A módszer nagyszerűsége, hogy nem egy sablonos metódus, amihez az ember szabjuk alkalmassá, hanem egy olyan alapmintázatot ad a munkához, melyet folyamatosan az adott helyzetünkhöz igazíthatunk. Mintegy alkalmazkodik ahhoz az állapothoz, amiben éppen vagyunk.

1. Kihívásokkal teli élet

Az első lépés lényegét egy érzékletes mondattal tudom bemutatni. Van egy palacsinta az asztalon, aminek a tölteléke barna és iszonytatóan büdös. Azaz valami nem kerek az életünkben, és azt érdemes átformálni. Az életképtelen stratégiák kapcsán láttuk, hogyan érdemes az életünk kihívásaival szembe nézni, felvállalva mindazt a fájdalmat, amitől korábban menekültünk.

Csak akkor tudunk változtatni a helyzetünkön, ha velvállaljuk mindazt, ami jelen van az életünkben. A a fejét homokba dugó strucc nem tud időben védelmet találni a vihar elöl, mert nem látja az érkező felhőket.

2. A nehézségeink okainak feltárása

Menis Yoursry: Rejtett emlékeink nyomában könyvborítója
Aki rálát a múltjára, megérti a jelenét. Aki feloldja a jelen elakadásait, átformálhatja a jövőjét.

A mostani életünket a gyerekkorunk benyomásai alapvetően meghatározzák. Ezek zöméről nincs tudomásunk, s pont ezért ezekkel nem is tudunk mit kezdeni. Megfelelő kérdésekkel viszont fel lehet ezeket hozni, s felismerhetjük azt, mi minden befolyásolja az életünket.

Sokan úgy viselkednek, mintha az ő mintájuk tökéletes lenne, s a többi ember totál hülye, mert nem értik meg azokat a mintákat, ami a másik embert mozgatják.

Ez a fajta tendencia nem feltétlen jellemfüggő. Egy erőteljes, döntéseit következetesen vállaló ember ezt nagy hangon jelezni szokta, egy kreatív, örömteli ember megpróbál másokat felvidítani, míg egy elkerülő típus csupán kikerüli azt, akit nem tud megérteni.

A vicc az, hogy pont ez a viselkedés akadályozza meg azt, hogy tanuljunk. Sokszor nem is azokat az embereket látjuk, akikkel találkozunk, hanem azon mintákat vetítjük másokra, amik épp bennünk munkálkodnak. Amikor mindenféle értelmetlen reakciónk van helyzetekben, akkor pont a tanulás lehetőségétől fosszuk meg magunkat.

3. Érzelmi mintáink elengedése és feloldása

A dinamikus önismeret lényegi pontja az, hogy nem tekintjük magunkat egy változatlan egységnek, hanem elkezdjük elengedni mindazokat a mintákat, amiket már nem szeretnénk követni. Komoly kihívás ez, mert a jellemünket alkotó én-darabokhoz érzelmileg kötődünk.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Minden egyes minta, amit követünk, valamely gyerekkori személyhez köt minket, s a nem tudatos emlékeink egy-egy darabját jelenti, amivel hűek vagyunk azokhoz, akikhez gyerekként kapcsolódtunk.

4. Önmagunkra találás

Az egyedi mintáinkat feltárva meglelhetjük azt, ami a sokféle védelmi mechanizmus között meghatároz minket. A saját lényünk és sorsunk, mely egyedi és megismételhetetlen életfeladatunk.

Ennek megélésére nincs univerzális módszer, mindenki másutt van elakadva, mást kell átalakítania, s más ponton van szüksége egyedi támogatásra. Az alapvető összefüggések mindenkinél azonosak, de a megoldandó feladat mindenkinél egyedi.

A nehézségek okainak megszüntetése

Öröm és boldogjág az emberből fakad, amikor félreteszük az elképzeléseinket.
Öröm és boldogság az emberből fakad. Akkor jelenik meg az életünkben, amikor félre tesszük az elképzeléseinket.

Az önismereti munka egy folyamat, rengeteg megközelítéssel és módszerrel. Mindegyik egy picit más, s mindegyik megközelít más módon segíti az önmagunk felfedezését. Egyik megközelítés sem tökéletes. Minden megközelítés jól tud működni de nem minden helyzetben.

Alapelvként én azt alkalmazom, hogy sosem a kellemetlenséget akarom megszüntetni, hanem annak okát, a hátterét.

Hasonlóan ahhoz, mint amikor egy akácfát akarunk kivágni. Nem az ágakat kezdjük nyesegetni, ha ki akarjuk vágni a fát, hanem a gyökereket kezdjük kiemelni a földből. Néha ugyan érdemes pár nagyobb ágat is levágni, vagy a fa felső részét levágni, hogy a gyökereihez hozzá lehessen férni, de ez nem feltétlen szükségszerű.

Önmagában a következmények kezelése nem elég, mert amíg lesz ok, addig lesz okozat is. Mint ahogy a fejfájás is valaminek a tünete, s nem a bevitt aszpirin hiánya

Szembenézni a múltunkkal

Az életük nehézségeit elengedni főleg azok számára nagyon nehéz, akik nem, vagy csak nehezen tudnak szembenézni a múltjukkal. Nem mernek emlékezni, ezért az egész életük a múltjukról szól.

Nincs benne semmi elrendezve, ezért minden hatás jelen van az életükben egyszerre. Olyan kaotikus az életük, amiben békére lelni szinte lehetetlen, mert a múltjuk tudatosan ellenük dolgozik.

Az ilyen helyzetet átformálni nem egyszerű, mert ahova nyúl az ember, ott találkozik egy lerendezetlen történettel. Érdemes az ilyen esetekben L. Hay megközelítését alkalmazni:

hőlégballon az égen
A hőlégballon is akkor tud könnyedén feljebb emelkedni, ha felesleges teher egy részétől megszabadul
 • Először a legegyszerűbben kezelhető mintáinkat vegyük sorra, s engedjük el őket.
  Ennek eredményeként lesz elegendő tér az életünkben ahhoz, hogy a legnagyobb kihívásainkkal is szembe tudjunk nézi.
 • Ezután tudunk érdemben a világunk átalakulásával foglalkozni. Lépésről lépésre – néha fájdalmas döntéseket is meghozva – érdemes a múlt fájó pontjait elrendezni, hogy ne fájjanak tovább.
 • Ennek a folyamatnak a kulcsa az éber figyelem. Vannak ennek egyszerűbb és összetettebb formái is, s mindegyik arra fut ki, hogy a folyamatosan gondolkodó és ítélkező mentális folyamatoktól elforduljunk.
  A gondolatok ugyanis jó szolgák, de csapnivalóan rossz vezetők. Ennek hatására lehetővé válik a mindennapok zűrzavarának a rendbetétele.
 • Amikor felismerünk egy mintát, mely az életünket zavarja, akkor ezek mentén már bátran átalakíthatjuk vagy elengedjük.

Az dinamikus önismeret folyamatával kapcsolatban érdemes mindig tudatosítani, hogy egy időigényes feladat:

 1. Minden érzelmi változás a mintáinkat át fogja rendezni.
 2. Az átrendeződés az a része a folyamatnak, mely időt igényel.
  1. A legtöbb esetben az érzelmi átrendeződés nem megy öt perc alatt.
  2. Van, hogy egy ilyen folyamat hetekig vagy hónapokig is eltart.
  3. S nem lehet sietetni
 3. Aki hirtelen akar eredményeket elérni az önismeret útján, az garantáltan el fog elbukni.
 4. H nem hagyunk elegendő időt arra, hogy egy változás után kialakuljon az új belső rendünk, abban bizonyosan elindul a visszarendeződés az életében. Mert a folyamatos változás elindítja az egó védelmi reakcióit.

Az ember így működik, s érdemes azzal dolgoznunk, amink van 🙂 .

A tudatosan választott cselekvésminták ereje

A múltunk emlékeinek börtönében élünk. Érdemes meglátni és feloldani ezen gátjainkat.

Amikor már picit csökken az életünket irányító hatások mennyisége, felvehetünk olyan szokásokat, melyek a megújuló életünket támogatják. Mint egy vírusölő program, a múltunk korlátozó hatásait elkezdjük ezek révén feloldani.

Van aki rendszeresen meditál, van aki jógázik vagy tornázik. Sokan kineziológushoz járnak, s van rengeteg csoportterápiás módszer is. Magam is sokat kipróbáltam, volt, amit hosszabb ideig csináltam is.

Amit ezen szokások kapcsán fontos észben tartani, hogy ezek is minták, amik egy ideig támogathatnak minket. Minden módszer egy adott típusú elakadásra ad megoldást. Ha egy módszer már nem tudja megoldani az aktuális kihívásainkat, érdemes új módszer után néznünk, és a felvett szokásaink egy részét is újakra cserélni.

A dinamikus önismeret hatása

Nézzük meg a fenti havas képen lávő tekintetet. Más háttér, hasonlóan szelíd tekintet.
Az elvek mindenütt azonosok, teljesen mindegy, hogy valaki keleten él, vagy Európában.

Az életem során szerencsém volt több olyan emberrel  is találkozni, akik a dinamikus önismeret munkáját felvállalták, és inspiráltak is ugyan erre. Különféle kulturális háttérrel rendelkeztek, de volt pár közös jellemzőjük.

 • Teljesen elfogadták azt, ahol épp tartottak;
 • Mindig tettek azért, hogy a holnap szebb legyen.
 • Nagyon fontos szerepet játszott az életükben a másokért végzett önzetlen munka;
 • Végtelen szelídség és nyugalom jellemezte őket;
 • Képesek voltak a legzaklatottabb elmét is lenyugtatni.
 • Minden cselekedetükben spontán megnyilvánult a derű; s
 • Az életük tele volt apró örömökkel, melyből bárki részesedhetett, aki arra nyitott volt.