5 érzelmi sérülés

Megalázottság, elutasítottság, elhagyatottság, elárultatottság és igazságtalanság, mint a jellemünket formáló sérülés, amit meggyógyítva fleszabadulhatunk…

A menekülés (vékony hát), a mazochizmus (sörhas) és a harc (széles váll) tipikus jeleit is magán viseli a testalkatom.

Egy mentális segítő munkája nagyon sokrétű kell legyen, nem elegendő a jó problémamegoldó készség, a kérdések jól időzített feltevése, ennél sokkal több kell.

Az érzelmek feloldása egy nagyon összetett folyamat. Egyes írások 80.000 ezer fajta akadályról beszélnek, amiknek a megismerése és feloldása ezernyi megoldást igényel. Ennek a megértését és alkalmazását tette egyszerűbbé Lise Bourbeau könyve azzal, hogy nem az okok kutatására és feloldására tette a hangsúlyt, hanem a következményekre és azok  feloldásra teszi a hangsúlyt.

Az elutasítottság érzete

Az elutasítottság érzete bárkinek osztályrésze lehet. Nem minden kérésünkre kapunk igenlő választ, s ez vágyaink elérésének akadályát jelenti. A szülői nevelés elkerülhetetlen része, hogy időről időre nemet mondjunk a gyerekek kéréseire és kívánságaira. Fontos tudatosítani magunkban, hogy nem ránk mondanak nemet ilyenkor a velünk szemben állók, csupán egy kérésünkre.

Sokunk ezen érzése a szüleink kapcsán is az életünk része. Nem tudtak megadni mindent, amire vágytunk, nem engedtek meg mindent, amit akartunk, olyan kereteket állítottak fel, ami ellen harcoltunk. S ennek a következménye a szülő általi elutasítottság érzete.

A menekülés, mint az elutasítottság tünete

vékony néger nő padon ülve
Az atlétaalkat a menekülő jellem egyik biztos jele.

Úgy lehet felismerni azokat, akik épp az elutasítottság érzetét élik át, hogy menekülnek. Mindig és mindenáron. A felelősségtől, a feladatoktól, a segítségtől, a kihívásoktól, mindentől.

Ha le akarunk egy menekülőt kötözni, beszorítva egy szűk elvárásrendszerbe, gyakorlatilag megfosztva a szabad döntésnek a jogától, azzal olajat öntünk a tűzre. Egy börtönben fogja magát érezni, s elementáris erővel fog lázadni ellene.

Ennek az állapotnak egy igen durván rögzült mintázata az, amikor valaki már ki sem bújik a csigaházából, s csak azt hajtogatja, hogy ez nekem nem fog sikerülni, ez nekem nem jár (bármiről is legyen szó). Ilyenkor sokat segít, ha elkezd mozogni, esetleg egy ideig több vörös húst enni, rágózni. De a lények az, hogy valamiképpen kereteket kell szabni a menekülésnek.

Elhagyatottság érzete

Ez elhanyagoltság érzete nagyon hasonló az elutasítottság érzetéhez. Van egy jelentős különbség. Míg az elutasítottság elsősorban az érzelmekről és a kérésekről szól, addig az elhagyatottság a fizikai távolságérzetből és a büszkeségünkből táplálkozik.

A mindennapokban az elhagyatottság érzete két módon tud megnyilvánulni. Az egyik mód, ahogy megnyilvánul, az a dekoncentráció, a másik pedig a függőség. Néha a dekoncentráció és a függőség együttesen van jelen, de külön-külön is megjelenhet.

A függőség, mint az elhagyatottság tünete

Ha az elképzeléseink nem teljesülnek, nem azt kapjuk, amit a kék-lila ködön át elképzeltünk, sokan így reagálnak.

Sokan valamitől függő állapotba kerülnek. Ez lehet alkohol, cigi, fű, rágó, kávé, kaja, vagy valamilyen szokás (cselekvés). A pszichotrop szerek használatánál nagyon figyelni kell arra, hogyan használja valaki a szereket.

Ha csak alkalmanként használja valaki ezeket a szereket (mondjuk hétvégén), akkor inkább egy eszköz a hétköznapokból való kimenekülésre. Aki viszont folyamatosan pszichotrop szereken él, az általában pótcselekvésként fogyasztja ezeket a szereket (függő).

A függőség, mint elnevezés ne tévesszen meg senkit. A függőség a stresszlevezetés összes formájával kapcsolatban kialakulhat. Valaki veszekszik, valaki állandóan beteg vagy összetöri magát, de hallott már a világtörténelem szexfüggőségről is 🙂 .

lelki okok feloldása

A függőség állapotában sokat segít, ha vannak körülöttünk emberek, akik támogatnak. Nem egy egyszerű helyzet például mozaikcsaládokban illetve egyszülős családokban élni. Sokan ilyen helyzetben úgy érzik, hogy csak dobálódnak egyik helyről a másikra, de sehol sem kellenek igazán. S ez az érzés nem csak vetítés, hanem ténylegesen átélt, s az esetek egy jó részében közelről sem alaptalan megélés

Sokan próbálnának kötődni ezen alapélménnyel a hátuk mögött, csak közben mindig elhagyja őket a párjuk. Vagy ők maguk nem érzik magukat szeretve, s kilépnek a kapcsolataikból. Ismételve a gyerekkori mintájukat. Ennek feloldására tudatosan el kell kezdenünk nyitni az emberek és a világ fele, s figyelni azt, miként menekülünk, hol éas főleg minek köszönhetően indul el a menekülés mintája.

A megalázottság érzete

A megalázott emberekkel a legnehezebb a közös hangnemet megtalálni. Mindent megtesznek azért, hogy az életük nehezebb legyen, mint amilyen. Mindenkire jellemző, hogy folyamatosan újrateremti mindazt, amitől szenved, de ez a megalázottságtól szenvedőkre kiemelten és kíméletlenül igaz ez. Ők az önszívatás mesterei. Egy megaláztatástól szenvedő számára bármi más jobb lenne, mint egy olyan ember, aki tényleg segíteni akar nekik.

Akik a megaláztatás érzetétől szenvednek, folyamatosan vonzzák a bajt, bármi legyen is az. A nehézségek mindig a nyakukba szakadnak, amik kapcsán folyamatosan és reménytelenül szoronganak. Ha minden rendben van az életükben, akkor ők képesek azt pár perc alatt totálisan tönkretenni, kerül amibe kerül.

A mazochizmus, a megalázottak önbüntető technikája

A távol-keleti, kínai és japán Buddha ábrázoláson a mazochistákra jellemző nagy has jelenik meg.

Ne tévesszen meg senkit, sok megalázástól szenvedő számára alapvető szükséglet az, hogy szívassa magát. Gyakran úgy tűnhet, mintha környezetük folyamatosan benne hagyná őket a bajban, de valójában ezt ők maguk hozzák létre.

A folyamatos önbüntetés nem feltétlen tudatos, de mindenesetre tendenciózus. A legtöbb pesszimista is közülük kerül ki, s feltűnően sok közöttük a túlsúlyos.

Amíg nem sikerül megtalálnia a módját egy megalázottságtól szenvedőnek, hogy jól érezze magát a bőrében, és törődjön magával, addig esély nincs arra, hogy kimásszon a gödörből.

Az elárultság érzete

Aki úgy érzi, folyamatosan becsapják és elárulják, minden áron azon lesz, hogy ez ne történhessen meg vele. Igen erőteljes egyéniségeké válnak az elárultságtól szenvedők, temperamentummal, keménységgel, s amit talán mindennél jobban el akarnak takarni, nagyon nagy sebezhetőséggel.

 

Akit elárultak, az harccal kompenzál

Gordon Ramsay, akinek csak az jó, amit ő akar, és azt minde n áron el is akarja érni
Gordon Ramsay, akinek csak az jó, amit ő akar, és azt minden áron el is akarja érni

Akit valaha elárultak, az mindent el fog követni azért, hogy az soha többé ne történhessen meg. Ő lesz a harcos, akinek az akarata akkor is érvényesülni fog, ha történetesen az a legnagyobb hülyeség.

Az elárultatástól szenvedők nagyon gyakran manipulálják a környezetük. A legtöbb konfliktust is ők gerjesztik. “A két dudás nem fér meg egy csárdában” szólás biztosan két erősnek látszó, de az elárultság érzetétől szenvedő (és ettől sebezhető és gyenge) emberről mintázódott.

Harcolni fog a jobb helyét, a több pénzért, mások kikerülő mechanizmusai ellen, mások igazáért, mások megalázása ellen, s nem utolsósorban a jobb partnerét, nagyobb presztízsért, és a hatalomért.

Aki folyamatosan harcol, s fél, hogy újra elárulják, annak egyetlen gyógymód van, a gyengédség és a törődés.

Igazságtalanság érzete

Az igazságtalanságtól szenvedők gyakran leblokkoltak, lefagytak. Akivel méltánytalanul bánunk, az nem tud mit kezdeni a helyzettel, ezért inkább nem reagál.

Van egy igen erőteljes habitusom, vonzottam is azokat, akik az elárultság érzetétől szenvedtek, s sokáig azt hittem, bennem van a hiba (ami részben igaz is). Ez akkor volt igazán kínos, amikor egy tipikusan feszengő lánnyal akartam megismerkedni, s egy szót nem sikerült belőle kihúzni. Ettől persze én is épületesen éreztem magam, s ott feszengtünk egymás társaságában.

Az érzelmi merevség, az igazságtalanság tünete

Roger Testvér idősen
Mosolygó arc, jellegzetes merev vonásokkal…

Az igazságtalanságtól szenvedőket viszont nagyon egyszerű megnyitni. Sokan úgy érzik kiszúrtak velük, kiszúrt velük az élet, s nem érzik jogosnak mindazt, ami az életükben van. Ha megmutatjuk azt, amit átéltek vagy átélnek, az nem egy egyedi eset, s az mással is megtörtént már, akkor képesek egy picit megnyugodni.

Nem fog a bennük óhatatlanul jelen lévő büszkeség automatikusan csökkenni, de ha azt látják, nem mi akarunk a következők lenni, aki kellemetlen helyzetbe hozzák őket, akkor nagyon hamar megered a nyelvük 🙂 .

Az igazságtalanság érzetének eredménye a mentális és érzelmi merevség (blokk). Az ilyen helyzetek többnyire nem feloldhatók avval, hogy nem számít. Ezért nem lehet elmenni a rossz főnökökről és tanárokról szóló történetek mellett az életvezetési tanácsadás során sem. Mert ezek eredménye többnyire megalázottság és igazságtalanság, annak minden következményével együtt, amivel bizony dolog van, gyakran nem is kevés.

A az igazságtalanság és a merevség feloldásának nyitja abban van, hogy az igazságtalanság elszenvedői tendenciózusan igazságot akarnak szolgáltatni másoknak. Azzal akarják szolgálni a környezetükben élőket, hogy megmentenek másokat az igazságtalanságtól. De tényleges megoldás  az ítélkezés elengedése, bármennyire is furán hat elsőre.

Az érzelmi állapot felismerése

Az érzelmi állapotoknak vannak testi megnyilvánulásai is. Egy atléta alkatú szinte biztos, hogy az elutasítottságtól vagy a elhagyatottságtól szenved, míg egy testesebb gyerek inkább az igazságtalanság vagy a megalázottság érzetétől szenved.

Mind az öt érzést átéljük az életünk során, annak gyökerével együtt, csak különböző élethelyzetekben. Ennek talán legszembetűnőbb példája az új emberekkel való megismerkedés vagy a nyilvános megszólalás.

Például a barátai körében igen oldott, jó humorú, kifejezetten jól kommunikáló ember simán lefagyhat (feszenghet vagy lámpalázas lehet), ha korábban sok ember előtt megalázottnak érezte magát.

Sok nagyszájú, aki a környezetében mindig a bajkeverő (vagy a szarkeverő), egy nálánál sokkal erősebb megjelenése esetén simán menekülőre foghatja. Megkerülendő azt a kellemetlen helyzetet, hogy elutasítják.