Proaktiv szinergia

A szinergia egy igen különleges állapota az embernek. Az a fajta külső és belső összhang, amikor az életünk összetevő egy egységként támogatják a céljaink elérését.

Rengeteg olyan körülmény és hatás lehet az életünkben vagy a múltunkban, ami a szinergia megtapasztalását megnehezítheti. A proaktivitás pont ezért szükséges hozzá, hogy a felbukkanó érzések és hatásokra érett módon, tudatosan választva tudjunk reagálni, s ne csípőből, megszokásból, sérüléseinktől vezérelve.

A szinergia elérésének 7 összetevője

Egy Lego-fal összerakása is lépésről lépésre történik, mint a szinergia megteremtése.
Egy Lego-fal összerakása is lépésről lépésre történik, mint a szinergia megteremtése.

Elengedés a szinergia megteremtésének alapja. Nehéz egy olyan helyzetben tudatos lenni, amikor az érzéseink és automatikus reakcióink özöne zúdúl ránk, s követel figyelmet. Ezért az első lépés a múltunk árnyainak felkutatása és elendegése. Erről szól a z érzelmekkel való munka.

megengedés lényege, hogy csak azzal törődünk, ami közvetlenül érint minket, s minden mást figyelmen kívül hagyunk. Egyszerűen nem pazaroljuk el az energiánkat fölöslegesen olyan dolgokra, amivel nincs dolgunk, vagy amivel nem tudunk érdemben haladni, mert nem mi tudjuk igazán az adott helyzetet átformnálni.

beengedés és vonzás a legmacerásabb pontja a szinergia megteremtésének. Sokan próbálták a vonzás törvényének titkát működtetni, miközben az életük (s ezen belül a múltjuk) tele volt feloldatlan helyzetekkel. Akinek az élete tele van mindenféle bajjal és gonddal, az nem tud új dolgokat bevonzani és beengedni az életébe, mert tele van az élete.

Vizualizáció egy támasza annak, hogy megújítsuk az életünket. De önmagában nem sokat ér. Aki el tudja képzelni azt, hogy remek élete van, de közben korog a gyomar, az rosszul választotta meg a célt…

Ehhez kapcsolódik a tudatos gondolkodás. Egyszerűen a mai világban nem elkerülhető az, hogy elkezdjünk mások fejével is gondolkodni, hogy lássuk azt, mi motívál másokat egy helyzetben. Másrészt a mi motivációnkat is érdemes látni, s erre szolgál 8 gondolat, melyet érdemes kizárni a mindennapjainkból.

A gondolkodásunknak van egy másik sarokkövei is. Nem mindegy, miből indulunk ki. abból, akik vagyunk, vagy abból, amink van. Lényegi különbséget okoz, mely alapvetően elválassza a sikeres embereket a sikertelenektől

hála pont olyan fontos az életünkben, mint a szeretet, ha nem fontosabb. Akkora erőt ad hozzá a kihívásainak megoldásához, amit egyetlen más dolog sem képes megadni.

Maximális teljesítmény

A maximális teljesítmény az az elkötelezettség, hogy a tőlem telhetőt megteszem, s semmi köze a tökéletességhez.
A maximális teljesítmény az az elkötelezettség, hogy a tőlem telhetőt megteszem, s semmi köze a tökéletességhez.

Amikor egy helyzetben a maximumot akarjuk magunkból kihozni, hatalmas csapda, ha mások teljesítményéhez mérjük magunkat hozzá.

Az életünk tudatos átformálása kapcsán láthattuk, hogy a külső viszonyítási pontokhoz való igazodás egy hatalmas érzelmi zsákutca, s csak belső feszültséget okoz, nem a képességeink és cselekedeteink szinergikus együttműködését.

Az önmagunkban való hit, az önbizalom megteremtésének egyetlen kulcs van. Véghez vinni mindazt, amit elterveztünk. Lehetnek körülmények, lehetnek időbeni csúszások, de azzal támogatjuk leginkább önmagunkat, hogy amit egyszer elhatároztunk, az végig is visszük.

természetesen ezt mondani, leírni nagyon egyszerű, hogy majd ha a szinergia jelen van az életünkben, akkor minden rendben lesz. Ezért sorra vettem a legfontosabb gátló tényezőket, melyek a sikertől elválasztanak:

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Az idő keretei

Aki nem tervezi meg az életét, annak a napok hetekké, majd hónapokká, s idővel évekké áll össze, de érdemi változás nem történik benne.
Aki nem tervezi meg az életét, annak a napok hetekké, majd hónapokká, s idővel évekké áll össze, de érdemi változás nem történik benne.

Az idő múlása életünk természetes kerete, ezzel érdemes számolnunk. Aki nem képes ennek jelentőségét tudatosítani az életében, az kénytelen lesz idővel sokat dolgozni vagy sokat szűkölködni.

Ezért érdemes a napi rutinunkat úgy alakítani, hogy ne csak a ma megoldandó feladataira legyen időnk és energiánk, hanem jusson a hosszabb távú céljaink elérésére is. Hosszabb távon ez sokkal többet tesz hozzá az életünk szinergikus működéséhez, mint ezernyi okosság követése

Mindenkinek van éves ciklusa is. Sokunknak az iskolai év adja a ciklus gerincét (gyerkeknek, szülőknek, tanároknak), míg másoknak a nyár és a szilveszter a két sarokpont. Bárhogy is legyen, érdemes ezen pontok mentén hosszabb távú terveket kitűzni és azokat megvalósítani.

Célok elérése

Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy mást és máshogy is csinálunk idővel.
Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy mást és máshogy is csinálunk idővel.

A célok elérése kapcsán viszont van még egy fontos tényező. Nem mindegy, hogy milyen képességeink és lehetőségeink vannak. Vannak olyan jól hangzó célok, melyek elérése nagyon nehéz lehet, mert az adottságaink nem pont azt támogatják.

Ilyenkor kár az elérhetetlen célokat kergetni, érdemesebb a saját életünkhöz passzoló célokért dolgozni. Ekkor a belsőnkben kialakuló szinergia képes kívül is megnyilvánulni 🙂 .

másik nagy ábrándja sokaknak, amikor minden minket támogat. Aki még nem tapasztalta meg, az gyakran arról álmodozik, hogy hátszéllel haladhasson, mert nem tudják, hogy hátszéllel haladni a kiszolgáltatottság magasiskolája.

Természetesen nem kell feladni a nagy vágyainkat még akkor sem, ha elsőre elérhetetlennek tűnnek, csupán más stratégiák kell választani. Olyan másodlagos célokat érdemes kiválasztani, melyek közelebb visznak a célunkhoz, még ha nem is közvetlen annak elérését célozza.

A legnagyobb szerencse akkor érhet bennünket, ha sikerül úgy alakítani az életünket, Ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, mert van némi ellenállás és eltérítő hatás az életünkben, de nem olyan mérvűek, melyek rendszeresen újratervezésre kényszerítenének.

A cselekvésen múlik minden

A zöldséges egytálételek a modern táplálkozási igényekhez egyik legjobb választás.
A zöldséges egytálételek a modern táplálkozási igényekhez az egyik legjobb választás.

A szinergia egyik próbaköve a cselekedeteink.  Az eredményeink legfontosabb forrása az, amit teszünk. Cselekvés nélkül nincs eredmény. Ezeknek is ezernyi buktatója lehet. Ennek kapcsán két érzékletes példát mutatok be:

Az első a test alapos átmozgatásáról szól, mely nem egy egyszerű tornagyakorlat, de adott helyzetben sok kínlódástól megmenthet minket, ha épp az izmaink bemerevedtek, izomlázunk van, vagy krónikusan fájdalmat érzünk.
Egészséges táplálkozás kapcsán is van pár olyan gondolatom, melyet érdemes átgondolni. Nem akarok az ego-spiri-bio hitvitákba belebonyolódni, s egy n+1. érvet felhozni valamilyen szemlélet kapcsán. Azt meghagyom a Bocsi Vikinek. Inkább csak pár alapelvet szeretnék megmutatni, mely a saját táplálkozási stílusunk megtalálásában segíthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.