A reiki 5 alapelve

A reiki alapelvei meghatározzák azt, ahogy az életünk buktatóit elkerülhetjük. Egyszerű és gyakorlatias pontok egy élet tapasztalatának eredménye.

Mikao Usui A világot megjárt, a kelet és a nyugat gondolkodásában is otthonosan mozgó, művelt ember volt.

Usui mester megértése és tudása egy igazi hidat jelent a sokféle élettapasztalat között. Benne élt a kelet mindennapjaiban, egy japán egyetemen tanított, miközben Jézus életét és gondolkodását is jól ismerte (tanította). A kézrátételes gyógyítás módját kutatva áttanulmányozta Buddha tanításainak egy jelentős részét is. S egy hosszabb böjtöt is végigcsinált, mely igazi elszántságról és kitartásról tesz tanubizonyságot.

Később, mikor a nyomortelepen dolgozott, megismerte az elesett emberek életét és gondolkozását is, annak minden fonákságával és buktatójával együtt. Ezek ismeretében fogalmazta meg a reiki élet alapelveit, melyek megtartása életet adhat minden cselekedetünknek.

Naponta leteendő fogadalmak

A reiki alapelvei úgy kezdődnek, hogy Csak ma..

 1. … nem leszek dühös
 2. … nem aggodalmaskodom
 3. … hálás vagyok
 4. … keményen dolgozom
 5. … kedves vagyok mindenkihez

A reiki alapelvei teljesen figyelmen kívül hagyják a múltat. Mert csak a jelen pillanata számít. Minden más teljesen érdektelen, mert nincs rá valódi ráhatásunk. S pont ezért nem is foglalkozunk vele.

A Reiki 1. alapelve: Csak ma nem leszek dühös!

Gordon Ramsay élete is tele van haraggal.

A reiki alapelve ott kezdődik, ahol minden buddhista út. A harag elkerülésénél és a türelem gyakorlásával.

Én nagyon őszinte leszek. 25 éve minimum ismerem ezt a tanítást, s sokáig felmentést adtam magamnak ez alól, mert nem kaptam behangolást. S jól el is voltam ezzel.

Amikor sokkal később megkaptam a fokozatokat, akkor pedig az önhittség hibájába estem, hogy ez nekem már nem lehet kihívás, hisz 20 éve dolgozom a haragommal.

A helyzet az, hogy az éberség a legjobb tanácsadó. Vannak helyzetek, amikor igen is kell a haraggal dolgozni. Az életünk része.

A reiki 2. alapelve: Csak ma nem aggodalmaskodom!

A temetők nagyon sok fájdalomnak és félelemnek a tanúi. Ezen helyekre szeretetet és megbocsátást kérni igazi áldást jelenthet a környezetünknek.

A múlt elmúlt, a jövő pedig bizonytalan. S semmit nem tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Mégis a múltunk az, mely a világhoz való kapcsolódásunk mintáját megadja, mint egy útjelzőtábla.

Az érzéseink áradatával kapcsolatban sem az elnyomás, sem a minden kontroll nélküli, automatikusan reagálás nem megoldás. Ehelyett tudatosan elkezdhetünk az érzéseinkkel dolgozni.

Érdemes figyelni arra, mi váltja ki ezen gondolatokat (és érzéseket), mert sok mindenre ráláthatunk ezek révén az életünkben. Ha megjelenik egy aggodalmaskodó gondolat,

 • Keressük meg, hol van jelen a gondolat a testünkben. Tegyük oda a kezünk, s hagyjuk, hogy az érzés feloldódjon.
 • Kérdezzük meg magunktól, kihez kapcsolódik, s gondoljunk rá szeretettel. Formáljuk át az érzéseinket vele kapcsolatban, használva akár a fényadás imáját, vagy a Ho’oponopono szeretetteli gyógyító mondatait.
 • Felidézhetjük azt a helyet, amihez a kellemetlen érzés kapcsolódik, vagy azt az eseményt, mely kiváltotta a történést.

A reiki 3. alapelve: Csak ma hálás vagyok.

A hála az egyik legnagyobb erő az emberi életben. A lelki béke megtalálásának a legnagyszerűbb eszköze.

Érdemes minél több dolognak hálásak lenni.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

 • a víznek, mely szomjunkat oltja;
 • az élelemnek, mely táplál;
 • A levegőnek, mely folyamatosan éltet;
 • A szüleinknek, kik életet adtak;
 • Mindenkinek, akitől tanultunk valaha;
 • stb.

A hálához kapcsolódik egyébként a legjobb gazdagságot hozó gyakorlat is, amit valaha hallottam:

Hálás vagyok mindazért a pénzért, amit az életem során kaptam.

A reiki 4. alapelve: Csak ma keményen dolgozom!

A reiki nem a méla szemlélődés útja. Egy egyensúly van benne, igazodva a középút tanításához.

A reiki, s általában a valódi spirituális út nem nélkülözheti a tudatos cselekvést. Erről szól a bencések jelmondata is:

Ora et Labora!

Imádkozzál és dolgozzál. A spiritualitás nem mond ellent a hétköznapi létnek. Pont ellenkezőleg, kiegészíti azt. Aki nem tud a világhoz kapcsolódni, az nem tud az ezoterikus (spirituális) világban sem kiigazodni.

Nem lesznek meg az alapjai, hogy a felmerülő helyzeteket megfelelően kezelje. S abból jönnek a spirituális hibák, ami miatt a legtöbb ember menekül, ha előkerülnek az ezoterikus témák.

Az ezoterikus út önmagában, s minden mással kapcsolatban is az egyensúlyra törekvés útja, melynek természetes következménye, hogy a reiki gyakorlója kifele is aktív s tevékeny.

Ezen a ponton a reiki megközelítése igazodik a zen megközelítéshez, melynek Usui mester is követője volt. A zen gyakorlás során minden egy kontempláció, s a kontemplációban sok a tevékenység: főzés, teaszertartás, sétálás, kertgondozás.

A reiki 5. alapelve: csak ma kedves vagyok az embertársaimhoz!

A reiki útja az emberi kapcsolatokhoz kötődik. Ezért minden reiki gyakorlónak képviselnie kell a világ természetes jóságát, azt szolgálva és támogatva.

Oldani mindazt, ami a harmónia gátját jelenti, s támogatva mindazt, mely mások belső harmóniájának megteremtését támogatja.

A reiki alapelveinek mindennapi gyakorlása

A reiki alapelveinek követése úgy történik, hogy folyamatosan emlékeztetjük magunkat a 5 alapelv mindennapos következményeire, a módra, ahogy élni érdemes:

 1. Nyugodt vagyok és türelmes!
 2. Bizalommal tekintek a feladataimra!
 3. Hálás vagyok mindenért!
 4. Keményen dolgozom, tisztességgel végzem a feladataim!
 5. Kedves vagyok az embertársaimhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.