Siker és eredmény

A sikeres és eredményes élet nem azonos, még ha úgy is tűnik. A fő különbség nem a cselekedetekben, hanem az elsődleges hajtőerőn múlik. Mert a siker és az eredmények lényegileg eltérnek egymástól.

Tényleg sikeres vagy?
Az igazi eredmény nem mindig látványos

Sokan összekeverik az eredményeket a sikerekkel. Casanova egy határtalanul sikeres férfi volt, rengeteg nő szívét meghódította, s az úri szalonok kedvelt történetmesélőjeként rengeteg támogatót gyűjtött össze az élete során. De nem merném igazán eredményesnek nevezni, mert utódot nem hagyott maga után, s a nevén kívül csak az emlékiratai maradtak meg a könyvtárakban.

A sikerek, az elismerés és a babérok kergetése sokkal szórakoztatóbbak és élvezetesebbek, mint az eredmények, az anyagi bőség és lehetőségek tárházának megtapasztalása felé tett szívós munkának az elvégezése. Két alapvetően más megközelítésmódot és megértést kíván a két szemlélet, de egyik felfogás sem élhet meg ma már a másik nélkül.

Sikerre hangolva

Siklóhajó, a sikeres emberekhez hasonlóan, a pillanatnyi helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodás révén halad gyorsan előre.

A sikerorientált gondolkodás legfőbb jellemzője, hogy számukra a mások elismerése a legfontosabb. Ki minél sikeresebb, annál többet tud felmutatni, s annál több elismerést zsebelhet be:

 • A sikeres ember lételeme a kommunikáció, a lelkesedés, a lendület, a változás és ehhez hasonló tényezők.
 • Ők azok, akik képesek minden “jó hullámot” megülni, mert nagyon rugalmasak, s képesek a legkisebb változásra is minimális erőfeszítéssel reagálni.
 • Gyorsan haladnak a feladataikkal, s a saját korlátaikat (komfortzónájukat) is képesek időről időre bámulatos módon átlépni.
 • Sokaknak ezért olyan kaméleonnak hatnak, akik a korábbi önmagukat is képesek meghazudtolni a pillanatnyi sikerért.

Egy új dolog megismertetésében és bevezetésében ők azok, akikre bízvást lehet számítani. Nagyszerű előadók és és motívátorok, akik a lelkesedésükkel csomó embert meg tudnak mozgatni.

A rengeteg eredményük ellenére tanulni tőlük nagyon nehéz. Lelelkesíteni tudnak, de azt már nem tudják megfogalmazni, hogy ezt pontosan hogyan érik el. Ahhoz ők nem elég rendszerezettek.

A sikeres emberek korlátai

A rendszerezettség hiányából adódóan a sikerorientált embereknek nincs komoly tehervállaló képessége. Ők a gyors (lendületes) haladásban jók, s abból akarnak kihozni mindent. De a napi rutin, az összetettebb döntések meghozása és az alapos, körültekintő szervezés nem a világuk, kár is ilyet tőlük elvárni. Az aprólékos munkát igénylő feladatokban mások támogatására szorulnak.

A sikeres emberek mumusa: a kudarc

A bukás, a kudarc a sikerorientált ember mumusa. Mindent megtenne érte, hogy elkerülje. Pedig a siker és a kudarc (bukás) édestestvérek.

Tibetben van egy történet egy emberről, aki meghívta házába a szerencse és jólét gyönyörű istennőjét, s vendégül látta. A háza megtelt emberekkel, anyagi jólét köszöntött a családra, s mindenki csak az ember családjával akart üzletelni.

Egy apró bökkenő volt viszont. A ház előtt megjelent egy fekete ruhás, idős és ronda nő is, akit nem lehetett elkergetni. Folyamatosan ott állt az ajtó előtt, s bárki, aki kijött a házból, vagy oda bement, köszönt neki. A gazdát nagyon zavarta a helyzet, hogy egy idő után oda ment hozzá, hogy megkérdezze tőle, ki ő, miért van ott, s mit tehetne azért, hogy elmenjen a ház elől.

A nő azt válaszolta, hogy ő a balszerencsét hozó istennő, s a sok balszerencse okozása miatt lett annyira ronda és öreg. A nővérét várja, aki már jó ideje bent van a házban, s akivel mindig együtt járnak házról házra. Amikor a gazda azt tudakolta, ki az ő nővére, hamar megértette, hogy mi a helyzet. A szerencse és jólét istennőjét várta. Hamarosan elengedte a házából a nagybecsű vendéget, felhagyva a siker és szerencse ádáz kergetésével.

Az eredményekre fókuszáló élet

A tőke súlyos hajók stabilitása hasonló az eredményekre fókuszáló emberek életéhez.

A folyamatos eredmények elérése, a stabil anyagi bőség és lehetőségek tárházának megtapasztalása olyan aprólékos munkát igényel, mely más megközelítést igényel, mely eltér a sikerek és a hírnév hajszolásától.

Amikor van egy sokrétű, rengeteg részlet áttekintését követelő feladat, az eredményekre fókuszáló emberek képesek azokat megoldani. A napi rutint ugyan ők sem szeretik, de ettől függetlenül általában megcsinálják. Képesek hosszan dolgozni egy célért, képesek folyamatosan tanulni és akár teljesen át is alakulni, ha azt látják szükségesnek.

Egy dologra viszont teljesen alkalmatlanok az eredmény orientált emberek. Sosem lesznek a sikerorientált emberekhez hasonlóak.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Sikerek és eredmények lényegi különbsége

Akiket a siker éltet, azok a pillanatnyi tényezőkre hagyatkoznak, s a helyzetek adta lehetőségeket meglovagolva érik el céljaikat. De nem sok mindent tudnak kezdeni a stabilitás kérdéskörével.

Akik az  eredményekre fókuszálnak, azok főleg a szisztematikusan felépített, a külső körülmények által kevéssé befolyásolható, lépésről lépésre való haladásban bíznak. És nem tudnak mit kezdeni egy hirtelen jött kiváló, számukra is előnyös (nem csak annak bemutatott) lehetőséggel.

Tehát mind a két szemléletnek van gyenge pontja. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán más jellegű szemléletet jelent, és más jellegű feladatokban jók a különböző szemléletű emberek. Az érzelmi intelligencia kifejlesztésének egyik első lépése, hogy felismerjük azt, melyik stratégia áll hozzánk közelebb.

Az önismeret zsákutcája

The Secret logó
A z élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Ezért minden valódi titkot magunknak kell felfedeznünk.

A önismereti könyvek, és különösen a menedzser irodalom jó néhány gyöngyszeme arról szól:

 • hogy hogyan érhetünk el sokkal egyszerűbben,
 • sokkal kevesebb erőfeszítés
 • árán, minél több sikert.

Ezzel csak annyi gond van, hogy ezen könyveket zömmel azok olvassák el, akiknek nem a siker az életük célja, hanem az eredmények elérése.

Én magam is azt tettem. Egy kisebb könyvtáram gyűlt össze az ilyen könyvekből. Nem lettem milliárdos ezen könyvek elolvasása révén, de mégis megérte. Megismertem ezek révén egy olyan világot, ami nélkül nem lennék ma az, aki vagyok
(igen, most elárultam magam, ha eddig nem lett volna egyértelmű,  engem alapvetően az eredmények izgatnak 🙂 ).

Siker és eredmény egysége

Már csak egy kérdésre nem adtunk válasz:

Hogyan tudunk lépést tartani a mai rohanó világban. Főleg ha az eredményekre fókuszálók közé tartozunk?

Ha felhalmoztunk egy rakás tudást és tapasztalatot, akkor képesek vagyunk egy örömteli életet építeni magunknak:

 • A sikereket és az eredményeket egyszerre elérni, melyek a módszeres és rendszerezett munkára épülnek.
 • Miközben élünk az időről időre felbukkanó lehetőségekkel, mely az alapvető tevékenységüket teszi  jövedelmezőbbé.
 • Válogatva a lehetőségek áradatából, csak azt megragadva, mely nem kerül kiemelkedően sok extra erőfeszítésbe.

Ennek megvalósításához érdemes használni a sikerorientált emberek  rugalmasságát és a nyitottságát.

A rugalmasság és a kitartás ereje

Ahhoz, hogy erre képesek legyünk, át kell lépni a komfortzónánk határait:

 • Akit alapvetően a sikerek motíválnak, annak az emberi tartásával és egyedi (szunnyadó) képességeinek a kifejlesztésével érdemes foglalkoznia.
 • Aki viszont eredmények szívós elérésével foglalatoskodott korábban, annak a múltjában jelen lévő visszahúzó hatásoktól érdemes búcsút intenie.
 • Akik a két véglettől távol állnak, számukra a megfelelő út az egyéni képességeik kifejlesztésén át vezet. Aminek része a múlt terheinek elengedése. Ez a feladat közel sem egyszerű, de nem szabad feladni a reményt.

Érdemes összeírni egy listát, ami nem működik az életünkben, s tudatosan elkezdeni feloldani és átformálni az életünket akadályozó szokásainkat és érzelmi állapotainkat —>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.