A SWOT elemzés lényege

swot_elemzésA SWOT egy betűszó, mely az elemzés négy szempontjának angol kezdőbetűjéből ered:

  • Erősségek (Strenghts)
  • Gyengeségek (Weakness)
  • Lehetőségek (Opportunities)
  • Fenyegetettségek /kihívások/ (Threats)

Az érthetőség és a követhetőségért megszerkesztettem magyarul is a klasszikus SWOT elemzés alapvető ábráját. A személyiség SWOT elemzését bemutató ábra picit eltér, de ennek nagyon fontos oka van.

A SWOT elemzés két oldala

A jobb oldalon szereplő erősségeket (Strenghts), mely a cég erejét adja, megpróbálják minél jobban kiaknázni azért, hogy az alatta lévő rublikában szereplő lehetőségeket (Opportunities) kihasználják.

Másrészt a jobb oldalon szereplő gyengeségeket (Weaknesses) megpróbálják csökkenteni, s annak hatásait semlegesíteni, miközben a külső fenyegetettségeket (Threats) is igyekezték kivédeni.

A fenyegetettség kifejezés picit fellengzősnek hathat a SWOT elemzés kapcsán, mintha nem is egy üzleti módszerről olvasnánk. Valójában a fenyegetettség (Threts) nem mást takar, mint egy alapos konkurencia elemzést, valamint egy jogi-gazdasági elemzést.

Egyébként az SWOT-elemzés az Adenauer-kereszt egyik továbbfejlesztésének is felfogható. Konrad Adenauer a háború utáni Nyugat-Németország (NSZK) első kancellárja volt, s az egységes Európa atyja. Volt egy egyszerű módszere, amit a nehéz döntések meghozatala során alkalmazott.

Fogott egy papírt, ketté osztotta “függőlegesen”, s a bal oldalra írta a döntés mellett szóló érveket, s jobbra a döntés ellen szóló érveket. Miután ezeket összegyűjtötte, képes volt minden helyzetben elsőrangú döntéseket hozni.

Ma is kedvelt eszköze az üzletkötőknek, amivel vásárlásra ösztönzik a kuncsaftjaikat.

A SWOT analízis haszna

Az gazdasági döntés eredményeként bekerülhetünk egy ördögi kőrbe.
Az gazdasági döntés eredményeként bekerülhetünk egy ördögi körbe.

Néha úgy is használjuk ezt, hogy nem is tudatosul bennünk:

  • a válságban lévő vállalkozás vagy feladatok elemzésére;
  • a hibák és lehetőségek feltárására;
  • új termék vagy szolgáltatás bevezetése előtt az erőforrások, lehetséges utak mérlegelése;
  • két lehetőség közötti választáshoz;
  • munkahely választás vagy változtatás esetén;

Jó módszer a döntéseink megkönnyítésére. Számba vehetjük az erőforrásainkat, a hiányosságainkat, s ezáltal megérthetjük, milyen lehetőségek és buktatók rejlenek az egyik vagy másik választásban.

A SWOT analízis révén könnyebben és jobban tudunk választani (dönteni), mert látjuk azt, miből tudunk a legtöbbet kihozni, profitálni (nem csak anyagilag).

Ráláthatunk olyan rejtett buktatókra is, amit esetleg egy lelkes döntés révén elsőre nem tudunk átlátni.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Sok olyan ajánlat van, mely elsőre kedvezőnek tűnhet, mert nem kerül sokba (olcsó), összességében mégis a megfizetendő ár sokkal nagyobb lehet, mint az összes többi lehetőségé. Mondjuk amikor a járulékos költségek vagy a kellemetlenségek sokkal több energiát elvihetnek, mint egy másik ajánlatért kifizetendő extra összeg előteremtése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.