A személyiség kihívásai

A személyiségünk az, melyet a környezetünk, a külvilág érzékel az életünkből. Egy olyan maszk, melyet kifelel mutatunk, s melyből többel is rendelkezhetünk.

A komoly baj akkor történik az életünkben, amikor a kihívásainkat nem tudjuk megoldani a személyiségünk segítségével, mert a baj gyökere mélyebben van. Lényünk ugyanis a személyiségünkön átviláglik, s nem tudjuk elrejteni mind azt a fájdalmat és szenvedést, melyet a felszín alatt hordozunk.

A személyiség SWOT analízise

A SWOT elemzés egy marketing eszköz, amit ma már sok mindenre használnak. Négy tényezőt vizsgálnak meg, s annak révén képesek egy vállalkozás hosszú távú jövősét érdemben biztosítani.

De az ember élete magában egy vállalkozás, ami ha nincs előtérbe helyezve, komoly kihívások okát teremtheti meg. Az életünk pillanatnyi helyzetének ismerete nélkül kialakulhat egy sikertelen élet, a maga kiégett és túlhajszolt állapotával.

Másokhoz mért önértékelés

Ha lépésről lépésre emeljük a lécet, bármit elérhetünk.

A siker elnyeréséhez vezet egy olyan út, mely az önértékelésünket hosszú távon tönkreteheti.

Rengeteg ember életét keseríti meg, ha másokhoz mérik hozzá a teljesítményét, mert az összehasonlítás automatikusan kiváltja a versengést, mely megöli az egyéni képességek kifejlesztésének a lehetőségét. Csak az összehasonlítás alapjául szolgáló tulajdonság kerül a fókuszba, az élet ezernyi lehetséges területe közül minden más háttérbe szorul.

A bajaink tetézi, hogy ilyen helyzetben nem is vállalhatjuk fel a nehézségeinket sem, mert az a gyengeség jele. Ami által elvágnak minket a változás és a fejlődés érdemi lehetőségeitől is.

Az ilyen módon kialakuló önértékelés nem a mi véleményünket tükrözi, hanem mindazon képek összességét, amit az életünk során ránk vetítettek. Ezen tapasztalatok egyik forrása az elért sikereink és eredményeink, illetve az a megbecsülés, amit ezek révén megszereztünk.

Önismeret haladóknak

stoptábla
Áld útját annak, hogy mások a szenvedésük eszközeként használják az életed.

Az önismeret haladó szintje akkor kezdődik, amikor beláttuk a személyiség foltozgatásának a feleslegességét. Nem lehetünk boldogok a személyiségünk révén, s nem érhetjük le a gazdagságot sem az által, hogy a személyiségünket fényesre polírozzuk. Amíg csak a lényünk felületét, a mázat próbáljuk fényesre polírozni, addig a nehézségeink újra és újra fel fognak bukkanni.

Ennek legfőbb oka a személyiségünk lényegéből adódik. Az a felszíne a lényünknek, s nem a teljességünk egésze. Amíg abban bízunk, hogy egy pár napos tanfolyam megoldja életük nagy kérdéseit, addig esélyünk sincs. Mert gyors eredmények csak a felszínt érintik, de nehézségeink forrása a lényünk mélyebben fekvő, rejtettebb zugaikban gyökereznek.

A személyiség korlátainak lebontása

útjelzőtábla rengeteg útiránnyal
Életünk számtalan lehetősége közül a személyiségünk rengeteg mindentől megfoszt minket.

Az életünk kihívásaira adható legjobb válasz pont olyan, mint az, amitől el akarunk menekülni. Amitől meg akarunk szabadulni, annak révén ismerhetjük fel valójában azt, hogy milyenek is vagyunk. De csak akkor, ha túllépünk 4 vérmérsékleti típus használatán.

A személyiség túllépésének útja nem egy új keletű történet, több ezer éves hagyománya van. Sokáig csak a legbátrabbaknak és a legelkötelezettebbeknek adatott meg, hogy a személyiség elengedésének csodáját megéljék, mert a részleteket sokáig titokban tartották.

A hétköznapi megszokásaink érzelmi alapjait megértve szökőárként szabadulhatnak ránk az érzések, melyek megélése és fájdalma nem mindenkinek lehetséges út. Ennek következményeit mindazok ismerik a hétköznapi tapasztalataikból, akik valaha is jártak mondjuk nyelvtanfolyamra, vagy huzamosabb ideig sportoltak intenzíven. Egy idő után a létszám mindig el kezd csökkenni.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Byron Katie 4 kérdése

Byron Katie
Byron Katie, aki az egyszerű gondolkodása révén képes átformálni rengeteg ember életét.

Byron Katie egy egyszerű falusi nő volt, aki pár egyszerű kérdéssel igyekezet mindenkit az ügyes-bajos dolgaiban támogatni. A gondolatainkat 4 kérdés által megkérdőjelezve egy görbe tükröt mutatott mindenkinek, aki csak hozzá fordult tanácsért.

Aztán elkezdtek hozzá járni egyre távolabbról is, mert képes volt tényleg építően hatni mindazokra, akik hozzá fordultak. Többször is elvégezve a gyakorlatait igen meghökkentő átalakulásoknak lehetünk részesei, mert képesek leszünk annak megértésére, hogy miként jönnek létre a gondolataink, s mennyire nem a valóságot tükrözik azok.

Ez a fajta tudatos önmunka nem visz ugyan sokra, de képesek lehetünk ennek révén túllépni egy rakás önkorlátozó hiedelmünkön. Érdemes ezen folyamatot párban, szerencsésebb esetben egy tapasztaltabb kérdező segítségével végezni, hogy az ego kiskapukat kereső tendenciáját ki tudjuk cselezni.