A személyiség külső kihívásai

Az ember egy társas lény, s a külső világban megtapasztalt kihívásainak egy része az emberekhez kötődik. A kihívások másik része pedig a belső hiányosságaink külső alkalmazáasából

B terv
Hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy képesek legyünk kimondani: Mást kell tennünk, mint eddig.

Az ember egy társas lény, s körbe veszi őt a természet, a társadalom annak hatásaival és kihívásaival együtt.

Amikor a belső kihívásaink csökkennek, akkor képesek leszünk a külső kihívásokkal érdemben valamit kezdeni. Amíg a belső világunk folyamatosan ellát kihívásokkal, addig a külső világ jelzései csak arra fognak irányulni, hogy velünk valami nem stimmel. Képtelenek leszünk azzal mit kezdeni, amikor mások az összes nehézségüket ránk akarják tolni.

A külső kihívásainknak 4 fő forrása van:

A külső kihívásaink első számú forrása: Az emberi kapcsolatok

Csak az számít, amit teszel!
Csak az számít, amit teszünk! Az összes többi csupán porhintés.

Az emberekkel való kapcsolatunk mindig tükrözi a belső világunkat. Ha a belső világunk rendezett, akkor az emberi kapcsolatokban lévő kihívások elrendezése egyszerűbbé válik. Mert a bennünk óhatatlanul meglévő érzelmi sérüléseink feloldása, a belső rendezettség egyik feltétele.

Ez nem azt jelenti, hogy az emberi kihívásokkal nem leszünk folyamatosan ellátva, hisz mindenkinek lehet rossz napja. Hanem azt, hogy a kihívásokkal kapcsolatban sokkal rugalmasabbak leszünk. S érzelmileg kevésbé okoznak nehézséget az azokkal való törődés.

Mások stressze, mások nehézségei nem fognak ránk már olyan mértékben hatni, hogy az egész napunkat tönkretegye. Képesek leszünk olyan módon viszonyulni a helyzetekhez, aminek révén a saját és a mások élete is egyszerűbbé válik. Ez egy olyan előny, melynek révén a társadalmi és gazdasági értékünk jelentősen megnő, s nem mellékesen a saját belső életünk is élhetőbbé, örömtelibbé és boldogabbá válik.

A külső kihívásaink második forrása: Zavaros helyzetek

Látszat néha csal. Ne ítélj elsőre...
Látszat néha csal. Ne ítélj elsőre…

A környezetünkben óhatatlanul előfordulnak olyan emberek, akik a boldogulásuk útját az emberi kapcsolatok befolyásolásában keresik. Ők folyamatosan olyan helyzeteket és szituációkat teremtenek, aminek révén az embereket megosszák. A döntési folyamatokat átláthatatlanul befolyásolják, és olyan többlet hatalomra törekszenek, amely a normális emberi élet kereteit feszegeti.

Amikor a mindennapjaink már nem okoznak érzelmi bonyodalmakat, és képesek vagyunk túllépni a szorongásainkon és a félelmeinken, akkor képesek leszünk az ilyen zavarosban halászó emberekkel szemben bátran fellépni.

Képesek leszünk nemet mondani a befolyásolási kísérleteikre, a pletykálkodásra és az átláthatatlan helyzetek fenntartására. Képesek leszünk túllépni az érzelmi zsaroláson is. Nem fogunk bedőlni már az ígérgetésnek, és nem fogjuk magunkat kellemetlenül érezni, ha egy adott szituációban kilógunk a sorból.

A külső kihívásaink harmadik forrása: A szokatlan feladatok

Az életünk során rengeteg feladattal kerülünk szembe, melyet a külső világ állandó változása okoz. Egy szokatlan feladat

  • Lehet egy hétköznapi tárgy beszerzése, cseréje vagy megjavítása;
  • Lehet egy összetettebb feladat, például egy lakásfelújítás;
  • Lehet egy megélhetési krízis, egy költözés is;
  • Lehet egy érzelmi kihívásokkal járó szituáció, mint egy szakítás, egy munkahely váltás vagy egy szerettünk elvesztése.

Mindig lesz olyan szituáció vagy helyzet, ami a korábbi tapasztalataink alapján nem oldható meg egyszerűen, mert a belső világunk nincsen felkészülve minden helyzetre. Pont annak révén tudunk tanulni, hogy olyan feladatokat oldunk meg, melyekkel korábban még nem találkoztunk.

Az igazi tudás és képesség abban nyilvánul meg, hogy mit tudunk kezdeni egy számunkra teljesen új helyzetben. Az igazi siker kulcsa a folyamatos megújulás képességében van. Aki képes túllépni a saját korlátain, az igazi csodát tud művelni az életével.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

A külső kihívásaink negyedik forrása: A múltunk emlékei

A múltunk alapvetően a belső világunk részei, de amikor a kihívásokat vesszük sorba, nagyon hamar rájöhetünk, hogy amíg egyedül vagyunk, addig a múltunk egy része nem hat ránk.

Menis Yoursry: Rejtett emlékeink nyomában könyvborítója
Aki rálát a múltjára, megérti a jelenét. Aki feloldja a jelen elakadásait, átformálhatja a jövőjét.

Amikor az emberi kapcsolatok révén a gyerekkorunk emlékei felmerülnek, a hasonló szituációk révén tudat alatt folyamatosan újra éljük a gyerekkorunkat. Amikor a múltunk egy-egy megoldatlan feladata jelenik meg az életünkben, akkor éljük át az érzelmi és lelki fájdalmakat. Azt a szívet gyötrő érzést, amit nem tudunk már a szőnyeg alá söpörni.

Hasonlóan a különböző feladatokhoz itt is a megoldás zömmel a belső kihívások megoldási módozatainál található. Tanulás és tapasztalatszerzés révén oldható fel és nem a menedzserguruk által agyon ajnározott kommunikációs technikákkal.

A kommunikációnak egyetlen szerepe van, hogy saját magunk valódi állapotáról adjunk jelzéseket, ahelyett, hogy egy látszat valóságot építenénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.