A személyiség SWOT elemzése

A SWOT elemzés megmutatja az erősségeink és a gyengeségeink. S annak ismeretében jobbá tehetjük az életünk számtalan területét.

swotA SWOT elemzés egy marketing eszköz, amit ma már sok mindenre használnak. Négy tényezőt vizsgálnak meg, s annak révén képesek egy vállalkozás hosszú távú jövősét érdemben biztosítani.

De az ember élete magában egy vállalkozás, ami ha nincs előtérbe helyezve, komoly kihívások okát teremtheti meg. Az életünk pillanatnyi helyzetének ismerete nélkül kialakulhat egy sikertelen élet, a maga kiégett és túlhajszolt állapotával.

A életünk SWOT analízise

A személyiség SWOT analíziseA személyiség SWOT analízise picit eltérhet a klasszikus használattól, mert annak használata kétféle lehet. Ha valakinek csak egy pályaválasztási tanácsra van szüksége, akkor használható az eredeti ábra, az eredeti szemlélettel.

Ha a személyiségfejlesztés miatt rajzoljuk fel, mert szeretnénk előrelépni az életünkben, akkor a hangsúly a konfliktusokra és a kihívásokra terelődik. Ezért a SWOT elemzés két függőleges oszlopát (a nehézségeket és az erősségeket) érdemes felcserélni.

A személyiség belső konfliktusai

Az életünk rejtett veszélyeket rejteget. Érdemes a rá utaló jeleket komolyan figyelembe venni!
Az életünk rejtett veszélyeket rejteget. Érdemes a rá utaló jeleket komolyan figyelembe venni!

Ami alapvető különbség a külső és belső konfliktusok között, hogy míg a belső konfliktusaink feloldásában szabad kezünk van, addig a külső konfliktusok feloldása olyan döntések sorozatát igénylik, melyeknek nem az össze lépése függ tőlünk.

Folyamatosan változik mindaz, amit ma a világunkként ismerünk, aminek alkalmazása folyamatos tanulást igényel. A Tudásunk manapság pontosan annyira elegendő, hogy egy megoldott helyzet után a következő kihívásig eljussunk.

A tudás megszerzése azonban nem elegendő. Amikor a megszerzett tudásunk elkezdjük alkalmazni, rengeteg olyasmit fogunk megérteni és meglátni, amit könyvből nem lehet megtanulni. A tudás alkalmazása idővel tapasztalattá érik össze, ami minőségi tudást jelent.

Tapasztalataink és tudásunk alapján kialakítunk egy képet, aminek segítségével próbáljuk megérteni és előrelátni életünk irányát. Az így kialakuló világképünk pontosan ugyan olyan esetleges lesz, mint a személyiségünk, mivel a világképünk, a személyiségünkhöz hasonlóan, a tapasztalatinkhoz igazodik.

Mindezek ellenére sokszor csak megérzésből, rutinból és a barátok tanácsaira hagyatkozva próbálunk döntéseket hozni. Ahelyett, hogy papír és ceruza segítségével átgondolnánk, egy helyzet pozitív és negatív hatásait. Egyszerűen túl lusták vagyunk ahhoz, hogy időről időre átgondoljuk életünk folyását, s ha szükséges, komoly változásokra szánjuk el magunkat.

A erősségeink kihívásai

A személyiségünk alapproblémája, hogy hajlamos a túlzásra. Képes a jól működő dolgokat is eltúlozva a visszájára fordítani.

A személyiség külső kihívásai

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a emberi kapcsolatok főleg a kommunikáció minőségén és a az emberi viselkedés egyéb tényezőin múlnak. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy az emberi kapcsolatok zömmel nem tudatos tényezőkön múlnak. Ezért a külső kihívásinkhoz a belső kihívásainkkal is dolgoznunk kell.

Az emberi kapcsolódásoknak van egy olyan területe, mely sok esetben nem is látszik, csak érződik. Dőreség lenne minden bajunk forrásának az emberi játszmákat okolni, de a nehézségeink egy része biztosan ennek köszönhető. Ennek egyik összetevője azon emberi törekvés, hogy másokat tudatosan elkezdenek egyesek befolyásolni, nehezítendő mások dolgát.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Szokatlan feladatok is sok esetben extra kihívást jelentenek az életünkben. Ezekkel néha szembenéznünk is nehéz, nem hogy megoldani. Egy válás, egy munkahelyváltás, egy költözés rengeteg minden elfeledett problémát a felszínre hozhat.

Főleg akkor, ha a felmerülő helyzetek következtében a múltunk emlékei is megelevenednek, tovább bonyolítva érzelmi és mentális életünk egyébként sem mindig egyszerű állapotát.

Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

egyenlő útkereszteződés tábla
Minden nehéz szituáció megmutat valamit rólunk, s ha megtanuljuk a leckét, minőségileg más lehet az életünk.

Egy kritikus ponton mindig az a kérdés, ki vagy mi az, aki egy helyzetben segítségünkre lehet. Az kapcsolataink, illetve az azon keresztül megnyilvánuló nyitottság révén megteremti annak lehetőségét, hogy rálássunk önmagunkra.

A kritikus helyzetek mindig rámutatnak a gyenge pontjainkra, amit jól megfogalmazott vélemény képes érdemben jó irányba terelni, vagy totálisan félrevinni

Érdemes megválogatni a barátainkat, akik felé tudatosan nyitottakká válunk. Olyanokat érdemes választani,

  • akik nem a saját megoldásukat akarják minden áron a nyakunkba sózni, hanem
  • akikkel lehet együtt gondolkodni,
  • akik a megoldás megtalálására inspirációt adnak, s
  • akiknek a tanácsai egyébként működőképesek szoktak lenni.

Az életünknek viszont van pár olyan meghatározó szereplője, akiket érdemes fókuszunkba helyezni, mert sok gond forrásaivá válhatnak. Akiket korábban kizárunk az életünkből, azok is hatnak ránk. Érdemes elfogadni azt a tényt, hogy korábban pár olyan ember is volt az életünkben, akiknek a tettei nem elfogadhatóak számunkra. Fogadjuk el a tényt, hogy az életünk részei, még akkor is, ha a korábbi cselekedeteikre és értékrendjükre tisztelettel és szeretettel nemet mondunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.