A szeretet akadályainak feloldása

A boldogság, az öröm s a hála a legfőbb érték, mi megadható.

Az egyik legnagyobb féligazság, hogy a szeretet ereje mindent legyőz, a szeretet mindent meggyógyít s megold.

Ennek ellenére sokszor azt láthatjuk, hogy akik csak a szeretet erejére próbálnak támaszkodni, azok nagyon erőtlenek. Rengeteg kihívással küzdenek a mindennapokban, s olyan az életük, amit semmilyen józanul gondolkodó ember nem kívánna magának.

A szeretet tényleg képes bármit meggyógyítani. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a szeretetteli cselekvéshez erős személyiségre van szükség. Ezt látjuk Jézus életénél is. Ő maga erős volt, s adott helyzetben ezzel az erővel élt is, de a gyengédség nála választás eredménye volt, s nem az erő hiányának következménye.

A szeretetnek ugyanis van pár akadálya, melyet ha nem oldunk fel, nem leszünk képesek szeretni. Brutálisan hangozhat ez így elsőre. Mégis azt lehet látni, hogy a bűntudat, a harag, a sértettség és a fájdalom többnyire megakadályozza a szeretet érzetének a megjelenését.

Éber jelenlét, a szeretet alapja

A sokféle érzelem ezernyi hatást tud tenni az életünkre. Akik ennek kapcsán nem tudatosak, azokat az érzéseik az orruknál fogva vezetni fogja.

Ha megfigyeljük azt, hogy a szeretetteli cselekvéseink hiányában mi jelenhet meg, nagyon hamar ismerős dolgokra lelhetünk.

 • Olyan elképzelésekre, mely a valóság érzékelését akadályozzák,
 • érzésekre, melyek befolyásolják döntéseinket,
 • olyan automatikus válaszokra, melyek adott pillanatban teljesen alkalmatlanok egy konfliktus feloldására.

Ahhoz hogy szeretetteli módon viszonyuljunk másokhoz, ahhoz látnunk kell önmagunkat. Látni azon félelmeket és fájdalmakat, melyek minket befolyásolnak, látni azon motivációkat, melyek a cselekedeteinket meghatározzák.

Ennek a felfedezéséhez, megfigyeléséhez a legjobb módszer az önfelszabadító meditáció. Meditáció alatt ebben az esetben azt a folyamatot értjük, aminek révén képesek vagyunk önmagunkat meglátni. Ez a fajtat belső munka nem azonos

A szeretetteli állapot megélése

Egyszerűség és alázat nélkül nincs valódi spiritualitás. Ennek egyik legszebb kifejeződése a fényadók elkötelezett szolgálata.

A szeretet alapjának, az éber jelenlétnek a kifejlesztéséhez érdemes először ülőmeditációt végezni, mert a gondolataink és érzéseink külső hatások nélkül is képesek elárasztani bennünket. Ez a meditációnak egy olyan lépcsőfoka, melyet nem kerülhetünk ki. A külső ingerek ugyanis olyan szinten szétzilálják a mentális és érzelmi állapotunkat, hogy azt kezdetben harmóniába hozni szinte lehetetlen.

Az ülőmeditáció célja semmi más, mint a belső zaklatottságunk lecsendesítése, amit a testhelyzeten és a légzésen keresztül érünk el. Szükségünk van arra, hogy egy semleges állapotba kerüljünk, anélkül a pozitív érzéseket felkelteni egyszerűen lehetetlen egy zaklatott állapotban.

Zaklatott állapotban nem vagyunk képesek szeretni. Ezért nem mindenható a szeretet ereje. Ezért zilálja szét a szeretetünket a fájdalom, a sértettség és a bűntudat.

Ha az alapvető biztonságérzetünk kialakult annak kapcsán, hogyan legyünk jelen a különböző pillanatokban, elkezdhetünk komolyabb kihívások után nézni. Elkezdhetjük a feladatot nehezíteni.

Ennek egyik lehetősége mantrák használata. Ugyan én alapvetően a tibeti tanítások irányában vagyok elkötelezett, de nem gondolom azt, hogy az az egyetlen üdvözítő út. Van más buddhista átadással is kapcsolatom (japán, kínai és koreai is), s több hindu iskolát is ismerek, ahol mantrák használata révén érnek el változásokat. Nem beszélnék le senkit ezekről. Se jogom, se okom rá.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Másik lehetőség a mindfulness gyakorlata vagy a Ho’oponopono, melynek révén a belső megéléseink átformálásával, elengedésével érdem elkezdhetjük átformálni a belső világunkat.

Önismeret: szeretet a mindennapokban

kősivatag
A jó szándék nagyon fontos, de tapintat és érzékenység nélkül akár árthat is.

A valódi cél az lenne, ha a mindennapok szintjén képesek legyünk a szeretetteli működésre. Sokszor ott rontjuk el, hogy:

 • Azt hisszük, hogy szeretünk, közben meg folyamatosan ártunk 🙁 .
 • Van egy elképzelésünk arról, hogyan lehetne szebb vagy jobb a világ.
 • Aminek többnyire semmi köze a valósághoz, vagy az adott ember pillanatnyi helyzetéhez, állapotához,
 • S semmilyen módon nem passzol a pillanatnyi szükségletekhez.

Erről szól a jól ismert magyar közmondás:

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Ahhoz, hogy ezen hibákat elkerüljük, elengedhetetlen az önismeret. Annak tudása,

 • milyen helyzetekben szoktunk hibázni,
 • milyen helyzetekben lépünk túl a határainkon,
 • milyen helyzetekben bántunk meg másokat,
 • milyen helyzetekben hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe.

Az emberi reakcióink ismerete rengeteg kihívástól megmenthet minket . Fontos tudatosítani magunkban, hogy időről-időre a kritikus helyzeteink átalakulnak. Ami korábban sok kihívást okozott, az ma már rutinból mehet, míg lehetnek olyan tényezők is az életünkben, idővel váltak nehézzé.

Ezen változások hátterében a tudatosságunk változása húzódik meg sok esetben. Mert olyan mértékben változtunk, hogy az életünk egyes helyzetét is érzékeljünk – annak minden kihívásával együtt.

Ellazultság: a szeretet árama

“Próbálj meg lazítani” Hofi Géza

Minden érzés és gondolat alapja a testünk számtalan pontján rögzülhet, amitől érdemes szépen lassan megszabadulni.

 • Amikor egy kineziológus megpróbálja a mintáinkat formálni, ő a sejtekben elraktározott információkat, érzelmi görcsöket igyekszik feloldani.
 • Pontosan ugyan így, amikor a testet ellazítjuk, akkor semmi mást nem teszünk, mint azt a rengeteg érzelmi akadályt és fájdalmat, amit magunkkal hordozunk, igyekszünk elengedni az életünkből.
 • Az ellazultság révén feszültségeink el kezdenek oldódni és eltávozni, melynek eredménye a gyógyulás.
 • Ez nem egy aszpirin típusú gyors megoldás, hanem annak a folyamata, ahogy a múltunk emlékeitől megszabadulunk lépésről-lépésre.

Az érzelmi feloldást nem lehet erőltetni, siettetni, mert közel sem olyan örömteli és boldogító, mint maga a végeredmény. Tele van csapdákkal, zsákutcákkal és kerülőutakkal, s aki ennek kapcsán nem elég tapasztalt, könnyedén elakadhat, s hamis tévképzetei alakulhatnak ki.

Aktív szeretet: nyitottság a segítésre

A minőségi kapcsolat törődésen, bizalmon és odafigyelésen alapul.

A szeretet lényege a cselekvés. Annak a megértése, hogy másokkal jót tenni: jó. De ennek van három olyan pontja, amely komoly kihívásokat eredményezhet, ha a velünk szemben álló emberben dúlnak az indulatok és érzések.

 • Nem adhatjuk vissza az érzést, nem tükrözhetjük azt,
 • nem hagyhatjuk magára a másikat, hiszen éppen szenved,
 • s nem növelhetjük a bajt különböző cselekedetekkel.

Kicsit kifejtve:

 • nem állhatunk le háborúzni egy haragos emberrel,
 • egy féltékenységi jelenetben nem kezdünk el követelőzni,
 • egy vágytól felbőszült fiataltól ne kérjünk olyat, amit képtelen megtenni,
 • egy büszke emberrel ne próbáljunk meg az igazságról beszélni,
 • s egy bizonytalan embertől ne várjunk el magabiztosságot.

Akiben az érzelmek tombolnak, az szenved. Egy szenvedő embert magára hagyni egyet jelent a cserben hagyással. Tudom ezt egy dühös vagy egy féltékeny emberrel szemben megtenni igen nagy kihívás, s pont ebből adódik, hogy a szeretet nem a gyenge embereknek való.

Kommunikáció, a szeretet közvetítésének hídja

Gordon Ramsay élete is tele van haraggal. Akinek megértésre és törődésre van szüksége.

Az erőszakmentes kommunikáció lényege, hogy egy kritikus helyzetekben képesek legyünk helytállni. Ugyan az a megközelítés, hogy minden ember a passzív-agresszív mintát használja, picit túlzó – a valóság túlzott leegyszerűsítése –, de ettől függetlenül maga a kommunikációs technika sok esetben nagyon jól használható.

A kommunikációval rengeteg nehéz helyzetet képesek vagyunk feloldani, de épp úgy tönkretenni is. Ha valakit nem hagyunk ott, mert éppen az érzelmei tombolnak, az nem jogosít fel minket arra, hogy az életét nehezebbé tegyük.

Én itt türelmesen megvárom, míg kidühöngöd magad!

Másképp is választhatnál, de nyugodtan puffoghatsz is.

Én szeretlek, s mindent megtennék érted, de ha neked ez is kevés, azzal nem tudok mit kezdeni.

Ezekben a mondatokban van nem kevés tükrözés, érzelmi válasz. De a legbántóbb része az, hogy az egyébként is szenvedő emberbe képletesen még egy hatalmas kést is belevágunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.