A szeretet szimfoniája

A szeretet a leginkább félreértett pontja az életünknek. Nem egy érzés, hanem tudatos cselekvések összessége…

A szeretet rengeteg ember számára olyan, mint egy falat kenyér. A vetés és aratás törvénye értelmében, bármit, amit mi a világnak adunk, csak azt kaphatjuk vissza. Tehát ha a szeretetben szeretnénk részesülni, akkor semmi mást nem kell tennünk, mint szeretni másokat.

Ez alapvetően jól hangzik, és egyszerűnek is tűnik, de a valóság ennél sokkal összetettebb. A szeretet definíciója kapcsán már láttuk, hogy a szeretet nem csupán egy érzés vagy érzelem, hanem egy aktív cselekvés-sorozat. S a történet még ennél is egy picit összetettebb.

A lelketlen szeretet

A szeretet kapcsán mindenki elmondja, hogy a szeretetnek olyan a hatása, mely a másik embernek a megérkezés örömét adja meg. De arról nagyon kevés szó esik, hogy ennek milyen összetevői vannak.

Amikor Gary Chapman az öt szeretetnyelv rendszerét megalkotta, semmi mást nem tett, mint egy szempontrendszer alapján megalkotott egy tipológiát. Ez a tipológia érdemben semmi mást nem tett, mint felfedezte ezt az 5 fő területet, ami keleten 2500 éves tudomány.

Szeretet mint cserealap

A valóság viszont az, hogy ezen minták ismerete önmagában nem sok mindenre jó. Ebből is lehet egy olyan kiüresedett technika, mint amit a négy habitus ismerete kapcsán sok üzletkötő tesz. Mivel könnyen felismerhetőek a habitusok, s a megfelelő alkalmazkodás is egyszerű, érdemben többlet pénzt is hozhat a konyhára, ha ennek tudását alkalmazza valaki.

Az 5 szeretetnyelv ismerete szimpla cserévé silányíthatja az emberi kapcsolatokat, melyből hiányozni fog a lényeg, az emberi kapcsolódás mély megélése. Mint az alkoholmentes sörből a csípős íz a keserű mellől. Olyan, mintha igazi lenne, de még sem az.

Vagy mint egy transzvesztita. Gábor Zsazsa minden érzelmi és viselkedési mintát hordoz, mely egy igazi nőnek is sajátja, s mindezt belülről meg is éli. De ettől ő még nem igazi, csupán egy férfi testben élő NŐ. S a helyzet ennél sokkal rosszabb is lehet. Aki látott már szexuális önértékelési gondokkal küzdő embert, annak ez nem lehet kérdés.

A szeretet első formája: Kívánjunk jót mindenkinek

Az emberi szeretet megnyilvánulása, mint minden más is, a megragadom és az eltaszítom mintázatára épül rá. Ehhez hozzá lehet állni a négy habitusnak megfelelően, de fel is lehet oldani a hozzáállásunk és helyzetünk elfogadása által.

A jelen helyzetünk elfogadása egy választás kérdése, mint oly sok minden más is az életünkben. Amit sokan elfelejtenek ennek kapcsán megemlíteni, hogy amikor a mintáink kötnek, akkor ezeket a választásokat megtenni nem annyira egyszerű. Mert nem csupán tudatos döntések köthetnek egy adott helyzethez, hanem tudatlan, a lényünk legmélyén gyökeredző értelmi döntések (választások) is.

A szeretet gyakorlata viszont ezt is képes felülírni, ha nem is pár pillanat alatt, mint azt a legtöbb ember szeretné. A feladat “egyszerű”: kívánjunk minél több embernek jót.

Akik számunkra fontosak, azoknak jót kívánni nem annyira nehéz. Ez szinte teljesen egyértelműnek hangzik, de ez korántsem igaz. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam már, akinek igazi kínszenvedés volt azt megtennie, hogy jót merjen kérni és kívánni magának, és szeretteinek.

A jókívánságok megosztása minél több emberrel

Akik belevesznek a mindennapokba, rengeteg bajjal küzdenek, s ki sem látnak a mindennapok zűrzavarából, azok óhatatlanul elfelejtkeznek erről. Ehelyett értelmetlen csatározásokkal és versengéssel töltik az idejüket. Holott számukra ez lehet az egyik menekvés a nyomorult állapotukból.

lelki okok feloldása

Amikor már tudunk jót kívánni a közvetlen szeretteinknek, akkor megpróbálhatjuk tágítani azok körét, akik felé a szeretetünket jó kívánságok által kifejezzük. Szeretet ilyen fajta adása nem kerül semmibe, de bőven megtérülő erőfeszítés. Kívánjunk jót távolabbi ismerőseinknek, vagy olyanoknak, akiket igazán nem ismerünk, de nap mint nap összefutunk velük az utcán. A boltos, a kalauz, az utcaseprő ugyanúgy rá van szorulva egy jobb életre, mint mi magunk. Kívánjunk minél több embernek jót, s a mi életünk is meg fog változni.

De az igazi kihívás azon embereknek jót kívánni, akiket nem szeretünk. Akikkel korábban konfliktusunk volt, akik megbántottak minket, akik egyszerűen zavarnak s akiket elítélünk. Ebbe beletartozik a médiában szereplő összes szörnyű ember is. Ide értve a politikusokat, bűnözőket, valóságshow szereplőket és az összes áldozatot is, akik  balesetekben, bűncselekmények során és természeti katasztrófában sérültek meg vagy hunytak el.

A szeretet második formája: Együttérzés, a szenvedések csökkenésének kívánása

Amikor megpróbáljuk a jókívánságok másik oldalát gyakorolni önmagunkon, hirtelen szembe találhatjuk magunkat azzal, hogy ragaszkodunk mindahhoz, ami a szenvedésünket okozza. Az életszemléletünk, a szokásaink, a félelmeink azok, melyek alapvetően gátolnak minket. S pont ez az a pont, ahol az éberséget elkezdhetjük gyakorolni. Mert ekkor látszik meg mindaz, ami mi magunk vagyunk.

Mintákat és tendenciákat őrzünk és életben tartunk. Ez lehet menekülés, félelem, harc, elkerülés vagy bármi más. S pont ugyanezek működtetnek másokat is. Ennek megértése (felismerése) és tudatosítása az, mely az életünket igazán mozgásba tudja lendíteni.

Az együttérzés forrása

Az önmagunk szívatásának felismerése lesz annak a táptalaja, hogy elkezdjük másoknak azt kívánni, hogy a szenvedésük elmúljon. Egyszerűen ha nem értem, mitől olyan a másik ember, amilyen, akkor nem is igazán tudom azt kívánni, hogy elmúljon a szenvedése. Mert nem igazán értem meg azt, hogy szenved.

Természetesen érdemes a szenvedés elmúlásának kívánságát minél több emberre kiterjeszteni. Ugyan úgy, mint minden más jókívánságot. Például a hajléktalanokra és más nehéz sorsú emberekre, akik belebetegedtek abba, hogy bántsanak másokat, s a haragjuk most maguk ellen fordítják, s önmagukat pusztítják.

A szeretet harmadik formája: Elfogulatlanság

Egy igazán fontos kérdéssel eddig csak érintőlegesen foglalkoztam. Mi a bánatnak kell nekünk azoknak is örömet és boldogságot kívánnunk, akiket nem szeretünk. Az ellenségeinknek meg különösen. Legszívesebben megfojtanánk őket egy kis kanál hiperolban, vagy bármi másban, mely elég erős méreg ahhoz, hogy egy szempillantás alatt a másvilágra küldje őket.

Egy igen kellemetlen hírem van:

 

“Ki mint vet, úgy arat”, illetve “Ki szelet vet, vihart arat.”

Nem tudom, ki hogyan van vele, én nem kérek a gyűlölet viharából. Tele van ennek eredményével a sajtó, s a mindennapjaink is. Nézzük meg az afrikai háborúkat, a Közel-Keleten folyton fellángoló konfliktusokat, a munkahelyi belső csatározásokról nem is beszélve.

A boldogság és a szabadság közösségi élmény

Akkor lehetünk békében és boldogságban az életünkben, akkor lehet rend és biztonság a mindennapjainkban, ha képesek vagyunk az életünkben a haragot elrendezni, s minél több ember életét boldoggá és örömtelivé varázsolni.

A növekedés és az értékes élet egyik legfőbb támasza az, hogy senkit sem zárunk ki az életünkből. Természetesen tisztelettel és szeretettel mondhatunk mindarra nemet, mely nekünk kellemetlen, vagy egyenesen ártó, de a jókívánságainkat arra is használhatjuk, hogy a kellemetlen helyzetek gyökere megszűnjön (még ha nem is igazán tudjuk, mi is az).

Ez az értelme az elfogulatlanságnak, mellyel a szeretetünket mindenkire kiterjesztjük, függetlenül az aktuális viselkedésükre, helyzetükre és körülményeikre.

A szeretet negyedik formája: Közös öröm

Amikor szeretetünket megosztva örülünk mindenki örömének, s abban osztozunk, akkor a világ legnagyobb tolvajai vagyunk. Mert olyasminek az eredményeiből részesülhetünk, amiért érdemben nem mi dolgoztunk meg.

Egyszer egy ismerősömnél volt egy nagyobb összeg. Nem milliókról beszélek, volt nála vagy egy tucat húszezres. Megkértem arra, hogy a kezembe foghassam, s örülhessek neki. Utána egy napon belül beszaladt az én zsebembe is egy húszezres. Ha van ilyenre lehetőség, miért ne használnánk ki?

Örüljünk annak, ha valakinek jól megy!

Ennek bemutatásához szándékosan egy igen megosztó, koránt sem egyértelműen jó ember példáját szeretném felhozni, s azon bemutatni, mit is jelen valójában a közös öröm. Azokkal együtt örülni, akik szerintünk jók, nem egy nagy művészet. De azoknak is örülni, akik egyes tettei taszítanak, na az az igazi kihívás.

Simicska Lajos felépített egy vállalatbirodalmat, amit egy egyszerű vállalkozó nem tud megtenni. Az egy zseni műve. Lehet mondani (habár felesleges), hogy neki könnyű volt, mert hátszele volt. Azt azonban soha ne felejtse el senki, hogy évekig építette ki azt, ami később a Fidesz sikerének és erejének alapja lett.

Lehet átkozni mindazt, ami a Simicska-birodalom kiépülte után az országgal történt, lehet arra nemet mondani (én is azt teszem), de a gazdasági eredmény, a vállalatbirodalom kiépítése tagadhatatlan. Én másképp hasznosítottam volna, de ez már egy érdemben más történet.

lássuk meg mások munkájában az értéket

Ami viszont nem kérdés, az egész történet nem a véletlen műve. Egy tudatos és szívós munka eredményéről beszélhetünk, amit egyébként 2002-ban, a Fidesz veresége után maga Orbán Viktor határozott el. Simicska pedig megcsinálta, kiépítette a politikai jobboldal gazdasági hátterét, amit bárki más is megtehet. Ha van hozzá elegendő tehetsége és kitartása; dacolva az épp aktuális politikai és gazdasági széljárásokkal és támadásokkal.

Érdemes ennek az eredmények az öröméből, függetlenül az egyéb körülményektől, kivenni a részünk, s minél több emberrel megosztani. Még akkor is, ha az emberek kisemmizése ennek kapcsán nekem sem elfogadható.

De azt gondolom, aki egy ilyet létrehoz, az minimum tud valamit. Egy ekkora cégbirodalom létrehozása és vezetése nem kis felelősség és munka. Én sokkal kisebb cégek ügyeibe láttam bele, és nem merném azt mondani, hogy fenékig tejföl emberekkel együtt dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.