Törékeny önbizalom oka

10 külső viszonyítási pont, amire nem lehet felépíteni az önbizalmat, mert a legnehezebb helyzetben fog bebizonyosodni, hogy a bizonytalan alapok bizonytalan életet eredményeznek.

Az önbizalom próbaköve a közösségi élet. Hogy hogyan állom meg a helyem egy közösségi szituációban.
Az önbizalom próbaköve a közösségi élet. Hogy hogyan állom meg a helyem egy közösségi szituációban.

Amikor kintről várjuk a megerősítést, akkor olyan gondolatokkal fogunk találkozni, ami a mindennapokban teljesen használhatatlanok. Alapvető infókat nem mondanak ki az előadók és coachok a valódi önbizalomról, mert

  • abból nem terem bevétel., vagy
  • mert nem értik, vagy
  • nem tudják, vagy
  • mert nem hangzik akkora durranásnak.

Ha magunkba nézünk, akkor nagyon gyorsan rájöhetünk, hogy a a megbecsülést, a szeretetet, a harmóniát, a kalandot, a játékosságot, az örömet és társaik sokkal többet adnak az önbecsülésünkhöz, mint bármi más

Egy hírlevélben az alábbi tíz pontot találtam arról, mivel lehet az önbizalmat erősíteni. Előre bocsátom, van olyan is, ami szerintem is fontos. És van pár olyan gondolat, amiről alapvetően másképp gondolkodom.

Megnéztem, a levél végén nem volt copyright jelzés, így szabadon felhasználható tartalmat használtam, viszont nem linkelem be az alkotóját, mert az hitelrontás lenne, és az nem stílusom.

1. Többet és jobbat érdemelsz!
2. Csak egy életed van!
3. Nincs olyan, hogy kudarc!
4. Amit érzel, az nem a valóság!
5. Ne hasonlítsd magad másokhoz! (ezt mondjuk jogos!)
6. A legtöbb félelmed csak gumikrokodil!
7. Már most is sikeres vagy!
8. Szeresd magad! (Igen, ez mindennek alapja.)
9. Felejtsd el a megfelelési kényszert!
10. Többre vagy képes, mint gondolnád!

1. Többet és jobbat érdemelsz.

“Nem kell beérned pót- és szükségmegoldásokkal. Miért kellene?
Ha másnak lehet, akkor neked is. Mindenki a nulláról kezdi, a legtöbben lentről. Kossuth egyszerű kisnemes, Freddie Mercury indiai párszi..”

A kudarc egy időleges állapot, mely nagyon fáj. Kérdés igazából az, hogy felállunk-e.
A kudarc egy időleges állapot, mely nagyon fáj. Kérdés igazából az, hogy felállunk-e.

Bármi a tied lehet! Vedd el mert megérdemled! A fogyasztói társadalom jelmondatai. Csak pont arról nem szól semmit ez a szakasz, hogy miként és hogyan érték el a példaként megemlített híres emberek az eredményeiket. Hogyan volt meg az a fajta magabiztosságuk, hogy az óhatatlanul felmerülő nehézségeken is átlendüljenek.

“Ha igazán eldöntöd, TE IS meg fogod csinálni.”

Légy motivált, légy magabiztos, csak ez a fő! S akkor a többi majd megoldódik! Persze nem, s aki megpróbált kitörni a hétköznapjaiból, ez ezt pontosan tudja. Mert a szándék önmagában nagyon kevés.

2. Csak egy életed van.

“Ha most 40 vagy, és 80 évig fogsz élni, akkor nagyjából 15.000 napod van még, és vége. Ötszáz hónap nem olyan nagyon sok. Menj az álmaid után, mert ki fogsz futni az időből.”

Itt és most, ez az utolsó lehetőség! Ha most elszalajtod, akkor soha nem lesz több ilyen lehetőség! Erről szól a fogyasztói társadalom marketingje.
Most hagyjuk azt a kérdést, hogy több milliárd ember nem hiszi azt, hogy csak egy élete van. Ez az egó rémült félelmére hajazó duma. Carpe diem! Élj a mának!

Áh, inkább még sem!

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

3. Nincs olyan, hogy kudarc.

“Ha új dologba vágsz bele, elsőre biztosan nem fog sikerülni.”

Arra számítok, hogy elsőre simán hasra fogom magamat vágni? Annyira jó vagyok magamhoz, hogy még a maradék magabiztosságom is lelombozom! Csak hogy biztos legyek, el is döntöm, hogy elsőre semmi sem fog sikerülni!

“Ez azonban nem kudarc, hanem tapasztalat, és lehetőség az újabb, intelligensebb próbálkozásra. Addig, amíg nem sikerül.”

Ez a politikai korrektség, az a mód, ahogyan hazudunk manapság szinte mindenről és mindenkiről. Ennek kapcsán mondja Whoope Goldberg, hogy ő nem afro-amerikai, mert semmi köze Afrikához, hanem nigger. Az volt, és az is marad. Aki ilyet kimond, annak biztosan meg van az önbizalma.

4. Amit érzel, az nem a valóság.

Érzéseink a legjöbb útjelzőink abban, hogy valódi önmagunkat felfedezzük.
Érzéseink a legfőbb útjelzőink abban, hogy valódi önmagunkat felfedezzük.

Áááááááá!!! Az egyetlen út a valóság megismerésére, ha tudatosak vagyunk az érzéseink kapcsán. Aki letagadja az érzéseit, az a valóságtól vágja el magát. Az érzéseink azok, melyek ablakot nyitnak önmagunk valódi megismerésére. Aki azt állítja, hogy az érzéseink nem valósak, az konkrétan maga alatt vágja a fát.

“Az önbizalomhiányt valamilyen múltbeli esemény okozza.”

Na jó, itt az első pont, ahol igaza van. Ez az ok, s azt kell rendbe tenni. Ennél pontosabban ezt nem lehet elmondani.

Amit viszont előhoz ennek kapcsán, attól csak a fejem fogom:

“A múlt azonban már elmúlt.”

És hat a mai napig. Avval, hogy kimondom, hogy a múlt része, és azt hangsúlyozom, hogy nincs (ami egyébként önmagában igaz), csak jobban növelem a feszültséget, mert letagadom a múltam hatását. El kell fogadni mindazt, amit a múltamból a jelenemben megélek. Ha beleengedem magamban ezen hatásokat, akkor el is tudom engedni.

Amíg csak harcolok, és ki akarom toloncolni az életemből a nemszeretem hatást, addig jelen lesz, mert függni fogok tőle. Ezt nevezem én ellenfüggő állapotnak. Ez az a történet, amikor valaki nem akar olyan lenni, mint az apja/anyja/testvére. Kegyetlen csapda, mely úgy tart fogva, hogy a legtöbben nem is tudják, miként történik ez meg.

Elcsúsztatott pszichés koordináta-rendszerről van tehát szó, egyfajta téves érzékelésről, ami csak egy szokás, és meg lehet tőle szabadulni. Kapd el a „vezérhangyát” – a rossz gondolatot -, és váltsd fel egy pozitívval.”

Jó és rossz, kellemes és kellemetlen, fekete és fehér. Ez az, ami megöli a kreativitást, a mentális rugalmasságot, az emberi kapcsolatokat s nem utolsó sorban az életünk örömteli sokszínűségét.

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz.

A XX. század legnagyobb tudósa gyógyíthatatlan beteg volt. Nem tudott a környezetével hétköznapi kapcsolatokat kialakítani.
A XX. század legnagyobb tudósa gyógyíthatatlan beteg volt. Nem tudott a környezetével hétköznapi kapcsolatokat kialakítani.

“Az önbecsülést ennél jobban semmi sem tudja lerombolni.
Mindig lesz jobb, erősebb, szebb és gazdagabb. Julius Caesar arról
panaszkodott, hogy Nagy Sándor az ő korában már meghódította
a világot, ő – Caesar – pedig még semmit nem csinált. Aztán meghódította a gallokat, és ma a legnagyobb államférfiak között tartjuk számon.
Ez a recept: cselekedj és magadhoz képest legyél a legjobb.”

Ehhez nem tudok hozzátenni, sem elvenni, ez így igaz.  Ne áss tovább, ha a gödör alján vagy, s fogadd el azt a tempót, ahogy te el tudod érni a céljaid. Ennyi.

Aki nem választja saját magát, azt más sem fogja választani. Ha én nem tartom magam érdemesnek a sikerre, a bőségre, a boldogságra, akkor azt soha nem is fogom elérni. Kegyetlen, de attól az élet már csak ilyen. Erre mondta egy ismerősöm, hogy csak egyet okoljak a magam helyzetéért. Saját magam.

6. A legtöbb félelmed csak gumikrokodil.

A színek teszik élővé a képeket, mint az érzéseink az életünket. Forrás: foto-graf.hu
A színek teszik élővé a képeket, mint az érzéseink az életünket. Forrás: foto-graf.hu

“Amitől félünk, az a legtöbb esetben csak a gondolatainkban létezik.
Nem a valósággal van tehát a baj, hanem a gondolatainkkal. Ha ezeknek a megváltoztatására fókuszálsz, az életed is megváltozik.”

Ilyen helyzetben illik kitenni a hiányjelet. Ami itt szerepel, az igaz, de a lényeg hiányzik. Érzéseinkről egy sor sem szerepel. Mintha egy nyári természetfotóról hiányoznának a színek. Fakó, élettelen és valóságidegen.

Ez az a lelketlen megközelítés, ahogy a tervezőasztalon kitalálják a növekedés ívét, figyelmen hagyva az embereket, a környezetet és a természetet. Aki kitalálta azt a marhaságot, már bocsánat, hogy a korlátos rendszerben (Föld nevű bolygón) lehetséges a korlátlan fejlődés (világgazdaság), az pont ennek az embertelen szemléletnek a rabságában tengődött. Ennek eredménye a mostani “gazdasági válság” is.

7. Már most is sikeres vagy.

“Amikor a coaching során leíratom az emberekkel összes eddigi
teljesítményüket és eredményüket, leesik az álluk. Csináld meg
ezt a kis gyakorlatot, és meg fogsz döbbenni, hogy mennyi
mindent elértél már az életben.”

Értem. De nem tudom. Amit sokszor csinálok, az a kényelmi zónám része, az csupán történés, mert nem okoz kihívást. A valódi eredmény mindig a megszokásokon túl van. Amit az ilyen helyzetekben megteszek, az ugyanúgy fáj, mint az első szaladásom utáni hanyattesés. Amit pedig a sikerek és az eredmények közti eltérésről gondolok, az a korábbi bejegyzéseimből már világos szerintem.

8. Szeresd magadat!

Mahatma, aki megtette azt, ami tőle tellett, s semmi más nem érdekelte. És a történelem folyásán is képes volt fordítani.
Mahatma, aki megtette azt, ami tőle tellett, s semmi más nem érdekelte. Ezzel a történelem folyásán is képes volt megfordítani.

“Minden azzal kezdődik, hogy megtanulod szeretni magadat.
Olyan mértékben tudsz szeretni másokat, és olyan mértékben tudsz
szeretetet befogadni, amilyen mértékben szereted és elfogadod magadat.”

Erről egy külön posztot írtam, mert annyira fontosnak tartom. Sok embert látok, aki összekeveri a szentimentalizmust a valódi szeretettel. Nagy kár, mert pont azt veszítjük így el, ami igazán megváltoztathatja az életünket.

Számomra a szeretet nem az önbecsülés és az önbizalom alapja, hanem az ember valódi állapota. Amikor a szeretet állapotában időzés örömteli tapasztalatát élem meg, akkor minden agyalás eltűnik. Minden, ami arról szól, hogy mit tudok, s mit nem, mit tehetek, s mit nem… egy csapásra értelmét veszti. Egy kisbaba nem tud mást tenni, csupán adja magát. Mágnesként vonzva az emberek figyelmét és támogatását. Aztán meg jól felnövünk.

“Itt természetesen nem a nárcisztikus önimádatról beszélünk,
hanem az egészséges önértékelésről.”

Ennek kapcsán két gondolat villan be. Az első az Egészséges erotika, mely egy rendszerváltás előtt készült magyar film, s mindent megmutat arról a fizikai világhoz ragaszkodó szemléletről, mely minden mást tönkretesz.

A másik pedig a szeretet kurvái. A legtöbb ember szinte mindenre képes, hogy egy kis szeretetet kaphasson. Szó szerint mindenre.

9. Felejtsd el a megfelelési kényszert.

A szamár története mindent elmond arról, mennyire kiszolgáltatott az, aki mások véleményére próbál hallgatni.
A szamár története mindent elmond arról, mennyire kiszolgáltatott az, aki mások véleményére próbál hallgatni.

“Nagyon visszaüt, ha minduntalan megpróbálunk mások kedvében járni. Menj a céljaid iránt, legyél asszertív – önérvényesítő -, és felejtsd el, hogy mit fognak szólni mások. Tartsd tiszteletben a jogaikat, de soha ne hagyd, hogy a másoknak megfelelés kényszere meggátolja, hogy igazán önmagad legyél.”

Ez egy hatalmas téma. Mohóságunk révén mindent el akarunk érni, minden sikert magunknak akarunk, és minden szenvedést el akarunk kerülni. Az önérvényesítésből önzés, jogok elismeréséből látszat jogegyenlőség, a megfelelési kényszerből meg ellenfüggés lesz.

10. Többre vagy képes, mint gondolnád.

Mindenkinek van egy miértje, egy nyomógombja, ami munkára serkenti. És ezer miértje, amiért toporog.
Mindenkinek van egy miértje, egy nyomógombja, ami munkára serkenti. És ezer miértje, amiért toporog.

“Ha egy irányba fókuszálod az erőfeszítéseidet, magad is megdöbbensz majd, hogy mennyi mindent el tudsz érni.”

Ok, és aki nem, az miért nem? Jól megmotiváltak minket, hatalmas önbizalom lufit adva a kezünkbe, s mehetünk bátran a háborúba, csak ép a puska és a puskapor hiányzik a felszerelésből.

“Komjádi Béla a semmiből hozta létre a magyar vízilabdasportot, ami aztán 9 olimpiai aranyat hozott az országnak (az éremtáblázaton második britek négyet nyertek).
Széchy Tamás az úszást, Fábiánné Rozsnyó Katalin a kajak-kenut,
Italo Santelli a kardvívásunkat tette világhírűvé…”

Jó-jó…

“Amit más elért, azt te is meg tudod csinálni. Sokkal többre vagy képes, mint amit most gondolsz. Tűzd ki a célt, döntsd el, hogy megcsinálod, és kezdj el dolgozni rajta. Csodát fogsz látni.”

Ha én egy ilyen megközelítésre építeném a valódi önbizalmam, akkor nagy bajban lett volna az összes olyan ember, akivel munkám során találkoztam. Már tanárként is nagyon hajmeresztő feladatokat vállaltam el.

Az ilyen megközelítés nem pálya egy olyan helyzetben, amikor a középiskola utolsó félévi bizonyítványában ott virít a matematika egyes, s azt kéri a szülő, hogy bármi áron, de év végén legyen kettes az érettségi. Oda bizony szilárd mentális állapot, valódi önbizalom kell, mert a nehézségek garmadája borítékolható.

Gyakran megtalálnak, hogy támogassak másokat abban, hogy:

  • Egy megrekedt életbe újra lendületet hozzak
  • Egy hatalmas zakó után talpra állítsak egy családapát
  • Egy teljesen kilátástalan helyzetből összekanalazzak valakit
  • Egy helyét nem találó ember életét sínre tegyem

stb.
Az ilyen gondolatoknak a fenti esetekben semmi hasznuk. Inkább csak zavarnak, s nem válnak a megoldás felé vezető út egy lépésévé.


Ossza meg a fentieket az ismerőseivel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.